Kisalföld logö

2019. 07. 16. kedd - Valter 14°C | 25°C Még több cikk.

Falunapok – szerényebben

A LEADER-pályázati lehetőség megszűntével a Csornai kistérség falvai a helyi források, s a községbeli vállalkozások segítsége nélkül nem tudnának falunapot rendezni.

Megyei szintű támogatásokra általában nem számíthatnak.

Körképünkben annak jártunk utána, hogy központi pályázati források nélkül miből futja falunapokra a kistérség kisebb és nagyobb településein.

Cakóháza polgármestere, Csepi Éva elmondta: a helyi falunap megszervezéséhez és lebonyolításához a Csornai kistérségtől 100 ezer forintnyi támogatást kérvényeztek. Az erről szóló döntés még elbírálásra vár. Megyei szintű támogatás keretében a falu 20 ezer forintot kapott. A polgármester tudatta: szerényebb keretek között, de törekednek ugyanolyan családias légkör megteremtésére, mint az előző években. Idén a község augusztus 14-én ünnepel.

Szilsárkányban is saját források és a helyi vállalkozások támogatására számíthatnak a szervezők. A kistérséghez benyújtott támogatásukról még nincs végleges döntés – mondta Zöld Péter polgármester.

Edvén saját erőből, az elszármazottak és a szponzorok támogatásaiból gazdálkodhattak a falunap szervezői. A félmillió forintba kerülő harangláb átadását szintén adományokból sikerült finanszírozniuk. A községi elöljáró, Imre László elmondása szerint így is színvonalas, az elképzeléseiknek és igényeiknek megfelelő falunapot rendezhettek meg.

A fentiekhez hasonló helyzetben van Sobor is. LEADER-pályázat híján saját forrásaik mellett a helyiek összefogása és aktív részvétele tette lehetővé a családias hangulatú falunap létrejöttét – nyilatkozta Nemes László polgármester.

Németh Gergely szanyi polgármester elmondta: helyi vállalkozók és a község büdzséje segítségével jött létre falunapjuk.

Bősárkány megkapta ugyan az 50 ezer forintos kistérségi támogatást – mondta Szalay Imre, a nagyközség vezetője –, de az egymillió forinton felüli költségeket az önkormányzat és a helyi vállalkozások, s szolgáltatók jóvoltából tudták finanszírozni.

Olvasóink írták

 • 4. sivatag66 2010. július 30. 15:07
  „janika !!!! :((((((((((”
 • 3. PLG 2010. július 30. 11:55
  „Falunap csak leader, vállalkozók, önkormányzatok, más mecénások segítségével életképes, a hagyományos búcsúkat nem kell támogatni pedig az összetartó ereje biztos működik a mai elanyagiasodott világban is.? !”
 • 2. nyekkmacsek 2010. július 30. 10:42
  „..bár ki is osztogatja a lóvét........, azért 20 meg 50 ezreket nem lenne pofám odaadni...........
  kicsit pöpecebb helyen, 40, vagy 100 sör.........
  ..oszt jónapot.........
  ..a megyei szint szégyellje a mocskos pofáját........., ennyit egy másodperc alatt eltapsolnak !!!!!!!!!!!!”
 • 1. janika 2010. július 30. 09:40
  „Mit ünnepeljenek a tönkre vágott falvak? Még nem iktatták be a NYOMOR ünnepét a kalendáriumba!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kapuvár, Rábakecöl, Vág: három híd állapotát mértük fel

A rábakecöli Rába-hídon az utolsó simításokat végzi a kivitelező cég, a kapuvári Kis-Rába-híd… Tovább olvasom