Kisalföld logö

2019. 03. 23. szombat - Emőke 2°C | 18°C Még több cikk.

Falumúzeum lesz a kónyi Csillag-házban

A százötven éves falak kiállták a próbát, így várhatóan lesz falumúzeum Kónyban. A régi parasztház felújítását a napokban kezdték meg.

A kónyi önkormányzat idén vásárolt egy romos házat, ahova falumúzeumot terveznek. Az épületet statikus vizsgálta meg, a napokban pedig a helyreállítást is megkezdték. Ha minden az elképzelések szerint alakul, jövőre akár a helytörténeti gyűjtemény is megnyílhat.

A Csillag-házat a XIX. század közepén építették, a település központjában áll. Aller Imre polgármester érdeklődésünkre elmondta: az utcai homlokzati fala dőlt ki korábban az épületnek. Ezt most elbontották, alapot készítettek és rövidesen felfalazzák. Télre ideiglenesen le is fedik az épületet, védve a csapadéktól a falakat. Úgy tervezik, jövő tavasszal költségvetést készítenek a teljes rekonstrukcióra. Annak ismeretében kezdik el a felújítást.

Úgy tervezik, jövő tavasszal költségvetést készítenek a teljes rekonstrukcióra. Annak ismeretében kezdik el a felújítást.
Ha minden jól alakul, 2011-ben végeznek is a kivitelezéssel. Akkor pedig nem lesz más hátra, mint hogy berendezzék a falumúzeumot. Ez az intézmény jelenleg hiányzik Kónyból. Néhány éve falunap keretében szerveztek kiállítást a település múltjából. A szervezők kérésére sokan felajánlották féltve őrzött vagy éppen a padláson, kamrában heverő tárgyaikat, dokumentumaikat. Sokan döntöttek úgy, ha létesít múzeumot az önkormányzat, ˝örökbe˝ is átadják az értékeket. Igazi kincsek is kerültek elő annak idején. Listát vettek fel róluk, így akadálya nem lesz a gyűjtemény létrehozásának.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Idősek köszöntése Kónyban

A község önkormányzata november 12-én 14 órától tartja idősek napi rendezvényét a sportcsarnokban. Tovább olvasom