Kisalföld logö

2019. 02. 20. szerda - Aladár, Álmos 2°C | 10°C Még több cikk.

Elhunyt Haszonits József, a Rábaköz szószólója

A Rábaközben maga volt a Kisalföld. Az első újságíró a térségben, mindig az első. Úgy hívták, Haszonits József.
Csütörtök hajnalban meghalt, alig élt hetven esztendőt. Sokat tanultam tőle, csaknem tíz évig dolgoztunk közös irodában. Ismerte és szerette a szakmát, a Rábaközt, a rábaközieket. Az olvasói is szerették és tisztelték mindazért, ami ő volt. Sokat tett szülőföldjéért, talán ő maga fel sem mérte, mennyit. 
 
Amikor nyugdíjba vonult tíz évvel ezelőtt, egy kis füzetet készítettem, amiben korábbi interjúalanyai üzentek Jóskának. Polgármesterek, jegyzők, politikusok, intézményvezetők, sokat közülük barátjának tudhatott. Komoly, elismerő gondolatokat fogalmaztak meg róla. Amikor megkapta és elolvashatta ezeket, szívből örült. Mélyről jövően. 
Olyanokat írtak akkor Jóskáról, hogy „maradandót alkotott". Nagy felelősséggel tette a dolgát és formálta a közvéleményt. Vérbeli újságíróvá vált, olyan mesteremberré, akinek a vérében van szakmája minden csínja-bínja.
Rendkívüli belső tulajdonságai tükröződtek cikkeiben. Nem a szenzációt kereste, hanem szívesen foglalkozott a kisemberek gondjaival. Igazi lokálpatriótaként tette a dolgát. Szerette ezt a vidéket. Nem hangos szóval, hanem a munkájával. Jó szószólója volt a Rábaköznek. A világról sajátos látásmódja volt és hitt abban, hogy olyannak fogjuk látni, amilyennek alkotjuk. A rábaközi újságírás úttörője volt, követői méltó példaképe. Csorna és a Rábaköz közéletének ismert és elismert alakja. Meg tudott maradni középúton. Megmaradt mindannak, amivé a szülei révén is vált: tisztességesnek, becsületesnek, magyarnak. Mindig tiszteletben tartotta az emberi méltóságot. Amikor dolgozott, őszintén beszélgetett. Úgy, ahogy csak azok tudnak, akik szeretettel végzik munkájukat és a lelkük irányítja őket. 
 
Jóska, mindazt, amit Te képviseltél, ami voltál, őrzik a Kisalföld sárguló példányai. A szívünkben és jó emlékezetünkben is megmaradsz, örökre. 
 
Cs. Kovács Attila

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lánya is emlékezett a jeles tudós-pedagógusra Csornán

Lánya is emlékezett a jeles tudós-pedagógusra Csornán
Király Iván harctéri élményei címmel adott ki könyvet a Rábaközi Helytörténet-kutatók Társulata. A… Tovább olvasom