Kisalföld logö

2019. 02. 20. szerda - Aladár, Álmos 2°C | 10°C Még több cikk.

Eszperantóul beszélgetett a nemzetközi társaság Bodonhelyen

Eszperantó találkozót szervezett Bodonhelyen Varga Iván. Sorban a tizenkilencedik volt az összejövetel, melyre idén koreai vendégek is érkeztek.
A legidősebb bodonhelyiek sem emlékeznek arra, hogy valaha koreaiak jártak volna a faluban. A napokban viszont ez is megtörtént. Dél-koreai eszperantisták töltöttek el két napot a Rába-parti településen. Varga Iván vendégei voltak, aki negyven éve beszéli a nyelvet. A béke nyelvét, ahogy ők tartják.

A dél-koreai diákok is azért utazhattak Bodonhelyre, mert hazájukban eszperantóul tanulnak és tanulmányúton vannak Magyarországon. „Az eszperantó semleges nyelv, nem számít a bőrszín, a nemzetiség, egy nyelvet beszélünk és barátok vagyunk" – vallja Varga Iván. Ő 1974-ben egy utcai hirdetés hatására kezdte tanulni a nyelvet. Azóta természetesen felsőfokon beszéli és nagyon sok mindent köszönhet neki.

A koreai diákoknak nagyon tetszett Magyarország és Bodonhely is. Szívesen ismerkedtek meg a falusi udvarral
A koreai diákoknak nagyon tetszett Magyarország és Bodonhely is. Szívesen ismerkedtek meg a falusi udvarral


– Barátságokat, élményekkel teli utazásokat itthon és külföldön egyaránt – fogalmazott a Kisalföld érdeklődésére. – Az meg megint külön öröm, hogy a társakat én láthatom vendégül otthonomban. A mostani volt a tizenkilencedik találkozó, amit koreai vendégeim tettek különlegessé. Igaz, korábban számos nemzet tagjai is megfordultak már itt.

A koreai diákok elmondták: alternatív iskolákban tanítják három féléven keresztül, választható formában az eszperantó nyelvet. Az iskola Szöultól négyórányi autóútra található. A szorgalmi idő után egy hónapos tanulmányi kiránduláson vesznek részt a fiatalok, így kerültek Európába.

Budapesten, Prágában és Berlinben töltik az időt és találkoznak az eszperantó nyelvet beszélőkkel.

A koreaiak csodálattal szemlélték a Varga Iván udvarán szaladgáló kiscsibéket, a nemrég született kismacskát. A bátrabbak a Rába folyó vizét is megpróbálták. A rendezvényen rögtönzött koncerttel köszönték meg a vendéglátást. Mindannyian egyetértettek abban, hogy jól érzik magukat Magyarországon és a kis falu, Bodonhely is elnyerte tetszésüket.
– A találkozó és a koreai diákok részvétele is bizonyította, hogy az eszperantó a béke nyelve, és megalapítója, dr. Zamenhof elérte célját – jegyezte meg Varga Iván. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kapuvár - Közel öt év fogságának története könyvben

Újabb, az első világháború helyi vonatkozású történetéről szóló könyv jelent meg Pölöskei Sándor… Tovább olvasom