Kisalföld logö

2018. 12. 15. szombat - Valér -2°C | 1°C Még több cikk.

Falugondnoki szolgálat: Bodonhely kezdetektől élen járt

Győr-Moson-Sopron megyében húsz éve Bodonhelyen alakult meg hivatalosan az első falugondnoki szolgálat. Itt tizenöt éve Szabó Mihály tölti be e tisztséget. Milyen a jó falugondnok?
Két évtizedes múltja van Győr-Moson-Sopron megyében a falugondnoki szolgálatnak. Ezen alkalomból tanácskoztak a napokban Mihályiban, ahol szó volt a változásokról is.

Megyénkben jelenleg ötvenhét falugondnoki szolgálatot tartanak nyilván. Kozma Judit, a Vas és Győr-Moson-Sopron megyei falugondnokokat összefogó egyesület vezetője e szolgálatról kiemelte: – E forma meghatározó egy kis falu életében, és a magyar szociális ellátórendszerben is. A környező országokban nincs ilyen jellegű szolgáltatás, kivéve a határon túli magyarlakta térségekben, Erdélyben és a Vajdaságban. Üdvözlendő, hogy a Magyar Falu Programba kiemelt elemként a falugondnoki hálózattal kapcsolatos tervek is bekerültek.
Szabó Mihály tizenöt éve dolgozik falugondnokként Bodonhelyen.
Az egyesület elnöke arra utalt, hogy tervezik a hálózat kibővítését. Ez jelenleg csak a 600 lélek alatti településeken működik. A már életbe lépett módosulásokról a vezető elmondta, gyökeresen megváltozott a továbbképzési rendszerük: – Eddig hat év alatt kellett a falugondnoknak mint szociális szolgáltatónak 60 kreditpontot szereznie. Ez most négy évre csökkent és több témakör közül lehet választani. A pontok az elvégzett képzések után járnak – mondta Kozma Judit. Hozzátette: először minden önkormányzatnak mint szervezetnek regisztrálni kell egy online felületen, majd a falugondnoknak is, aki ezt követően mehet csak a továbbképzésre.

Bodonhely a megyéből elsőként csatlakozott a programhoz. Húsz évvel ezelőtt az azóta polgármesterré választott Kenesei Ferenc töltötte be a falugondnok tisztét. – Elmondhatom, hogy én voltam a megye első falugondnoka – emelte ki. – Időközben a faluban megtanulták, mit jelent e szolgálat, mire vehető igénybe, és azóta is zökkenőmentesen működik.

Kenesei Ferenc öt évre rá polgármester lett, s azóta Szabó Mihály vezeti a falubuszt. Ennek már tizenöt éve, és a feladatok is gyarapodtak. Mára az óvodások Bágyogszovátra szállítását is elvégzik. Emellett ha kell, Szabó Mihály kiváltja a recepteket vagy orvoshoz viszi a bodonhelyieket. Szerencsésnek mondják magukat, hisz másfél évtizede számíthatnak munkájára.

 – Stabil, megbízható, akire rá lehet bízni a feladatokat és önállóan végzi a munkáját – értékelte munkáját a polgármester.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Napelemek középületeken a Rábaközben

Összefogással 20,5 millió forintot költhetett el középületeinek energetikai korszerűsítésére három… Tovább olvasom