Kisalföld logö

2019. 01. 17. csütörtök - Antal, Antónia 0°C | 10°C Még több cikk.

Épület már van, a múzeum anyagát összegyűjtik

Ha a statikusok is úgy akarják, rövidesen falumúzeumot hoznak létre Kónyban. A mérnökök feladata, hogy az önkormányzat által a közelmúltban megvásárolt öreg parasztházat átvizsgálják.

Falumúzeumnak való parasztházat vásárolt a kónyi önkormányzat. A község központjában egy régóta lakatlan, romos épületet vettek meg. A XIX. század derekán építették, felújítása után ideális otthona lesz a helytörténeti gyűjteménynek.

Az épülettel már 2003-ban hivatalból foglalkozott az önkormányzat. Utcai homlokzata ugyanis megdőlt, balesetveszélyes lett. A kónyiak kérték a külföldön élő tulajdonost, hogy tegye rendbe vagy bontsa el örökségét. Többszöri egyeztetés után végül az adásvétel mellett döntöttek a felek.

– Aláírtuk a szerződést, rövidesen a nevünkre kerül az úgynevezett Csillag-ház. Első körben a közvetlen balesetveszélyt szüntetjük meg és a környezetet rendezzük – tájékoztatta portálunkat Aller Imre polgármester. – Statikussal vizsgáltatjuk át az épületet és javaslatot kérünk az átalakításra, felújításra. Amennyiben lehetséges, megtartjuk és ott rendezzük be a falumúzeumot. Ez az intézmény jelenleg hiányzik Kónyból.

A falu központjában áll a Csillag-ház. A községvezetők szívesen látnák a falumúzeumot a falain belül.
A falu központjában áll a Csillag-ház. A községvezetők szívesen látnák a falumúzeumot a falain belül.

És ha már lesz falumúzeum, lesz gyűjtemény is. A polgármester elmondta: néhány éve falunap keretében szerveztek kiállítást a település múltjából. Akkor sokan felajánlották féltve őrzött, vagy éppen a padláson, kamrában heverő tárgyaikat, dokumentumaikat. Sokan döntöttek úgy, ha létesít múzeumot az önkormányzat, ˝örökbe˝ is átadják az értékeket. Igazi kincsek is kerültek elő annak idején. Listát vettek fel róluk, így akadálya nem lesz a gyűjtemény létrehozásának.

– Tóth Zsuzsanna tanárnő az, aki képes megszervezni és összeállítani a múzeum anyagát. Rajta kívül is vannak Kónyban lelkes pedagógusok, illetve olyanok, akik szívesen segítenének a munkában – jegyezte meg Aller Imre.

Olvasóink írták

  • 1. janika 2010. június 30. 11:13
    „Hát muzeális érték az biztos e házikó! De nem mohás a tető! A bika éhen fog dögleni.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újabb ígéret a kapuvári Kis-Rába híd felújítására

Az elmúlt években többször is megígérték: felújítják a hidat. Vajon a keddi bejelentés után valóban… Tovább olvasom