Kisalföld logö

2019. 02. 19. kedd - Zsuzsanna -1°C | 11°C Még több cikk.

Eperjes Károly beszédes versei

Rendhagyó Beszédes estének volt részese a közönség kedden a premontrei rendházban.
Eperjes Károly
Áder János szokásostól eltérően most nem társalgott meghívott vendégével, Eperjes Károllyal, hanem a színész önálló verses műsort adott elő Négyessy Katalin gordonkaművész közreműködésével. A Beszédes esték rendezvénysorozatot három évvel ezelőtt indította útjára Csornán Áder János neves vendégekkel ismertetve meg a helyieket.

Első volt a sorban a most is visszatérő Eperjes Károly, de elfogadta a rábaközi városba szóló meghívást például Buzánszky Jenő és Grocsis Gyula, Berecz András, Jankovics Marcell, Kovács Kokó István, Hankiss Ágnes, Kun Miklós, Bayer Zsolt, Kemény Dénes és Schmidt Mária is. Korábban beszélgetett a képviselővel a közelmúltban elhunyt Bubik István is, akire ezúttal gyertyagyújtással emlékeztek az est résztvevői.


Eperjes Károly kétórás, három blokkból álló műsort állított össze huszadik századi Isten-kereső versekből. Az első résznek a Szabad akarat címet adta és Szabó Lőrinc költeményével indította, majd idézett Weöres Sándor, József Attila, Ady Endre és Pilinszky János műveiből, a költemények között rövid magyarázatot is fűzve az elhangzottakhoz. Az összeállításból kiderült: bármily magányosnak is érzi magát az ember, nincs egyedül, mert Isten vele van.

A második szakasz a megtérésé volt Ady Az Úr érkezése, Ádám, hol vagy, Köszönöm, köszönöm, köszönöm, József Attila Négykézláb másztam, Pilinszky Halak a hálóban című verseivel. A harmadik blokkban a lét végső értelmét kereste a művész, amit végül Pilinszky Végkifejletében talált meg, de idézte a szerinte a világ legnagyobb huszadik századi költőnője, Nemes Nagy Ágnes sorait is.

A rész Eperjes szavai szerint a világirodalom legtökéletesebb versével, Ady Endre Karácso nyával zárult. Mint mondta, a főiskolai felvételijén sem és még tizenöt évig nem merte elszavalni a művet, mivel „két sorát nem vette". A Beszédes esték közönségétől Babits Mihály Eucharisztia című művével búcsúzott, figyelmükbe ajánlva utolsó sorait: „Hogy szellem, és ne hús tegyen magyarrá. / S nőjünk ég felé testvérnépek közt, mint a fák, / Kiket mennyből táplál a nap."

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ne az ellen- vagy rokonszenvek döntsenek!

Papp József csornai polgármester, a kistérségi társulás elnöke nyilatkozatban reagált a… Tovább olvasom