Kisalföld logö

2019. 04. 22. hétfő - Csilla, Noémi Még több cikk.

Éjszakai razziák

A tapasztalatok azt mutatják, hogy számos szórakozóhelyen a fiatalkorúak körében megnövekedett az alkoholfogyasztás és több gyerekkorú az éjszaka közepén vendéglátóhelyen tölti szabadideje egy részét.
Május első hétvégéjén két kapuvári, elsősorban a fiatalok kedvelt szórakozóhelyén tartott ellenőrzést a rendőrség. Az akciókról Kiss Zoltán őrnagy, a Kapuvári Rendőrkapitányság bűnügyi osztály- vezetője számolt be lapunknak.

Az eredményesség érdekében

– Elsősorban a fiatalkorúak alkohol- és esetleges kábítószer-fogyasztását, valamint a szórakozók körében a kábítószerrel való visszaélés egyéb elkövetési formáit igyekeztük felderíteni. Az ellenőrzésbe bevontuk a vám- és pénzügyőrség, a határőrség, az APEH és a városi tisztiorvosi szolgálat munkatársait. Az eredményesség érdekében rendőrorvos és kábítószer-kereső kutya is segítette munkánkat. Az előző években is tartottunk már hasonló ellenőrzéseket annak érdekében, hogy a város közrendjét és közbiztonságát erősítsük és a lakosság biztonságérzetét növeljük – említette meg Kiss Zoltán.

Gyerekkorúak az éjszakában

Közel kilencven, túlnyomórészt fiatalt ellenőrzött a hatóság. Az akció során a rendőrség munkatársai nem találkoztak drogosokkal és nem indítottak büntetőeljárást kábítószerrel való visszaélés, illetve -tartás, -terjesztés, -fogyasztás miatt.
– A hétvégi éjszakában öt gyerekkorút is igazoltattunk. Mivel az ő esetükben szankciókkal nem élhetünk, a szülőkre próbálunk hatni annak érdekében, hogy figyeljenek oda gyerekeikre – tette hozzá.
Az osztályvezető elmondta azt is, hogy az ellenőrzés alól nem bújhattak ki a vendéglátóhelyet üzemeltetők sem. Tüzetes vizsgálaton estek át a szórakozóhelyek és az ott eladásra kínált áruk is. E téren több hiányosságot találtak az akcióba bekapcsolódott szervek munkatársai. Ha fény derül arra, hogy a fiatalkorúak alkoholt fogyasztanak, akkor is a kiszolgálót büntetik.

Sűrűsödnek az akciók

Az őrnagy megjegyezte, a jövőben rendszeresek lesznek a városban és vonzáskörzetében a fiatalok által nagyobb számban látogatott szórakozóhelyeken a hasonló akciók. Hangsúlyozta: itt nem egyszeri, hanem gyakori ellenőrzésekről van szó, mert céljuk megelőzni a kábítószer-bűnözéssel összefüggő bűncselekményeket.

A gyerekkorúak bűnözése

Az országos adatok szerint a büntetőjogilag felelősségre nem vonható, gyerekkorúak által elkövetett bűncselekmények közel 90 % -a vagyon ellen irányul. A 14 év alattiak 80 – 82 % -a csoportosan követ el jogsértést. A gyerekkorú bűnelkövetők 75 % -a ép családban, 15 % -uk elvált szülők valamelyikénél nevelkedik. Az ismertté vált elkövetők között nem éri el a 10 % -ot az állami gondozottak aránya.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Számítanak az önkéntesekre

Körzeti tűzoltóverseny volt szombaton Csornán. Az esemény jelentőségét emelte, hogy a Csornai… Tovább olvasom