Kisalföld logö

2018. 12. 13. csütörtök - Luca, Otília -5°C | 0°C Még több cikk.

Duplaannyi vendég alszik Rábaközben

Jó úton halad a turizmusfejlesztés a Rábaközben. Néhány év alatt duplájára nőtt a vendégéjszakák száma a térségben.

A megye turisztikai versenyében Rábaköz sokáig sereghajtó volt. Ma már a felzárkózó tájegységek között van. Számok is bizonyítják az előrelépést: az elmúlt hét-nyolc évben duplájára emelkedett a térségben töltött vendégéjszakák száma.

Bővülnek és fejlődnek a szálláshelyek a Rábaközben, kialakul a megfelelő infrastruktúra és egyre inkább kiaknázzák a helyi értékeket, azaz a vonzerőt. Hutflesz Mihály, a Rábaközi Vidékfejlesztési Egyesület alelnöke szerint e három tényező határozza meg, hogy sikeres lesz-e egy tájegység idegenforgalma. „A vendég a vonzerőért jön el hozzánk, a szolgáltatásért pedig fizet" – foglalta össze a lényeget egy mondattal.

– 2007-től tapasztalhatunk érdemi változást a Rábaköz idegenforgalmában, azóta lényegesen jobb a helyzet. Hét-nyolc évvel ezelőtt például tízezer vendégéjszakát regisztráltak a szállásadók, 2013-ban viszont már huszonötezret – fogalmazott Hutflesz Mihály.

Varga István és felesége néhány évvel ezelőtt vágtak bele a falusi turizmusba. Nem bánták meg, hamar népszerű lett a vendégházuk.
Varga István és felesége néhány évvel ezelőtt vágtak bele a falusi turizmusba. Nem bánták meg, hamar népszerű lett a vendégházuk.

– Szépen lépkedünk tehát előre, egyre többen ruháznak be az idegenforgalomba. Többen magánszállást nyitottak és a már meglévőket is fejlesztették tulajdonosaik. A kapacitás tehát bővül. Fontos ez, mert hiába tartanak például egy komoly, több ezer vendéget csábító rendezvényt, ha nem tudják őket hol elszállásolni.

A szakember hozzátette: az államnak, az önkormányzatoknak és a vállalkozásoknak közösen kell tenniük azért, hogy a helyzet még jobb legyen. Hutflesz Mihály úgy véli: nagy előrelépést jelent majd, ha a térség útfejlesztései elkészülnek. A turizmusban ugyanis nagyon fontos dolog, hogy az adott tájegység könnyen megközelíthető legyen.

– A Rábaköz versenyez megyén belül például a Fertő-tájjal, a Szigetközzel. De ugyanígy a Tisza-tájjal is, és még lehetne sorolni. Egy település vagy egy szolgáltató ezt a versenyt nem állja meg. Ezért összefogva, rendszerbe állítva, közösen lehet csak megjelennünk a kínálati piacon – jegyezte meg.
Fiatal vállalkozás Kapuváron az egyik vendégház. Varga István és felesége 2012-ben építették fel egy családi örökségként kapott telken. Nem bánták meg.

– Még tanuljuk a szakmát, a marketinget, de a tapasztalat azt mutatja, hogy szükség volt egy ilyen vendégházra – mondta a Kisalföldnek Varga István. – Vendégeink többsége belföldi turista, sokan Szép-kártyával fizetnek. Jönnek hozzánk egy-egy hosszú hétvégére is, a budapestiek elsősorban azért, hogy a főváros nyüzsgését itt pihenjék ki. Vannak azonban külföldi látogatók is, leginkább Ausztriából, Németországból és Svájcból. Ők a családias környezetet keresik és kedvelik Kapuváron.
Varga István hozzátette: az idei nyárra már csaknem telt házuk van.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A falu adja ki az új otthont

Kétszobás, komfortos ház kisgyerekes családnak kiadó, szól a szili önkormányzat hirdetése. Tovább olvasom