Kisalföld logö

2018. 12. 12. szerda - Gabriella -2°C | 4°C Még több cikk.

Drágák a sztárok, a helyi fellépőket keresik a falunapokon

Új irány mutatkozik a falunapok szervezésében. Az önkormányzatok kétszázezertől másfél millió forintig költenek a helyiek szórakoztatására.

A nyár közepe Rábaköz-szerte is a falunapok ideje.
Az elmúlt években vált szokássá, hogy a falvak önkormányzatai ezt az eseményt támogatják inkább. Ahogy az egyik polgármester lapunknak megjegyezte, a búcsúk – vallási jellegük okán – kezdenek „kimenni a divatból".

A falunapok programjainak egy részét a helyi költségvetés állja. A rendezvény lebonyolításába mindenhol bevonják a község vállalkozóit, ezenfelül az önkormányzatok kétszázezertől akár másfél millió forintig terjedő összeget fordítanak e célra.

Új törekvés is megfigyelhető az utóbbi években, eszerint a falvak, közösségeiket erősítendő, inkább a helyi és környékbeli amatőr csoportokat hívják a színpadokra. A sztárvendégek egyre drágábbak, egy kisebb falu rendezvényköltségének nagy részét el is viszik.

Rábakecöli falunap, 2009: Vidéken egyre inkább az ismertebb amatőr csoportokat keresik.
Rábakecöli falunap, 2009: Vidéken egyre inkább az ismertebb amatőr csoportokat keresik.


Rábakecöl polgármestere, Tuba Erik elmondta: évek óta 300 ezer forint körül fordítanak a falu napjára. Hangoztatta, hogy az idei évben sem mennek e fölé.

– Ha meghívok egy mulatós énekest, az elviszi ennek a pénznek a felét és ezért csak egy félórányi programot vettem meg. Drága mulatság lenne ez nekünk, inkább a helyieket és a környékbeli csoportokat keressük – tette hozzá a rábakecöli vezető.

A költségekhez természetesen a helyiek és a gazdasági szervezetek is hozzájárulnak.

Utóbbiakra nagyon számítanak Farád lakói is. Szalai Zoltán polgármester szerint még így is 600–800 ezer forintot fizetnek ki a falunapra a helyi költségvetésből. Farádra hívnak énekeseket, de a gázsit ők is sokallják.
A pár százezer forintos költségvetési pénzt Szárföld is inkább a közeli csoportoknak fizeti ki.

– A sztárvendég körülbelül ennyit kérne, inkább a falu amatőr csoportjaira fordítjuk az összeget. A pénzhez mi is komoly segítséget kapunk a cégektől, vállalkozóktól – mondta Horváth Ferenc.
Cirákon a támogatások mellé 600 ezer forintot fizet a helyi költségvetés, ide viszont hívnak celebeket is. Tóth Sándor polgármester hozzátette: sok esetben személyesen kéri a vállalkozók segítségét.

Az elmúlt években vált szokássá, hogy a falvak önkormányzatai a falunapokat támogatják inkább. Mint mondják, a búcsúk – vallási jellegük okán – egyre inkább „kimennek a divatból
 Az elmúlt években vált szokássá, hogy a falvak önkormányzatai a falunapokat támogatják inkább. Mint mondják, a búcsúk – vallási jellegük okán – egyre inkább „kimennek a divatból". Képünk a rábakecöli falunap egyik vidám pillanatát örökítette meg.


Szalai Csaba, Vitnyéd vezetője már megválasztásakor jelezte: a helyi rendezvényeket a vitnyédiek szervezésében, a vitnyédieknek rendezik, erősítve a községi összetartozást.

– Hívtunk idén énekes vendéget, de őszintén szólva drágállom az effajta mulatságot – mondta a polgármester. A falu önkormányzata 500–600 ezer forintot költött az idei falunapra.

Talán a Rábaköz egyik legmagasabb költségvetésű programját tartják Mihályiban. Csitei Gábor polgármester tájékoztatása szerint másfél milliós keretet különítettek el erre a célra.

Árak

Egy tavalyi árjegyzék szerint a következő gázsikkal számolhatnak a polgármesterek egy-egy énekes vagy zenekar esetében: Csepregi Éva 240 ezer, Janicsák Veca 210 ezer, Fluor 155 ezer forint, Antal Timi 190 ezer forint. Megjegyzendő, hogy az énekesek CD-kísérettel énekelnek, jó esetben. Rossz esetben play back az egész – félórás – műsor. A mulatósok árai: a Dupla Kávé 165 ezer forintér jön vidékre, Fekete Pákó 165 ezerért, Balázs Pali 175 ezerért, Bódy Guszti és a Fekete Szemek 290 ezer forintért. A sztárvendégek a gázsin felül kilométerpénzt is kérnek, mely 70-től 130 forintig terjedhet.


hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Friss állások munkát keresőknek Rábaközben

Mutatjuk a Kapuvári Járási Hivatal Foglalkoztatási Osztálya aktuális állásajánlatait. Tovább olvasom