Kisalföld logö

2019. 04. 19. péntek - Emma Még több cikk.

Elavult szennyvíztisztító károsítja a Rábát

Rába mente - Újabb Rába-szennyezésre hívta fel a figyelmet a szentgotthárdi Pronas környezetvédő civil szervezet. Véleményüket az osztrák számvevőszék jelentésére, illetve a bécsi környezetvédelmi minisztérium levelére alapozzák.
A Pro Natura St. Gotthard Civil Egyesület (Pronas) már régóta javasolja, hogy a Rába-habzással kapcsolatban ne csak a három osztrák bőrgyárra korlátozódjanak a vizsgálatok. Woki Zoltán elnök szerint más ipari üzemek és a kommunális szennyvíztisztítók működését is érdemes lenne ellenőrizni.

A civilek állítják: az osztrák számvevőszék vizsgálati jelentése a Güssing melletti szennyvíztisztítóról is ezt a véleményt támasztja alá.
Woki Zoltán a Kisalföldnek elmondta: a számvevőszék számos hiányosságra hívja fel a figyelmet.

– Újabb szennyezés derült ki – tájékoztatott a szentgotthárdi egyesület vezetője. – Esőzéseknél ismeretlen mennyiségű szennyvíz kerül a Strem-patakba, onnan a Pinka, majd Körmend előtt a Rába folyóba. 2005-ben tizenöt alkalommal lépték túl a megengedett foszforhatárértéket. Fontos információk hiányoznak az ipari üzemek által a szennyvíztisztítóba vezetett szennyvízről. Már az 1982-ben jóváhagyott vízjogi engedély is ellentmondásos volt. A berendezést 1995-ben korszerűsíteni kellett volna és 2005-ben is több hiányosságra hívták fel a figyelmet.

Woki Zoltán azt mondja: a jelentés rávilágít arra, hogy a szennyvíztisztító már nem felel meg a mai műszaki követelményeknek.

A Pronas szerint elképzelhető, hogy a nicki gátnál tapasztalt habzás is az osztrák szennyezés következménye.
A Pronas szerint elképzelhető, hogy a nicki gátnál tapasztalt habzás is az osztrák szennyezés következménye.

– A Pronas véleménye szerint mindez akár a nicki műgátnál tapasztalható jelentős habzás egyik okozója is lehet. A tarthatatlan állapot miatt most már tervbe vették a szennyvíztisztító korszerűsítését, a munkálatok idén késő ősszel indulhatnak. A számvevőszék megjegyezte, hogy a beruházás több mint 10 évet késett. Egyesületünk kikérte a bécsi környezetvédelmi minisztérium véleményét is az ügyben. Válaszukban csak annyit közöltek, ismerik a problémát és korszerűsíteni fogják a szennyvíztisztítót. Arra a kérdésre, vajon mi a helyzet a többi szennyvíztisztítóval, nem reagáltak.

A Pronas két hónappal ezelőtt a mogersdorfi szennyvíztisztító kifolyójánál tapasztalt hasonló jelenséget, ahonnan többek között WC-papír, tampon, intim betét került a Rábába.

Olvasóink írták

 • 3. kovács pistike 2008. május 05. 15:10
  „Rossszabbul élünk mint 4 éve!!!”
 • 2. matriné 2008. május 02. 17:10
  „Míg a keleti azaz a kommonista rendszerhet tartoztunk akkor arról jött a szemét és szennyes! (igaz azóta is jön) Most, hogy nyugati kapitalista rendszerhez csaptak bennünket azóta meg onnan jök a szemét és a szenny! Persze az országunk vezetése az stabilan áll a felelősségük magaslatán! Hisz Ők azt, hogy poszjukon van felelősség azt honan ismernék, hisz Ők sosincsenek felelősésgre vonva! Még akkor sem , ha csak a hegyeink csúcsa látszana ki a szemét és a szennyből!”
 • 1. 2008majus 2008. május 02. 14:50
  „Az osztrakok szemetlerakonak es szenyviztelepnek hasznaljak Magyarorszagot, ja es el ne felejtsem, a szemetegetojuket is a hatrra teszik, hogy meg a szennyezett levego is ide jojjon.

  Ameddig a miniszterelnokunket csak az erdekli, hogy hogyan hazudjon a sajat nepenek, es semmit sem tesz a magyar hazaert, addig ugy bannak velunk a szomszedok is.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Termál-, óvoda- és kórház- ügyek a napirenden

Csorna - Az üzemeltető cég egyelőre nem tudja a vállalt fejlesztéseket elvégezni a csornai… Tovább olvasom