Kisalföld logö

2019. 02. 20. szerda - Aladár, Álmos 2°C | 10°C Még több cikk.

Doni áldozatok: Az emlékezés az utókornak kötelessége

Csornai polgárista diákok gyűjtöttek élelmiszercsomagot a második világháború idején a fronton szolgáló katonáknak. Hatvankilenc hadfi karácsonya lett elviselhetőbb 1942-ben a fiúk küldeményétől.
A Don-kanyarban elesett rábaközi katonáknak szeretne emléket állítani a Rábaközi Helytörténet-kutatók Társulata. A 76 évvel ezelőtti tragédia emlékeit, írásos, fotós dokumentumait gyűjtik össze a kutatók és terveik szerint kiadványba szerkesztik. Szalay Balázs, a társulat elnöke beszélt a részletekről a Kisalföldnek.

– A társulat közelmúltban szervezett rendezvényén mutatta be Sarkady Sándor legújabb könyvét, mely a Don folyónál vereséget szenvedett második magyar hadsereg Sopron vármegyei áldozatainak állít emléket – kezdte Szalay Balázs. 

– A szerző, aki huszonöt éve kutatja a témát, kiemelte, hogy az emlékezés az utókor kötelessége. A második magyar hadsereg valós szerepe, története és tragikus sorsa a rendszerváltásig jórészt tabu volt. A Soproni honvédek a Donnál című könyvben százhetven kép, harctéri tudósítások, naplórészletek és tábori levelezőlapok szövegei kaptak helyet. A kötet végén az 1942–43-as hadjáratban elesett, eltűnt Sopron vármegyei születésű férfiak neve olvasható. 
 
Kijev 1943 márciusában. Király Iván felvétele örökítette meg a várost.
Kijev 1943 márciusában. Király Iván felvétele örökítette meg a várost.

A csornai rendezvény felemelő pillanata volt, amikor Sarkady Sándor átadta Szalay Balázsnak az 1942-ben elesett csornai Csillag Vince hagyatékát. Csillag Vince csornai származású volt, Sopronban élt. 1942 augusztusában esett el, leszármazottai Sarkady Sándorra bízták a frontról hazakerült fényképeket és iratokat. Ő viszont úgy gondolta, mivel Csillag Vince rábaközi volt, a helyi kutatók gondjaiba ajánlja. A hagyaték helyet kap a készülő kiadványban. 

Ugyancsak „rábaközi emlék" Király Iván csornai polgári iskolai tanár 1943. január 4-én, azaz az áttörés előtt néhány nappal írt levele. Bársony Kálmán igazgatónak címezte és megköszönte benne a tanulóktól kapott csomagokat. Írásából kiderül, hogy egy, szabadságáról visszatérő csornai honvéd vitte ki a gyerekek ajándékait a frontra. A csomagot hatvankilenc katona közt osztották szét, akik ugyancsak levélben mondtak köszönetet a diákoknak. „Én magam, személyemre nézve nemkívántam részesülni az ajándékokban, legszebb ajándék volt számomra a levelek mélyen megható tartalma. Ennél szebb és ékesebben szóló ajándékot tanár még nem kapott és nem is kaphat. Adja a jó Isten, hogy még sok ilyen derék generációt nevelhessünk a Hazának" – fogalmazta meg érzéseit Király Iván. Ő a szovjet támadás előtt egy héttel még derűlátó volt.
 
Csillag Vince csornai származású honvéd. Hagyatéka visszakerült szülővárosába.
Csillag Vince csornai származású honvéd. Hagyatéka visszakerült szülővárosába.
„Itt most enyhére fordult az idő. A Fekete-tenger felől esőt és olvadást hozó szél kerekedett, a csontkeményre fagyott földön térdig érő tócsák terjengenek, ami egészen szokatlan az orosz januárban. De nekünk nagy áldás. Mert mi nem szeretjük a csillagfényes, még kevésbé a holdvilágos éjszakákat, mert mindig bajt hoz ránk. Inkább lemondunk arról, hogy a hazai Pannikák izeneteit leolvassuk róluk. Általában azt mondhatjuk, hogy kijövetelünk óta igen sok esetben módunkban volt saját bőrünkön tapasztalni, hogy a jó Isten különös kegyelme van velünk, aminek következménye, hogy eddig veszteségünk nem volt" – áll a levélben. 

Szalay Balázs ismertette a Rábaközi Helytörténet-kutatók Társulata felhívását is. Eszerint Sopron vármegye ezerkétszáz fiát vesztette el a Donnál, akik közül hatszáz rábaközi származású volt. A legtöbbjük honvédként küzdött, de sokan munkaszolgálatosként vesztették életüket orosz földön. A Donnál elesett rábaközi áldozatok száma persze jóval magasabb hatszáznál, hiszen a Rábaköz egykor Győr vármegyéhez tartozó katona áldozatai nincsenek benne ebben a kimutatásban. „A társulat szeretne emléket állítani a második magyar hadsereg rábaközi származású hősi halottainak. Ezért kérjük, hogy aki rendelkezik bármilyen emlékkel, képpel, tábori lappal, esetleg naplóval, jelentkezzen a társulatnál. A dokumentumokat másolás után visszajuttatják a tulajdonosoknak" – jegyezte meg Szalay Balázs.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vascső törte be egy férfi koponyáját Kapuváron - bíznak a gyógyulásában

Vascső törte be egy férfi koponyáját Kapuváron - bíznak a gyógyulásában
A baleset a kapuvári ipari parkban történt kedden délután. Tovább olvasom