Kisalföld logö

2019. 05. 19. vasárnap - Ivó, Milán Még több cikk.

Csornai termál-botrány: kámforrá vált az osztrák tulaj

A Kerti Park Kft. tulajdonosai a jelek szerint végleg lemondtak csornai fejlesztéseikről. Volt alkalmazottjaik is bottal üthetik nyomukat.

Úgy tűnik, a Kerti Park Kft. hosszú, de áldásosnak nem nevezhető évek után végleg eltűnt Csornáról. A társaság vezetői elérhetetlenek. Sem egykori alkalmazottjaik, sem a Kisalföld nem talál velük kapcsolatot. Csak a bezárt termálfürdő maradt utánuk és dolgozóik, illetve a város követelése. Portálunknak Oberle György, a cég volt csoportvezetője beszélt munkahelyi tapasztalatairól.

A fiatalember röviddel az indulás után, 2005 tavaszán került a Kerti Park Kft.-hez. Mezőgazdasági főiskolára járt akkoriban és a telepvezető helyettese volt gyakorlatilag. Azt mondja: munkatársaival együtt végig azt hitték, komoly, Csornán hosszú távra tervező a Kerti Park. Utólag persze átgondolta az eltelt esztendőket és belátja: voltak jelek, melyek ennek ellenkezőjére utaltak.

– Kezdetekben 30–35 dolgozó volt a kft.-nél, a létszám aztán folyamatosan csökkent – idézte fel az első éveket. – Nekünk kizárólag szakmai kérdésekkel kellett foglalkoznunk, a cég üzleti dolgairól semmit nem tudtunk. Ezeket az információkat titokban tartották. Főnökeink viselkedése azt erősítette bennünk, hogy munkahelyünk biztos, erős, a piacon jól szerepel. A nehézségekről fogalmunk sem volt. A felszámolási eljárásból is jól jöttünk ki, a vállalkozás anyagi dolgait rendbe tették. A strand üzemeltetése aztán csak egy szükséges rosszként jött a Kerti Parknak. A cél az volt: a kertészetben felhasznált termálvizet ne kelljen visszasajtolni a földbe, ezt a költséget meg akarták spórolni.

Oberle György: ˝A kisebb-nagyobb nehézségektől eltekintve nem volt jele, hogy idáig fajulhatnak az ügyek.˝
Oberle György: ˝A kisebb-nagyobb nehézségektől eltekintve nem volt jele, hogy idáig fajulhatnak az ügyek.˝

A papírokat nem rendezték, többen nem is tudnak emiatt elhelyezkedni – mondja Oberle György.
Oberle György úgy érezte, később a kft. tulajdonosai üzleti lehetőséget láttak a fürdőben is. Annál is inkább így kellett lennie, mivel szerinte a visszasajtolás olcsóbb lett volna, mint a termál fenntartása. – Bár nem látszik, de a strand működtetése tényleg sok pénzt vitt el – folytatta. – Úgy érzékeltük, hogy elképzeléseik között szerepelt a fejlesztés. Kempingről, jól működő fürdőről beszéltek. Kétszázötven faház felállításáról volt szó többek között. Láttuk az építkezést a területen, de hallottuk aztán a kertészet értékesítéséről szóló híreket. Főnökeink azonban cáfoltak, nyugtattak bennünket, ma már tudjuk, hogy folyamatosan mellébeszéltek. Úgy tudtuk meg az eladást, hogy egy reggel nem jutottunk be a telepre. A biztonsági őrök közölték velünk, hogy új tulajdonos van és mi már nem dolgozunk ott. Másnap a strandon kezdtünk, én úszómester lettem. Alkalmazkodtunk az új helyzethez, tettük a dolgunkat. Ekkor már csak néhányan maradtunk a cégnél. Az építkezés közben zajlott, ha nem is olyan színvonalon, melyet ígértek az önkormányzatnak. A meglepetés a műszaki átadás után ért bennünket. Pár nap múlva ugyanis megkezdték a bontást. Hogy miért, senki nem tudta. Most már arra gondolok, mentették még, amit menthettek. Főnökeink persze még ekkor is a jövőt ecsetelték, melyben szó sem volt a bezárásról.

Az alkalmazottak természetesen már régen nem vették komolyan az ígéreteket. Oberle György is az álláshirdetéseket nézegette. A váltás ezúttal is gyors volt.

