Kisalföld logö

2019. 04. 19. péntek - Emma Még több cikk.

Egy várost a lakói tesznek élhetővé

Kapuvár - Harmath Lajos szerint nincs kimondottan tizenéveseknek való szórakozóhely a városban, építészetileg pedig a modernkedés tönkretehette volna a város központját.

˝Mi tetszik és mi nem Kapuváron?˝ sorozatunkban Harmath Lajos, a Kapuvári Térségi Általános Iskola (KTI) igazgatója beszél Kapuvár előnyeiről és kisebb negatívumairól.

– A Fejér megyei Mezőszilason születtem, ám Kapuvár az első pillanattól megfogott, amikor egy építőtáborba menet, 1969-ben megláttam a virágos vasútállomást – kezdte Harmath Lajos. A KTI jelenlegi igazgatója 1972-től járt sűrűbben a rábaközi kisvárosba, amikor gartai feleségének elkezdett udvarolni.

– Garta kistelepülésszerű, rendezett, nyugodt képe azonnal megtetszett, hasonlít a szülőfalumra – mondta.

Harmath Lajos
Harmath Lajos

– A hetvenes években volt egy sajátos hangulata ennek a kisvárosnak, jellemzően az egykori Éhn szállóra vagy a fiatalok kedvelt szórakozóhelyére, az úgynevezett Rubyra gondolva – mondta Harmath Lajos. Utóbbira utalva megjegyezte, sajnos a mai tizenévesek számára nincs olyan szórakozóhely vagy közösségi tér, ahol csak korosztálybeliekkel lennének, így a fiatalok a város vendéglőiben ˝kénytelenek˝ az ott szórakozó felnőttek – többnyire rossz – mintáját követni.

– Sajnos eltűntek az olyan rétegbálok is, mint a gartai iparosbál, ami határozottan jót tett az akkori közéletnek – jegyezte meg az igazgató. Azonban hangsúlyozta, az önkormányzat által is támogatott művészeti és amatőr csoportok sokasága kiemelendő, hiszen ezek tartják életben nemcsak a közéletet, de a tehetség- és hagyományőrzést is.

– Tetszik a város pezsgő kulturális élete és minden tiszteletem azoknak, akik ezért bármennyit is tesznek – mondta a KTI igazgatója.

Harmath Lajos szerint a ˝fehér ház˝ színtelen és nem a kapuvári Fő térre illik.
Harmath Lajos szerint a ˝fehér ház˝ színtelen és nem a kapuvári Fő térre illik.

A város építészetéről úgy véli, tetszetős a felújított és egyre több stílusos épülettel gazdagodó Fő tér, ám nem tetszenek azok az épületek, melyekkel a város akkori vezetői modernkedni akartak. – Kimondottan jellegtelennek tartom az úgynevezett ˝fehér házat˝ a Kossuth utca elején, amely nemcsak színtelenségével, hanem a környezetbe nem illő alakjával is kilóg a Fő térről – tette hozzá. Harmath Lajosnak a Győri út lakótelepi házaival is ˝meggyűlt a baja˝. Ezt jellegzetesen szocreál típusú lakótelepnek tartja, ám azt még hozzátette, akkoriban a környező gyárak dolgozóit nem is nagyon tudták volna máshogy elhelyezni. – Még szerencse, hogy nem keveredik a belváros történelmi épületeivel – mondta.

– Egy várost igazán lakói tesznek naggyá vagy élhetővé, ennek jó példája volt a megszűnt Gulyás étterem, melynek polgári miliőjét napjainkban a Garta vagy az Ivik vendéglők próbálják visszacsempészni – mondta Harmath Lajos.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egészségnap szűrésekkel

Rábatamási - Egészségnapot rendez a helyi nők egylete szombaton a kultúrház előtti területen. Tovább olvasom