Kisalföld logö

2019. 01. 18. péntek - Piroska -2°C | 8°C Még több cikk.

Életet is mentett, tolvajt is riasztott a segélyhívó

Beváltották a hozzájuk fűzött reményeket a csornai településeken a jelzőrendszeres házi segítségnyújtó készülékek.
Tavaly nyáron kezdődött Csornán a jelzőrendszeres házi segítségnyújtó készülékek telepítése. A karórára emlékeztető, ütés- és vízálló, kétoldalú kommunikációt lehetővé tévő, telefonvonalra csatlakoztatott készüléket ugyanúgy a csuklóra kell helyezni, mint az órát, és a rajta lévő gomb megnyomásával lehet működtetni. Így bármilyen gond – rosszullét, betörés – adódik, azonnal segítséget lehet kérni vele.

– Miután elkezdődött a telepítés, mind több pozitív visszajelzés érkezett és egyre nőtt az igénylők száma már a környező településeken is – mondta Kovácsné Varga Ildikó, a Szociális Szolgáltató Központ vezetője.

– Közben a feladat átkerült a Csornai Többcélú Kistérségi Társuláshoz, ám a szakmai felügyeletet a Szociális Szolgáltató Központ vezetőjeként továbbra is ellátom a térségben.

Kovácsné elmondta: a kezdeti bizonytalanság után az emberek megbarátkoztak a készülékkel és rohamosan megnőtt a segítséget kérők száma. Például amíg tavaly négy hónap alatt tíz-tizenkét hívás érkezett, addig idén szeptember első napjaiig hatvanhét. Legtöbbször betegség miatt kértek segítséget. Több esetben előfordult már, hogy a készülék jelzésének és a szolgálat munkatársai gyors kiérkezésének köszönhetően az idős emberek még időben orvosi ellátásban részesültek. Volt, akit szívinfarktussal szállítottak a mentők kórházba. De érkezett hívás amiatt is, hogy idegenek próbáltak illetéktelenül bejutni a házba. Jelenleg már három gépkocsi áll a szolgálat rendelkezésére, a készülékek száma pedig csaknem eléri az ezerkétszázat, ebből kétszázötvenet Csornán telepítettek.

A három közül két autó sofőrrel és gondozónővel a nap huszonnégy órájában hétköznap és ünnepeken egyaránt szolgálatot teljesít.

– Mindent egybevetve a jelzőrendszeres házi segítségnyújtó rendszer beváltotta a hozzá fűzött reményeket.
Az egyedül élő idős emberek számára megnyugvást jelent, hogy tudnak hova fordulni, ha bajba kerülnek és ezért csak a készülék gombját kell megnyomniuk.

Akadt olyasmire is példa, hogy valaki véletlenül nyomta meg a készülék gombját. Természetesen munkatársaink ilyen esetben is kimennek a helyszínre és regisztráljuk, hogy mi történt – nyilatkozta Kovácsné Varga Ildikó.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Piacteret építettek a falunak

Pályázati pénzből és saját forrásból piacteret építettek Sopronnémetiben. A létesítményt már adták… Tovább olvasom