– Pénteken döntött az ÁNTSZ a működési engedély felfüggesztéséről. A tényt szintén munkakezdés előtt tudtuk meg azzal, hogy hétfőn viszont már újra nyitunk. A hét első napján viszont megint csak biztonsági őrök fogadtak, akiket már az önkormányzat fogadott fel. Volt főnökeinkkel azóta sem tudtunk beszélni. Fizetésünkből valamit megkaptunk, de kinek hetven-, kinek százezer forintja, kinek még több úszik. A papírjainkat nem rendezték, többen emiatt nem is tudnak elhelyezkedni. Nekem szerencsém volt, felvettek, de se elszámolásom, se felmondásom még nincs. Hiányzik a júliusi fizetésem egy része, az augusztus két hete, illetve az ilyenkor járó végkielégítés. Úgy tudom, hogy volt csornai főnökeink Ausztriában, a Kerti Park Kft. anyacégénél dolgoznak.

Oberle György összegezve tapasztalatait azt mondta: a kisebb-nagyobb nehézségektől eltekintve semmilyen jele nem volt annak, hogy idáig fajuljanak az ügyek. A munkahelyi légkör jó volt, ahogy a főnökeikkel való kapcsolat is. Bennük viszont csalódott. Hisz’ munkatársaival együtt lelkiismeretesen dolgoztak, próbálták a céget életben tartani. Úgy érzi, nem ezt a bánásmódot érdemelték az elmúlt évek után.

– Ma már tudom, hogy félrevezettek minket négy és fél évig. Pedig ha komolyan álltak volna hozzá, ha nem csak a haszonszerzés vezérelte volna őket, egy jól működő, virágzó kertészet lehetne ma is Csornán – mondta.

Megjegyezte: mindazoktól, akiknek augusztusban fürdőbérletet adtak el, a dolgozók nevében elnézést kér. Mentségük, hogy ők az utolsó napig sem tudták, hogy vége a Kerti Parknak.

Olvasóink írták

 • 20. judit4 2009. augusztus 31. 13:44
  „Dina86-nak üzenem, hogy nem tudjuk sajnos függetleníteni a termál ügyet sem a politikától, mint sok mást sem, mivel ebben is benne van eléggé a keze az önkormányzatnak. Természetesen az ott dolgozott emberek sínylették meg a legjobban, amit sajnálok. Akárhogy is nézzük, az önkormányzat az aki igazán lépni tudna, ha egy kicsit is alkalmasabb emberek ülnének ott és a termálnak valami szebb jövőt akarnának.
  AranyKözépútnak üzenem, hogy szét van forgácsolva a társadalom, nagyon hiányzik az összefogás. Olyanok vagyunk mint a birkák, tűrünk, nem?”
 • 19. czindi 2009. augusztus 31. 09:23
  „Hát ennyit a sógorokról. ( bár van ennél sokkal nagyobb bűnük is!)”
 • 18. AranyKözépút 2009. augusztus 30. 08:27
  „Nem vagyok jogász, de talán van valami jogi mód, hogy semmis legyen ez a munkaviszony. Pl. ha x hónapig valaki nem kap bért..vagy hasonlók. A szerezett szolgálai időt meg igazoltatni kell az APEH-nél ha jól tudom már mindent odacsatoltak. /Ezt is miért hagytuk?!!!/”
 • 17. Dina86 2009. augusztus 29. 10:07
  „A nagy többség politikai ügyet csinál az egészből és elsiklik a legfontosabb dolog felett: hogy itt nem csak a termálról van szó, hanem emberekről. Közeli hozzátartozóm dolgozott évek óta a KFt-nek, és most munkanélküli. Vagyis még az sem, mert nincs róla papírja. Segélyt így nem kaphat, elhelyezkedni pedig nem tud, pedig próbálta, de nincs a felmondása a kezében. Mi lesz ezekkel az emberekkel, a számláikkal, a gyerekeikkel? És ez miért nem érdekel igazán senkit, még a polgármestert sem?”
 • 16. judit4 2009. augusztus 29. 09:12
  „Oberle Gyurinak üzenem, hogy én személy szerint nagyon jól éreztem magam a termálban, jókat úsztunk a barátnőmmel, köszönöm neki és kollégáinak és szívügyemnek tekintem a termál ügyet. Sajnos most már a petőházi strandot vagyok kénytelen látogatni, aminek az úszómedencéje hasonlít a csornaiéra.
  De nagyon remélem, hogy jövőre újra kinyit és egy olyan tulajdonosa lesz, aki végre a fürdővendégekért is lesz, nem csak az anyagi hasznot akarja kivenni.”
 • 15. judit4 2009. augusztus 29. 09:02
  „T Hozzászólók!
  Látom, akik itt beszélgetnek, általában egész világosan látják a helyzetet.
  Csak az a baj, hogy beszélgetünk és nem teszünk fizikai lépéseket, nem fogunk össze. A termál ügyet és Csornát is nagyon sürgősen rendbe kéne má tenni, nem?
  Sokunknak elege van a gyűjtögető és egymásnak pártállástól függően állandóan ellentmondó képviselőkből, akik már több választás óta benn csücsülnek a babérjaikon és bizony nem sokat tesznek Csornáért. Ezt azért mondom, hogy nem sokat, mert azért az EU pályázatokból több mindent fel fognak újítani, csak meg fogunk fulladni a kamionok benzingőzébe. Vajon akkor kinek is újítjuk fel a városunkat? Mikor lesz már elkerülő?
  Zafira1-gyel nagyon egyetértek. Ki kell cserélni a képviselőtestületet egy sokkal tettre készebb csapatra.”
 • 14. balassaz 2009. augusztus 29. 08:21
  „hajracsorna
  De ugye nem a fidesz-re gondolsz? Mert azok már voltak egypárszor és nem javult csak romlott a városka.
  Jön egy helyhatósági választás, felejtsük el ezeket a képviselőket, mert van közöttük a gengszterváltás óta bent üldögelő és gyűjtögető.
  Nem igaz hogy Csornán nem lehet találni becsületes képviselőket.
  U.i a kisbetű nem véletlen, + A komókat. se!”
 • 13. Zafira1 2009. augusztus 29. 08:10
  „Kedves Hajracsorna !

