Kisalföld logö

2019. 01. 24. csütörtök - Timót -3°C | 4°C Még több cikk.

Egymilliárd fejlesztésre Csornán és környékén

Néhány tízezer forinttól több százmillióig kaptak támogatást Csornán és környékén az önkormányzatok, cégek, civil szervezetek. Összesen több mint egymilliárd forint érkezett a térségbe idén májusig.

Idén májusig több mint egymilliárd forintnyi fejlesztési forrás érkezett Csornára és környékére, azaz az 5-ös számú választókörzetbe. Gyopáros Alpár, a térség országgyűlési képviselője elmondta: önkormányzatok, intézmények, civil szervezetek, vállalkozások részesültek a támogatásban, pár tízezer forinttól a 248 millióig. – Az önkormányzati rendszer finanszírozása az elmúlt húsz évben eltorzult. Az intézmények állami finanszírozása a húsz év alatt folyamatosan csökkent. Jó példa Csorna, ahol 2009-ben az iskolák kiadásainak kevesebb mint felét kapta meg a város. Ezt a rendszert változtatja majd meg az önkormányzati és közigazgatási reform. Addig is azonban az államtól kapott támogatás sok szervezet számára a túlélést jelenti, még ha csak pár száz-, esetleg tízezer forintról van is szó.

A politikus sorolta: a belügyminisztériumi keretből körzetében 2010-ben Bősárkány 9,1, Egyed 3,2, Győrsövényház 10,5, Enese 6, Mecsér 1,5, Barbacs 2,5, Cakóháza 1,2, Kisbabot 1,2, Maglóca 1,21, Rábaszentmihály 4,5, Rábcakapi 1,2, Zsebeháza 1, Sopronnémeti 1,5, Bezi 0,5, Fehértó 0,5, Szilsárkány 0,5 millió forintot kapott. A 2011-es támogatásokból Cakóháza 1,5, Bősárkány 9,7, Csorna 15,5, Egyed 2,2, Enese 6, Markotabödöge 3,7, Rábaszentmihály 3, Rábatamási 4,8, Rábcakapi 2,2, Vág 3,3 millió forintban részesült. A csornai kórház működését közel százmillióval segítette az állam. A város a Toldi utca felújítására 71 millió forintot nyert pályázaton, a farádi orvosi rendelőre 32 milliót kapott a település. A kónyi idősek otthonának felújítását 17, az óvoda átépítését 60 millióval támogatták.

Mosonszentmiklós 3,5 milliót költhetett informatikai fejlesztésre, a bágyogszováti iskola rekonstrukciójára 18 milliót utaltak, a szili iskola informatikai hálózatára 12 milliót. Pályázati pénzből szépül a szanyi óvoda is. A falu 42 milliót nyert az intézményre, az iskola energetikai fejlesztésére 32 milliót. Nem maradtak ki a támogatásból a cégek sem. Csak példaként: a csornai Kristóf Autóház 3, a Molnár Elektronikai Kft. 9, a Rábabrill 6, a Tondach 110 millió forintot kapott fejlesztésre. A jánossomorjai Miraplast Kft. logisztikára 44, a Winkler Transport telephelyfejlesztésre 73 milliót kapott. A lébényi Transdanubia Kft.-nek központfejlesztésre ítéltek oda 248 millió forintot. A rábapatonai Tutti kft. különböző beruházásaihoz összesen 100 millió forinttal járultak hozzá a pályázatok.

– Összesen tehát a fel nem soroltakkal együtt több mint egymilliárd forintnyi fejlesztési pénz érkezett a körzetbe. Az elmúlt néhány hónapban természetesen a kör bővült, hiszen újabb és újabb támogatási szerződéseket írtak alá – folytatta Gyopáros Alpár.

– A kisfalvak néhány százezres, esetleg milliós támogatása nagy jelentőséggel bír. Saját keretből ugyanis nem lennének képesek az előrelépésre. A képviselő megjegyezte: a pályázatok a továbbiakban is lehetőséget nyújtanak. Az Új Széchenyi Terv program irodáinak munkatársai személyesen is várják az érdeklődőket, Gyopáros Alpár pedig maga is szívesen segít a hozzá fordulóknak.

A szanyi óvoda felújításához is pályázaton nyert támogatást a helyi önkormányzat. Gyopáros Alpár képviselő megjegyezte: a pályázatok a továbbiakban is lehetőséget nyújtanak a térség vállalkozásainak, szervezeteinek, és maga is szívesen segít a hozzá fordulóknak. Az önkormányzati rendszer finanszírozása az elmúlt húsz évben eltorzult. Az intézmények állami finanszírozása a húsz év alatt folyamatosan csökkent.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A pálinkafőző mellett alakítják ki vendégházukat Tárnokrétin

Látvány-pálinkafőzde után a falusi turizmusba fektet a tárnokréti Jankovits család. 110 éves… Tovább olvasom