Kisalföld logö

2019. 03. 22. péntek - Beáta, Izolda 0°C | 17°C Még több cikk.

Ezer forintért ügyelnek a háziorvosok óránként a Rábaközben

A háziorvosi ügyeleti rendszer akkor gazdaságos, ha legalább ötvenezer lakos ellátását biztosítja. A csornaiban jelenleg harmincnégyezerért felelnek. A rendszer szakmai vezetője szerint a betegek jó kezekben vannak.
A csornai háziorvosi ügyeleti rendszer működése nincs veszélyben. Dr. Balázs Mihály szakmai vezető szerint a nyolc község távozása pénzügyi nehézségeket okozott ugyan, de szakmai problémákat nem. Bágyogszovát háziorvosa úgy véli: a betegek náluk semmivel sem kapnak rosszabb ellátást, mint a győri ügyeleten.
 
Amint arról beszámoltunk, nyolc rábaközi önkormányzat a csornaiból a győri háziorvosi ügyelethez „igazolt át". A döntést szakmai érvekkel támasztották alá. Dr. Balázs Mihály a Kisalföld érdeklődésére arról adott tájékoztatást, hogy miként működik ezután a csornai rendszer.
 
– A kiválásig negyvenezer lakos tartozott az ügyelethez, ami hatezerrel csökkent. Egy ügyeleti formáció egyébként körülbelül ötvenezer lakossal lehet nullszaldós gazdasági szempontból – mutatta be a helyzetet a szakmai vezető. – A nyolc önkormányzat lépése tehát pénzügyi nehézséget okoz a maradóknak, a települések emelt hozzájárulást fizetnek ezután. Én a távozás okát abban látom, hogy egy önkormányzatok által fenntartott ügyeleti rendszerben kötelező részt venniük a háziorvosoknak. Az alternatív fenntartásúban azonban nem és valószínűleg ez volt az az indok, ami kollégáinkat a csornai ügyeletből kivitte. Esetleg még az is szempont lehet, hogy magasabb díjjal lehet Győrben ügyelni. A viszonylag kis pénzért ugyanis nem vonzó az éjszakázás, a felelősség azonban nagy.
Dr. Balázs Mihály: ˝A nyolc község távozása csupán anyagi nehézséget okozott. Szakmait nem.˝
Dr. Balázs Mihály a Kisalföld kérdésére elmondta: az orvosok bére a Csorna vidéki ügyeletben körülbelül nettó ezer forintra jön ki óránként. „A kollégák jó része hivatástudatból vállalja a szolgálatot. Elfogadva azt, hogy a gyógyító munkához hozzátartozik az ügyelet is" – jegyezte meg. Hozzátette: a csornai ügyeleti rendszer szakmai mutatói nem rosszak és tizenhat éve közmegelégedésre teszik a dolgukat. Egy hétvégi, huszonnégy órás szolgálatban nem ritka az ötven beteg ellátása sem, de hétköznapokon is tizennyolc-húszas átlaggal lehet számolni.
 
– Az előnyeink között említhetem, hogy kis körzetben működünk, kisebb körben mozgunk, mint mondjuk a győri ügyeletes kolléga. Tehát nem igaz az az érvelés, hogy a megyeszékhely ügyeleti rendszerében előbb találkozik orvossal a beteg, mint Csornán. A Győr környéki ügyelet információim szerint közel százhúszezer ember ellátásáért felel, két orvossal, egy nővérrel, egy gépkocsivezetővel. Nálunk egy orvos, egy nővér és egy gépkocsivezető jut a harmincnégyezerre. Hátrányunkként hozták fel, hogy a Rábaközben vannak üres praxisok és idős, de még dolgozó orvosok. Ez viszont nem egyedi, csak a mi térségünkre jellemző gond, hanem országos. Valóban vannak idős kollégáink, de ez még nem vezet ügyeleti rendszerünk összeomlásához. Még hosszú távon sem – fejtette ki.
 
Dr. Balázs Mihály azt azonban megemlítette, hogy a működési forma változhat a jövőben.

– Az igazi megoldás az lenne, ha a szomszédos, kicsi ügyeleti rendszerek egyesülnének. Hogy aztán ezt a nagy egységet önkormányzati fenntartásban működtetik-e tovább, vagy vállalkozási, esetleg egyéb formában, eldöntendő kérdés. Mi próbáltunk Kapuvárral és Mosonmagyaróvárral kapcsolatot teremteni, de egyelőre nem volt szándék az egyesülésre. Ha létrejönne egy hetven-nyolcvanezer lakost ellátó ügyelet, azt már gazdaságosan lehetne fenntartani – jelentette ki dr. Balázs Mihály.
 
Húsz orvos
A csornai ügyeleti körzet területén jelenleg – a távozó hármat már nem számolva – húsz háziorvos dolgozik. Közülük tíz-tizenkettő vesz részt aktívan a szolgálatban, a többiek helyettest állítanak maguk helyett. Egy-egy orvosra havonta egy, esetleg kettő ügyeleti szolgálat jut.

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Eltűnt a 18 éves Szimonetta, a csornai rendőrség keresi

Eltűnt a 18 éves Szimonetta, a csornai rendőrség keresi
A fiatal lány még decemberben tűnt el Szanyból. Tovább olvasom