Kisalföld logö

2019. 07. 20. szombat - Illés 18°C | 31°C Még több cikk.

Egyházi kezelésbe kerül Kapuváron a Felsőbüki Nagy Pál Gimnázium

A Soproni Tankerületi Központtól a Győri Egyházmegye kezelésébe kerül a kapuvári Felsőbüki Nagy Pál Gimnázium. A véleményezési szakasz lezárásaként az emberi erőforrások minisztere is jóváhagyta a fenntartóváltást. A szeptemberi tanítást már az egyházmegye fenntartásában kezdik meg a kapuvári gimnáziumban
– Egy hosszú folyamatnak értünk az első komoly állomásához – kezdte Biró Péter, a Kapuvári Páli Szent Vince Katolikus Általános Iskola igazgatója. A Soproni Tankerületi Központtól a Győri Egyházmegyéhez kerül ugyanis a Felsőbüki Nagy Pál Gimnázium. Hozzátette: – A korábbiakban a váltást az alkalmazotti közösség, a diákönkormányzat, a szülők és a városi önkormányzat is véleményezte. Ezt követően a nagykorúságot betöltött tanulók – a kiskorú tanulók helyett a szüleik – szavaztak, s a megkérdezettek 80 százaléka támogatta az egyházi kezelésbe kerülést. Végül az emberi erőforrások minisztere is jóváhagyta a fenntartóváltást – sorolta a megelőző lépéseket az igazgató.

Ám ezzel még nem zárul le a folyamat, hisz az átszervezés és az egyeztetések jelenleg is zajlanak, hogy a szeptemberi tanévet már az egyház fenntartásában kezdjék meg a gimnáziumban.
Biró Péter, a Kapuvári Páli Szent Vince Katolikus Általános Iskola igazgatója
A korábban tartott fórumon dr. Veres András megyés püspök arról tájékoztatta a szülőket, hogy a gimnázium jelenlegi tanulói azokkal a feltételekkel fejezik majd be a képzésüket, amelyekkel elkezdték.

A tervek szerint az egyházmegye egyesíti a katolikus óvodát, iskolát, valamint a gimnáziumot. – A működési engedély iránti kérelmet Páli Szent Vince Katolikus Gimnázium, Általános Iskola és Óvoda névre adtuk be. A mindennapokban használatos, rövid név Páli Szent Vince Iskolaközpont lesz – tudtuk meg Biró Pétertől.

Az óvoda szervezeti felépítése változatlan marad. A gimnázium és az általános iskola egységes iskolaként fog működni, de hosszú időre és türelemre lesz szükség, míg az intézmény szellemiségében is megvalósul az egység

– fejtette ki az igazgató.

A nevelőtestületet illetően továbbra is a jelenlegi tanárokkal képzelik el a folytatást, az új intézmény vezetéséről pedig a fenntartó dönt. A gimnázium új osztályaiban szeptembertől heti két órában lesz hittanóra, s az intézményben a katolikus lelki nevelés lesz az irányadó.

– A felvételnél nem kizáró ok, ha egy diák más felekezet tagja. A református és az evangélikus egyházzal is nagyon jó a kapcsolatunk – emelte ki az intézmény igazgatója, Biró Péter.

A korábbiakhoz hasonlóan egy nyolc és egy négy évfolyamos osztályt indítanak.

A középiskolai felvételi eljárás során már a fenntartóváltás lehetőségének ismeretében döntöttek a szülők és a tanulók a jelentkezésről. A gimnázium iránt továbbra is nagy érdeklődés mutatkozik.

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hatalmas fegyverropogás Kapuváron - Végvári hagyományőrző napok - videó

Hatalmas fegyverropogás Kapuváron - Végvári hagyományőrző napok - videó
Pénteken hídcsatával kezdődött a negyedik Kapu-Vára fesztivál. Szombaton felvonulást láthatott a… Tovább olvasom