Kisalföld logö

2019. 04. 25. csütörtök - Márk Még több cikk.

Díszpolgár lett a távozó plébános

Bágyogszovát - Plébánosukat búcsúztatták vasárnap a bágyogszováti hívek. Csík Miklós címzetes kanonok közel négy évtized után köszönt el. Áldozatos munkájáért díszpolgári címet kapott.

Lezárult egy korszak vasárnap a szováti és a bágyogi egyházközségekben. A helybeliek ünnepi szentmisén búcsúztatták el plébánosukat, Csík Miklós címzetes kanonokot. Miklós atya harmincöt éven keresztül szolgált a településen. Munkáját díszpolgári címmel köszönte meg a falu.

A Szolnok megyei származású Csík Miklóst 1951-ben szentelték pappá Győrben. Mint mondta, szép éveket töltött a községben és szép emlékeket visz magával. A Kisalföldnek felidézte életének főbb állomásait.

– Győrben jártam a teológiára és ott szenteltek fel 1951 októberében – emlékezett. – Hivatalosan csak a következő esztendőben lett volna a szentelés, ám Rákosi politikája közbeszólt. A püspökatya úgy döntött, idő előtt megtartjuk a szentelést. Nehéz évek jártak akkoriban a papságra. Sokszor feküdtünk le úgy, hogy nem tudtuk, mire ébredünk, pedig nem voltunk bűnösök. Első szolgálati helyemről például azért helyeztek el, mert nem voltam hajlandó egy körlevél néhány sorát felolvasni. Az állami egyházügyi hivatalban reakciós elemként tartottak számon.

Csík Miklós nyolc állomáshely után, 1974-ben Dénesfáról került a szováti egyházközségbe. 1992-ben rábízták a bágyogi vezetését is.

Csík Miklós címzetes kanonok 35 esztendő után búcsúzott el Bágyogszováttól.
Csík Miklós címzetes kanonok 35 esztendő után búcsúzott el Bágyogszováttól.

– Tizenhárom évig szolgáltam a dél-rábaközi faluban, nagyon szerettem ott. A mai napig meghívnak a falunapra, ünnepségekre. 1974-ben érkeztem aztán Szovátra. Nagyon jó közösségbe kerültem, a hitélet ma is példás a községben. Megtartom jó emlékezetemben a híveket, szeretettel gondolok rájuk és imáimba foglalom őket. Látogatásukat nagyon várom új lakóhelyemen – tette hozzá.

Miklós atya tevékeny és munkás évtizedeket töltött Bágyogszováton. Nevéhez fűződik például a község mindkét templomának felújítása, a szováti temető nagykeresztjének és hősi emlékművének restaurálása, a két plébániaépület rendbetétele. Megérdemelt nyugdíjaséveit Győrben, papi otthonban tölti, helyét Németh István veszi át.

Plébánosukat vasárnap, a búcsúi szentmisén búcsúztatták el a szováti hívek. Az egyházközség nevében Berta Károly világi elnök mondott beszédet. ˝Miklós atya a csüggedésben megerősített, szomorúságban megvigasztalt bennünket. A bajban mindig fogta a kezünket˝ – fogalmazott.

Takács Csaba, a település polgármestere a falu képviselő-testületének döntése értelmében a ˝Bágyogszovát község díszpolgára˝ címet tanúsító oklevelet adta át az atyának. Gyopáros Alpár csornai alpolgármester, a megyei közgyűlés tagja Győr-Moson-Sopron megye emlékérmét adta át.

Olvasóink írták

  • 1. janika 2009. július 29. 15:50
    „Hát van, akik a réz esőcsatornák miatt,vannak, akik a szentelt artézi vízről emlékszik meg a derék papról! Ki hogy értékeli a munkássága gyümölcsét.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rábaköz öröksége

Nemzetközi táboron vesznek részt több európai ország táncosai Kapuváron. Tovább olvasom