Kisalföld logö

2018. 12. 16. vasárnap - Etelka, Aletta -6°C | 1°C Még több cikk.

Emlékeket idéz a tűzoltószekér

Kapuvár-Garta - Augusztus huszadikán adják át a gartai önkéntesek felújított tűzoltószekerét. A lovas járművet a ’95-ig működő gartai önkéntesek használták.

Szent István ünnepén, a városi megemlékezések keretében adják át Gartán a helyi önkéntesek felújított tűzoltószekerét. A lovas jármű felújításában nagy szerepet vállalt a helyi önkormányzat, a városi tűzoltóság és a Gartáért Alapítvány. Ez utóbbi kuratóriumának elnöke elmondta: az egy éve alakult alapítvány elsődleges célja a városrész kulturális örökségének, hagyományainak ápolása.

– Következő rendezvényünk az augusztus huszadikai Gartai Nap, itt a tűzoltószekeret is átadjuk, amely a későbbiekben a gartai alközpontban lesz kiállítva – mondta el lapunknak Pintér Gábor.

A szebb napokat is látott szekér jó ideig a helyi múzeum raktárában pihent. A felújításához nagy segítséget kapott az alapítvány az 1995-ig működő gartai önkéntesek egykori parancsnokától. A hetvenkilenc éves Szűcs Imre lapunknak elmondta, 1946-ban lépett be az akkor Gartai Önkéntes Tűzoltó Testület néven működő egyesületbe. Mint mesélte, akkoriban harminc-harmincöt tagja volt a testületnek, feladatuk az oltás mellett a megelőzés is volt, de több versenyen is szerepeltek a szekérrel, amelyet most felújítottak.

Szűcs Imre egykori parancsnok és Pintér Gábor kuratóriumi elnök a felújított tűzoltószekéren.
Szűcs Imre egykori parancsnok és Pintér Gábor kuratóriumi elnök a felújított tűzoltószekéren.

– A gartai önkénteseket 1970-től 1995-ig vezettem, ám a szekérről már ’46-os belépésemkor sem tudtuk megmondani, mikor készült és a műszaki leírások is eltűntek – részletezte a szekér történetét Szűcs Imre. Az biztos, hogy gyakran használták a két ló által vontatott járművet. – Négy állat volt állandó készenlétben, főleg aratás idején, kettő Budai Andrástól, kettő pedig Lukácsi Istvántól – mesélte az egykori parancsnok.

Ha tűz volt, az önkéntesek kerestek egy fúrt kutat, amibe akár hat méterig is le tudták engedni a csöveket. Négy ember kezelte a szivattyút.
Ahogy az idős parancsnok hozzátette: hatévesen már ő is szivattyúzott.

– Nagyon összetartó gartai csapatunk volt, évente augusztus 20-án tartottuk tűzoltóbálunkat – mesélte Szűcs Imre. Az egyik ilyen bálon futamították meg a gartai tűzoltók a kapuvári ˝nagylegényeket˝. – Történt, hogy a városszerte hírhedt verekedő banda kereste fel a tűzoltóbált, róluk mindenki tudta, hogy jobbára ˝szétverték˝ a hasonló rendezvényeket. Az akkori parancsnok – látván a verekedőket – megfújta kürtjét és elkiáltotta magát: ˝Csákányt a kézbe!˝ Az önkéntesek egy emberként indultak meg a garázda kapuváriak felé, mire azok vezetője meghajolt az önkéntesek parancsnoka előtt, majd a csapat jobbnak látta eltűnni a gartai tűzoltóbálról – tette hozzá az idős férfi, aki még egy érdekességgel szolgált. Úgy tudja, egyedül Gartán van meg az eredeti Szent Flórián-zászló, melyet még Imre bácsiék őriztek meg az utókornak.

Olvasóink írták

  • 2. kisföld 2009. augusztus 03. 22:17
    „Igen, az ilyen múlttisztelő hagyományőrzés, nagy összetartó erő!
    Csak így tovább, gratulálok!”
  • 1. rick 2009. augusztus 01. 13:45
    „Vajon e most is e vannak e ilyen buliszétverő e kapuvári nagylegények e? : )”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A munkahét újra ötnapos

Kapuvár - Megint heti öt munkanapon át dolgoznak a kapuvári húsgyárban péntek óta. A munkatársak… Tovább olvasom