Kisalföld logö

2019. 03. 24. vasárnap - Gábor, Karina 3°C | 18°C Még több cikk.

Emléküket a Kis-Ehn borozó őrzi a városban

A kapuvári vendéglátás jó hírű, köztiszteletben álló családja volt az Ehn dinasztia. Franciaországból kerültek a Rábaközbe.
Az 1900-as évek elején került Kapuvárra az Ehn család. Évtizedekig híres szállodájukat a második világháború után államosították, majd lebontották. A neves vendéglátó família nyomait egy kapuvári borozó őrzi, a család egyik tagja a megyeszékhely mellett él.

– A későbbi Ehn Szálló épületét még nagyapám, Ehn Emil vásárolta 1906-ban Kapuváron – kezdte a neves vendéglátó família leszármazottja, Ehn Imre. Mint mondta: családja egy franciaországi folyóról, az Ainről kapta a nevét, de az a germán nyelvterületen való vándorlásaik során Ehnre változott. A família végül Kapuváron telepedett le és fővárosi kitérő után vásárolták meg a később híressé vált szálloda épületét. – Ehn Emil, nagyapám, egy másik kapuvári vendéglátó família, a ma már Kapuvárról elszármazott Schwab család Janka nevű lányát vette feleségül és kilenc alkalmazottal nyitották meg szállójukat és éttermüket – mondta az unoka.
Érdekességképpen hozzátette, hogy az első világháború idején akkor volt a mozgósítás, amikor tűzoltóbált tartottak az étteremben. Erről egy napjainkig fennmaradt rendezvénykártya tanúskodik.
Ehn Emil öt gyermeke közül Imre nevű fia vitte tovább az éttermet, előzőleg azonban apja franciaországi tanulmányútra küldte. Ehn Emil ’39-ben meghalt, a szálló azonban már jó kezekben volt a fiúnál.

Ehn Imre megjegyezte: az akkori szokások szerint az étterem, a szálló és a borozó szinte teljes egészében önellátó volt. A konyhán felhasználták a moslékon nevelt disznót, a szárnyast. Az üdítőt és szódát saját maguk töltötték, a röviditalokat, likőröket kis likőrkeverőben, saját pincéjükben állították elő, a bort pedig Zala megyéből hozták. Kapuvár akkori vendéglátósai: a Schwab, az Ehn és az Ivék családok évente egyszer lovas kocsikat fogadtak és a zalai pincékből elszállították az egy évre való bormennyiséget.

Ehn Emil fia, Imre a második világháborúban hadtápos egységnél szolgált, szerencséjére nem került ki a frontra, mert elakadtak a Kárpátokban. – Soha annyi pezsgőt és sonkát nem fogyasztott apám – mesélte ifjabb Ehn Imre.

A háború idején a szálló többször váltott vendégeket, az éppen aktuálisan Kapuváron állomásozó csapatok használták parancsnokságnak az épületet. Ehn Imre szerint azonban sem a németek, sem a szovjetek nem fizettek a fogyasztásért.

A harcok végeztével idősebb Ehn Imre hazatért és egy hordó megmaradt itallal kezdte újra a szálló működtetését, egészen a ’49-es államosításig.
Ifjabb Ehn Imre elmesélte: gyermekkorából több emléke is van az Ehn Szállóról. Talán az ő keresztelője volt az első a városban, amin még az akkori szovjet városparancsnok is részt vett. Idősebb Ehn Imre még két évig üzemeltette a kisebb, városközponti borozóját, amely a mai napig a Kis-Ehn nevet viseli.

Idősebb Ehn – némi kitérővel – ezután a megyeszékhelyre került, ahol a jelenlegi Rába Szálló éttermét vezette tizennégy évig, majd ő nyitotta meg a győri Park éttermet is 1969-ben, ahonnan végül nyugdíjba ment 1974-ben. Ifjabb Ehn Imre elmondta: a családi hagyományt követve a vendéglátó-ipari főiskolára felvételizett. – Ez olyan volt nekem, mint amikor a katonaló meghallja az ágyúdörejt – mondta.

Hangsúlyozta, azóta sem tud szabadulni a vendéglátós szakmától, az ország több városában, többek közt Székesfehérváron is dolgozott, de például tevékenyen részt vett a győri Vaskakas étterem megnyitásában. Ehn Imre jelenleg Győrszentivánon lakik és a Krúdy-iskolában vendéglátást tanít. Három gyermeke és négy unokája van, de azt hozzátette: az ifjabbak kijelentették, a vendéglátás családi hagyományát csak akkor folytatják, ha saját boltjukban dolgozhatnak majd. – Ha a kapuvári épületet nem bontják le, esetleg a kárpótláskor visszavásárolhattuk volna – mondja panaszosan Ehn Imre. Hozzátette még: apján kívül olyan neves vendéglátósoktól tanulta a szakma fortélyait, mint Gundel Ferenc. – Pk még elhivatottságot éreztek e szép szakma iránt – zárta gondolatait Ehn Imre.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az anyagiak meghatározók

Volt idő, amikor az iskolákat – miután a gyerekek megkezdték a vakációt – az iparosok „szállták” meg és a tanév kezdetére elvégezték a szükséges karbantartásokat, felújításokat. Vajon a mai pénzszűkében megszépülve várják-e az intézmények szeptemberben a diákokat? Erről érdeklődtünk Csornán és a környéken. Tovább olvasom