Kisalföld logö

2019. 03. 22. péntek - Beáta, Izolda 0°C | 17°C Még több cikk.

Emlékfal Salló István tiszteletére

Salló István erdélyi származású fafaragó munkái csaknem harminc éve díszítik a csornai Széchenyi-iskolát. A művész nyolc éve halt meg, tiszteletére emlékfalat avattak.

Salló István fafaragó tiszteletére avattak emlékfalat a napokban a csornai Széchenyi-iskolában. A mester az 1980-as években került kapcsolatba az intézménnyel. Számos alkotása díszíti az iskolát. Fába faragta az Árpád-házi királyokat, Illyés Gyula, Szent István és Széchenyi István portréját. Illusztrált balladákat, ábrázolta a csornai csatát, elkészítette az írók, költők arcképcsarnokát.

Az ünnepségen Kemenesi Ágoston intézményvezető így értékelte az életművet: „Salló István művei egyszerre tanítanak a művészet tiszteletére, az értékek megbecsülésére, magyarságunk büszke megvallására, hazaszeretetre" – mondta.

Némethné Andorka Klára, az iskola tanára a művész Csornához való kötődéséről beszélt. Salló István 1932-ben született Erdélyben, a Hargita megyei Népi Alkotások Házának igazgatójaként dolgozott. 1978-ban Tatabányán telepedett le. Csornán 1980-ban barátai közreműködésével mutatkozott be kiállítással.

A Salló István-emlékfal a Széchenyi-iskolában.
A Salló István-emlékfal a Széchenyi-iskolában.


Hudy Endre akkori iskolaigazgató felkérésére először a csornai csata emlékére készítette el a Kmety-emlékfalat. Ezt követte az író-költő arcképcsarnok, a balladák, Kodály és Bartók portréja, a Székelyfonó, az Illyés-emlékfal. Legnagyobb művét, a huszonegy négyzetméteres Árpád-házi királyokat bemutató alkotást a millennium évében avatták fel. Széchenyi portréját 1991-ben készítette el. Haláláig ő faragta az intézmény legkiválóbb diákjainak járó Széchenyi-díjat. Csorna 1987-ben Pro Urbe Csorna emlékéremmel tüntette ki. 2003-ban halt meg.
„Salló István a fafaragást nem az önkifejezés, önmegvalósítás eszközének tekintette. Szolgálatnak, a nyílt, világos, vizuális beszéd művelésének " – zárta szavait Némethné Andorka Klára.
Salló Győző, a mester fia elmondta: sok munkájuk díszíti az ország középületeit. Ám annyira egységes, egy gondolatra felfűzött sorozat, mint Csornán, sehol nem található.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Befektetőre vár a rábasebesi kastély

Érdeklődők vannak, ám vevő továbbra sincs a rábasebesi kastélyra. Egy kecskeméti székhelyű… Tovább olvasom