  Szurkolok nektek. Ugyan én már 2 évtizede elkerültem Csornáról, - pont azért mert ott komoly munkahelyet találni lehetetlen volt -, de azért a szívem szerint Csornainak érzem magam. Bízzunk benne, hogy ez a dinamikus menedszer gondolkodású csapat vezetője (tudom kire gondolsz), tud felállítani egy olyan stábot, akik ki tudnak dolgozni Csorna és a Rábaköz számára egy hosszútávú stratégiát, és egyéni érdekeket félretéve , jó kapcsolatokat kiépítve meg is valósítják azt. Nehéz feladat lesz, s az is kell hozzá, hogy a hozzám hasonlóak ne az én rossz példámat kövessék és inkább elmeneküljenek. A stratégiát kb. két évtizede kellett volna kidolgozni, de az akkori város vezetés talán azt sem tudta mi az. Emlékszem jókat röhögtem a hétvégenként vágatlanul leadott képviselő testületi üléseken, ahol az összevissza csapongással még a napirendet sem tudták tartani, nem hogy sratégiai gondolkodást követni. Ha akkor van egy menedzser szemléletű vezetés - ami az óta sem volt -, akkor most más lenne a helyzet. Most már nehezebb, de sosem késő elkezdeni.
  Hajrá Csorna !”
 • 12. Nózi 2009. augusztus 28. 21:21
  „Lehet vádaskodni, itt már az sem segít! Az a baj a termál körül, hogy bármilyen "ügyes" emberek voltak a városvezetésben (általában mindig ugyan azok), mindenki csak választási fogásnak használta. Ígértek fűt- fát (mindenki ezt tette), de senki nem akart tenni valamit. Ez egy biztos választási fogás lett... Nem kellene annak lennie. Ideje lenne, ha a mi általunk választott "tisztelt" képviselő- asszonyok, -urak összefognának és végre tennének ezért a kis városért valami érdemlegeset! Nem gondolják, hogy elég már a széthúzásból? Nem veszik észre, hogy a környék települései nevetve megvédik kórházukat, szépítik környezetüket, összefogják a fiatalokat....
  Tisztelt képviselők! Nem elég?!”
 • 11. AranyKözépút 2009. augusztus 28. 18:17
  „nagyom szimpatikus az interjú alany / nem ismerősöm!:)/ sajnálom, hogy ez történt vele és a többi dolgozóval. Valójában Csornát is sajnálom, ki kellene már ott békülnie a két oldalnak, biztosan előbbre lennének!”
 • 10. qeu 2009. augusztus 28. 17:28
  „hajrácsorna!
  Dehogynem lenne a kút a miénk, a kötbért nem tudta volna fizetni, hisz tudtommal hiteltartozása is van, így a kötbér fejébe be lehetett volna számítani kutat. Ez lett volna a megoldás.
  Ki állította össze mindíg a testület elé kerülő anyagot, kiadta bíztatott annak elfogadására? Nekem itt valami bűzlik, és nem biztos, hogy a testület bűne ez!”
 • 9. BsBe 2009. augusztus 28. 16:21
  „hajracsorna! igazad van, majd a fidesz megmutatja, hisz megmutatta akkor is amikor haltamon volt. miért hiszed, hogy az a bagázs jobb ennél. egy fillérrel sem.
  ha maradtak volna, ma már orbán fején korona lenne, de az alattvalóknak nem lenne jobb.
  ugyanolyan szélhámos, saját zsebre dolgozó banda mindkettő”
 • 8. imre1964 2009. augusztus 28. 15:51
  „Kellett nekünk rendszerváltás mast a zsidó és a cigány az úr.”
 • 7. Reális 2009. augusztus 28. 14:45
  „Belénk rúg szlovákia,belénk rúg ausztria,belénk rúg az eu,belénk rúg mindenki!Mi meg csak tűrjük!”
 • 6. dokitomi 2009. augusztus 28. 14:14
  „Az osztrák igazi <moderálva>! Mikor tanuljuk már meg?
  És még az orrukat is magasan hordják....”
 • 5. hajracsorna 2009. augusztus 28. 13:35
  „qeu!

