Kisalföld logö

2019. 02. 23. szombat - Alfréd -6°C | 2°C Még több cikk.

Díszpolgárrá avatták földijei a püspököt

Rábacsanak - Rábacsanak díszpolgára lett a településről származó dr. Takács Nándor katolikus püspök. Életével, segítőkészségével érdemelte ki a helyiek elismerését, megbecsülését.


A rábacsanaki önkormányzat díszpolgárrá avatta dr. Takács Nándor nyugalmazott katolikus püspököt, a falu szülöttét.˝Egész életművével olyan általános elismerést szerzett, amely hozzájárult Rábacsanak jó hírnevének öregbítéséhez. Példamutató emberi magatartása miatt köztiszteletben áll˝ – szól az indoklás.

Dr. Takács Nándor (balra) rábacsanaki születésű, székesfehérvári püspök a falu díszpolgára lett. Mellette Ács Lajos, a községtől búcsúzó plébános.
Dr. Takács Nándor (balra) rábacsanaki születésű, székesfehérvári püspök a falu díszpolgára lett. Mellette Ács Lajos, a községtől búcsúzó plébános.

Takács Nándor 1927-ben született tízgyermekes földművescsaládban. A győri egyházmegye papjává 1951. október 28-án szentelték. Teológiai doktorátust szerzett, a budapesti Központi Szeminárium énektanára és prefektusa lett 1957-től 1959 februárjáig, amikor állami nyomásra a kispapok döntő többségével együtt tanáraikat is elüldözték az intézményből. Akkor a papi működéstől is eltiltották, 1959 és 1973 között kántorként szolgált Gyöngyösön, Dömsödön, Csornán és Albertfalván. 1973-ban kapott újra papi beosztást, magyaróvári káplán lett, 1978-tól Tatabánya-Alsógalla plébánosa. 1980-ban tiszteletbeli esperesi címet nyert, 1986-tól a győri szeminárium tanára és spirituálisa. 1988. december 30-án nevezte ki II. János Pál pápa carcabiai címzetes püspöknek és székesfehérvári segédpüspöknek. 1991 őszén vette át az egyházmegye kormányzását. Takács Nándor múltjára építve igyekezett bevonni az egyházmegye életébe a szerzeteseket. Fontosnak tartotta a világiak részvételét a hitoktatásban. Gondja volt a katolikus óvodákra és iskolákra, Zsámbékon ő hozta létre a katolikus főiskolát. 2000-ben Fejér megye, 2001-ben Székesfehérvár tüntette ki díszpolgári címmel. 2003 áprilisában fogadta el a Szentszék nyugdíjkérelmét, mely után utódja hivatalba lépéséig apostoli kormányzóként irányította az egyházmegyét.
 
A rábacsanakiak büszkék rá, hogy földijüknek tudhatják dr. Takács Nándort. Mindig ünnepnek számított, amikor hazalátogatott és a templomban misét mondott. Ő is szívesen fogadta székesfehérvári rezidenciáján a falubelieket. Soha nem felejtette el, hogy Rábacsanakon, egy nádfödeles házban született. Egyengette a hozzá segítségért fordulók útját, de sokat tett a közösségért is.


Búcsúzik a kanonok

A rábacsanakiak dr. Takács Nándor köszöntése mellett búcsúztak is. Ács Lajos plébános, kanonok átadta helyét a helyi templomban. Ács atya hosszú évekig szolgált a faluban, kitartó munkával kovácsolta össze az egyházközséget. Nevéhez fűződik a plébánia rendbetétele, a templom körüli kerítés és zöldterület felújítása. Régi vágyát, a templom teljes felújítását már nem tudta valóra váltani, de a helyiek most meghívták az ünnepségre. Ács Lajos utódja Rábacsanakon Szakály Gyula lett.

Olvasóink írták

  • 1. janika 2009. augusztus 08. 19:56
    „Ezeknek is vörösréz esőcsatornákkal van a templomuk körülvéve?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

˝Szeretem Bogyoszlót˝ akció

Bogyoszló - A világban nagyon sokan és sokfelé élnek olyan emberek, akik kötődnek Bogyoszlóhoz.… Tovább olvasom