Kisalföld logö

2019. 01. 19. szombat - Sára, Márió -6°C | 2°C Még több cikk.

Csorna és Acsalag nem közösködik

A csornai képviselők csütörtöki ülésükön úgy döntöttek: kezdeményezik az acsalagi önkormányzattal 1996 januárjában létrehozott intézményirányítói társulási megállapodás felmondását.
Csorna önkormányzatának képviselő-testülete csütörtöki havi ülésén a napirendre tűzött témák közül elsőként a város tavalyi közbiztonságának helyzetéről szóló beszámolót vitatta meg a testület. Tellesz Endre alezredes, a Csornai Rendőrkapitányság vezetője kiemelte: a kábítószer markánsan jelen van Csornán, ám a probléma megoldásához széles körű összefogásra van szükség.

Préts Sándor ezredes, megyei főkapitány-helyettes, közbiztonsági igazgató jónak értékelte a csornai rendőrök munkáját. Miután a rendőri vezetők a képviselői kérdésekre is válaszoltak, a testület egyhangú szavazással elfogadta a beszámolót és határozatban fejezte ki elismerését és köszönetét a csornai kapitányság tavalyi munkájáért.


Az acsalagi önkormányzattal 1996. január elsejével létrehozott intézményirányítói társulási megállapodást nyolc éve azért hozták létre, mivel a közigazgatásilag Csornához tartozó földszigeti gyerekek Acsalagon tanulnak. Most viszont attól tartanak az acsalagiak, hogy a megállapodás felmondása nehéz anyagi helyzetet teremt és akár az alsó tagozat bezárását is maga után vonhatja.

Az ülésen hosszú vita kezdődött, melynek során dr. Turi György határozottan ellenezte a megállapodás felmondását. Szerinte az előterjesztés támogatói a csornai Széchenyi-iskolába szeretnék irányítani az acsalagi gyerekeket. Kapui Ferenc kijelentette, hogy a Széchenyiben magas színvonalú oktatás folyik, Németh Balázs pedig azon véleményének adott hangot, hogy az iskola bezárásával Acsalag jövője is kockán forog. Király Jánosné szerint pedig alaposan meg kell fontolni a döntést.

Jéger Mihály acsalagi polgármester úgy fogalmazott: az érintett szülők és gyermekek traumaként élik meg a fejleményeket. Arra kérte a csornai képviselőket, hogy halasszák el a döntést. Domonkos Józsefné, az acsalagi összevont iskola és óvoda intézményvezetője kiállt a megállapodás mellett. Elmondta, hogy a különböző tanulmányi versenyeken jó eredményeket érnek el diákjaik, akik már a második osztályban német nyelvet is tanulnak.

Papp József csornai polgármester utalt rá, hogy Magyarországon igen szétaprózódott az intézményrendszer, s ezt nem lehet fenntartani. Szerinte vannak olyan falvak, ahol nincs iskola, mégis él a település. Hozzáfűzte: nem az acsalagi iskoláról, hanem a társulásról döntenek. Arra figyelmeztetett, hogy ha az acsalagi iskola változatlan formában működik, a csornai statisztikai kistérséghez tartozó harmincnégy település nem juthat hozzá a többcélú társulás keretében pályázható legnagyobb összegű támogatáshoz.

Végezetül a képviselő-testület tizenegy igen szavazattal négy ellenében elfogadta az előterjesztett határozati javaslatot, mely szerint a testület kezdeményezi a társulás felmondását, melynek időpontja 2004. július 31. (A testület további döntéseire visszatérünk.)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Takarítják a Rába-medert

A vízügyi igazgatóság szakemberei dolgoznak a napokban a Rábán, a mérgesi hídnál. Minőségvédelmi… Tovább olvasom