Kisalföld logö

2018. 12. 18. kedd - Auguszta -5°C | 5°C Még több cikk.

Emlékoszlopa vadászpilótának

Csorna–Ságvár - A Csornán eltemetett, aztán később exhumált Lőrincz Mátyás II. világháborús vadászpilótára emlékeztek Ságváron. A falu határában, ahol a gép lezuhant, kopjafát állítottak a helyiek.
Lőrincz Mátyásra, a II. világháborúban hősi halált halt vadászpilóta őrmesterre emlékeztek a közelmúltban Ságváron. A Somogy megyei település határában lezuhant katonát Csornán, a Szent Antal-temetőben helyezték örök nyugalomra. (Kisalföld, 2008. április 12., április 18., május 9.) Most kopjafát állítottak halála helyszínén.

A ságvári, gámpusztai kopjafa is őrzi a hős pilóta emlékét.
A ságvári, gámpusztai kopjafa is őrzi a hős pilóta emlékét.

Bódis Ilona ságvári helytörténész a Kisalföldnek korábban elmondta: ahol Lőrincz Mátyás gépe lezuhant, papi birtok volt. A régi időkre ma már csak egy kereszt emlékeztet. Emellé helyezték el a kopjafát, amelyet Jónás László amatőr fafaragó ajánlott fel és készített el.

Lőrincz Mátyás vadászpilóta őrmester a Veszprém-Jutas repülőtéren, győri gyártású Messerschmittjének orrán ülve.
Lőrincz Mátyás vadászpilóta őrmester a Veszprém-Jutas repülőtéren, győri gyártású Messerschmittjének orrán ülve.

– 2004 óta minden évben ökumenikus istentiszteletet tartunk az úgynevezett Gámpusztán – jegyezte meg Bódis Ilona. – Idén ünnepségünket a Lőrincz Mátyás tiszteletére készített emlékoszlop avatásával kapcsoltuk össze. 1944. november 5-én délután egy órakor ugyanis ott halt hősi halált az őrmester. A rendezvényre eljött Bedő Csongor László, Mátyás unokaöccse és családja is. Vitéz Pap László, aki 1944-ben a veszprémi repülőtéren sebesültszállító pilótaként tevékenykedett, érdekes előadást tartott a korabeli eseményekről.

A ságváriak tablót készítettek Lőrincz Mátyás megmaradt fényképeiből.
A ságváriak tablót készítettek Lőrincz Mátyás megmaradt fényképeiből.

A ságvári rendezvény érdekessége, hogy a Lőrincz család leszármazottjai Lőrincz Mátyás földi maradványaiból ereklyét adományoztak a településnek. Ezeket az emlékoszlopnál kialakított urnában helyezték el. Az urnát emléktáblával fedték le. A helyi plébános, Csűri János megszentelte a kopjafát, a falubeliek pedig virágokkal, koszorúkkal tisztelegtek Lőrincz Mátyás emléke előtt.

Lőrincz Mátyás csornai sírja.
Lőrincz Mátyás csornai sírja.

Lőrincz-emlékhelyek

Lőrincz Mátyás 1944 novemberében zuhant le Ságváron. Csornán, a Szent Antal-temetőben temették el. Az 1970-es években családja kérésére exhumálták és Budapestre, a rákospalotai temetőbe vitték maradványait. 1998-ban ismét felszedték testét és a Wekerle-telepi templom urnatemetőjében helyezték el. Csornán nincs írásos nyoma az exhumálásnak, ezért a helybeli Szűcs Jánosné Margit néni ugyanúgy gondozza a sírt, mintha a hős katona ma is ott nyugodna. A síremléket idén májusban Pátka Zoltán kónyi sírköves újította fel.


hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fafaragók, vásározók

Bogyoszló - November 28-án, pénteken este hat órakor a kultúrházban népművészeti estet tartanak. Tovább olvasom