Kisalföld logö

2019. 03. 22. péntek - Beáta, Izolda 0°C | 15°C Még több cikk.

Falugondnoki buszok: a zömük nem adózik

Győr-Moson-Sopron - A falugondnoki buszok többsége után nem kell cégautóadót fizetni – derül ki az APEH tájékoztatásából. Az érintett önkormányzatok megnyugodtak, megmarad havi tizenötezer forintjuk.
A falugondnoki járművek cégautóadójával kapcsolatban befizetési bojkottra szólított fel a Magyar Tanya- és Falugondnoki Szövetség. Cikkünk után kisebb vita alakult ki: kell-e egyáltalán fizetniük az önkormányzatoknak? A Kisalföld az APEH Nyugat-dunántúli Regionális Igazgatóságán megtudta: a kilenc személy szállítására alkalmas járművek után már nem kell. A falubuszok többsége ebbe a kategóriába tartozik.

– Ez esetben a személyi jövedelemadó-törvényt (szja) kell figyelembe venni. Az abban leírtak szerinti személygépjárműveket terheli a cégautóadó-fizetési kötelezettség. Az szja úgy határozza meg a személygépkocsi fogalmát, hogy a vezetővel együtt legfeljebb nyolc felnőtt személy szállítására alkalmas. Az e fölötti járművek után nem kell fizetni a cégautóadót – tájékoztatott az APEH Nyugat-dunántúli Regionális Igazgatóságának sajtóosztálya.

Kozma Judit, a Falugondnokok Vas és Győr-Moson-Sopron Megyei Egyesületének koordinátora szerint megnyugtató az APEH álláspontja.
– A falugondnoki buszok többsége a törvényben személygépkocsiként meghatározott járműveknél nagyobb. Ez az adónem tehát nem terheli az önkormányzatokat. A körjegyző kollégával egyeztetve egyébként mi is azon a véleményen voltunk, hogy a falubuszok nem esnek bele az adóval terhelt kategóriába. Az APEH tájékoztatása viszont az utolsó kételyeket is eloszlatta – jegyezte meg Kozma Judit.

Dr. Gál László beledi körjegyző is úgy értelmezte a jogszabályt, hogy a falubuszok mentesülnek az adófizetés alól. Ő egyébként úgy véli, az „adóbojkott" nem lett volna megfelelő megoldás.

– Egy esetleges adóbojkottnak vannak hátulütői is. A különböző pályázatokhoz az önkormányzatoknak csatolniuk kell többféle nyilatkozatot is. Például arról, hogy nincs köz- vagy adótartozásuk. Ha egy adott község viszont éppen bojkottálja a cégautóadót, nem kap ilyen nyilatkozatot és elesik az esetleges pályázati támogatásoktól. Hasonló ügyekben célravezetőbb, ha az érdekvédők a döntéshozókra inkább más módon próbálnak hatni – figyelmeztetett a beledi körjegyző.

Az APEH álláspontja megnyugtatta Kenesei Ferenc bodonhelyi polgármestert is. Községének két busza is van, hiszen a régit még nem sikerült értékesíteni.

– Lehet, hogy a havi tizenötezer forintos cégautóadó nem tűnik nagy összegnek. Ám egy ilyen kistelepülésnek, mint a miénk, bizony jelentős kiadás lett volna. Azt a pénzt most költhetjük másra, a falugondnoki szolgálat esetleges fejlesztésére – fogalmazott a polgármester.

Olvasóink írták

 • 2. pampus 2009. április 14. 08:01
  „A "törvényerejű rendeleteket és a "törvényt" emberek gyártják! Írhattam volna "alkotást " is agyártás helyett, de akkor tiszteletet érdemelnének! S, mióta a hivatali visszaéléseket nem nagyon üldözik ebben a rendszerben nincs min csodálkozni! A hivatalok azok e rendszer népnyúzási ágához tatoznak és Ők ki is bújnak a felelősség alól, hisz a felelősség ismeretlen fogalom. Persze tisztelet annak a kevés ke kivételnek ami még nem fertőződött meg.”
 • 1. Goldman 2009. április 13. 06:44
  „Azért érdekes, hogy egyik törvény a másiknak fittyet hányva ad neki pofont:

  " "B" kategóriába tartozik a (forgalmi engedély bejegyzése alapján) legfeljebb 3500 kg megengedett legnagyobb össztömegű, a vezető ülésén kívül legfeljebb 8 állandó ülőhellyel rendelkező gépkocsi, amely lehet személygépkocsi vagy kistehergépkocsi is."

  Tipikus magyar hozzáállás, nehogy már egyszerű legyen minden...

  Egyébként pontosan: http://www.partnercsoport.hu/kft/index.php?page=news&news=20”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A műemléki világnapon nyílik újra a Dőry-kastély

Mihályi - A műemlékvédelmi világnapon nyitja újra a kapuit a Dőry-kastély. A Kulturális… Tovább olvasom