  Igazad van abban, hogy hiba volt hinni az osztrákoknak. De a kút akkor se lenne a városé...”
 • 4. hajracsorna 2009. augusztus 28. 13:34
  „Zaira1!

  Ezzel nem lehet vitatkozni. Szó szerint egyet értek.

  De kiút igenis van. Végy egy felelős városvezetést, bevállalós, fiatalos, lendületes, rugalmas, menedzser típusú gondolkodással és munkaszervezettel, akik mernek újat, nagyot lépni.

  Aztán végy egy felelős kormányt, aki nem az ellenséget, hanem a partnert látja a vidékben, és végre dolgozik is, nem csak önreklámoz (és lop).

  Hamarosan itt lesz a lehetőség, hogy megteremtsük ezt a két feltételt. Rajtunk múlik...”
 • 3. qeu 2009. augusztus 28. 13:30
  „Mondtam ca. 3-4 hete, hogy Polgármester úr hiába csap az asztalra, nem működő cégtől nem tud beszedni pénzt.
  Én most is azt mondom, mint korábban, nem szabadott volna tologatni a szerződésben foglalat teljesítési időpontokat és akkor mára már a kút és a terület is az önkormányzaté lehetne.
  Valaki(k)nek érdeke volt a városan belül is ennek folyamatos eltolása, mert sokan sokszor megszavazták/megszavaztatták azt.
  Fejlesztés helyett jelentős kárt tettek fizikailag is a termálban.”
 • 2. Zafira1 2009. augusztus 28. 12:52
  „Szegény Csorna ! Valahogy semmi sem jön össze ennek a városnak. A termál ügye kb. 30-35 éve vajúdik. Sok város ennél rosszabb adottságokkal a Széchenyi terv időszakában csodálatos üzletet csinált a termálvizéből.
  Az elkerülő út úgyszintén nem jön össze évtiezedek óta. A városba nem települ be komoly ipari vállalkozás - sőt a meglévők is leépülnek - , míg a kedvezőtlenebb földrajzi adottságokkal rendelkező Jánossomorján , Mosonszolnokon komoly cégek jöttek létre. Valahogy sohasem tud a Rábaközi városban egy ütőképes városvezetés összejönni. Buzás Károly úr annak idején megalapozta az impotens vezetést, és az utódok ezeket az alapokat sehogy sem tudják felszedni és újraalapozni. Akkortájt volt egy helyi szólásmondás : "Nem mindegy, hogy hűtőházi raktár áll a város szélén, vagy hűtőházi raktáros áll a város élén" Most nagyon hiányzik az a "hűtőházi raktár a város szélléről" Természetesen ez nem szószerint kell érteni, hanem azt, hogy abban az időben telepedtek le az ipari befektetők hazánkban. Ahol jó menedzser vezette a várost oda letelepedtek, de az impotens vezetéssel bíró településeket elkerülték. Csornára is csak a széhámosok jutottak (Pl: Kerti Park Kft.)”
 • 1. sziszifusz 2009. augusztus 28. 11:21
  „Amikor a Kisalföld megírta,hogy megnyitott én meg láttam, nem nyitott meg!Gyanakodni kezdtem magamra.
  A dolgozókkal természetesen együtt érzek.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Térkövezik a városközpontot

Saját erőből térkövezi a beledi önkormányzat az áruház előtti teret. A település központjának… Tovább olvasom