Kisalföld logö

2019. 01. 18. péntek - Piroska -2°C | 8°C Még több cikk.

Csorna - Nyolc éve Szabó Rita a legjobb versenyfelkészítő tanár

A csornai Széchenyi iskolában tanít megyénk legjobb versenyfelkészítő tanára. 2008 óta minden évben Szabó Rita kapja meg e kitüntetést.
Sikerrel zárult az idei tanév, kitüntetést kapott a csornai Széchenyi István Általános Iskola énektanára. Szabó Rita a Megye Szolgálatáért Díj Közoktatási Tagozatát vehette át. Huszonnyolc éve dolgozik pedagógusként és Sütő Andrással vallja: „Amíg egy nép énekel, addig messzire hallatszik, hogy él."

Szabó Rita eddigi egyetlen munkahelye a Széchenyi. A tanítás mellett kórust és népdalköröket vezet. Diákjai rendre a legjobb eredményeket érik el a különböző regionális és országos versenyeken. Ő pedig 2008-tól minden évben megkapta a Pedagógiai Oktatási Központ legmagasabb szintű elismerését, „A megye legjobb versenyfelkészítő tanára" díjat. Szabó Rita a Kisalföldnek elmondta: arra törekszik, hogy munkáját a megbízhatóság és a hitelesség jellemezze.
Szabó Rita tanítványai rendre a legjobb eredményeket érik el a versenyeken. Képünkön Szabó Rita a Széchenyi Népdalkörrel.
Szabó Rita tanítványai rendre a legjobb eredményeket érik el a versenyeken. Képünkön Szabó Rita a Széchenyi Népdalkörrel.– Az éneklés és a zene szépségét, élményét és örömét szeretném megéreztetni tanítványaimmal. Olyan útravalót akarok adni nekik, mely az érzelmi biztonságot, a szabad gondolkodást, az új befogadásának képességét és a bátorságot jelenti számukra – fogalmazta meg tanári hitvallását.

– Hiszem, hogy a népdal maga az anyanyelv, és ezt a nyelvet mindannyiunknak beszélnünk kell. Nemzedékek sorát nevelve úgy látom, a gyerekek két és fél évtizeddel ezelőtt is szerettek énekelni és most is szeretnek. Az egyik fontos pedagógiai célom, hogy a zenei világ, az éneklés minél szélesebb spektrumát megismertessem a diákokkal. Így jöhetett létre, hogy énekeseim március tizenötödikét ünnepelve együtt léphettek fel a Kossuth-díjas Ghymes zenekarral.

Szabó Rita szerkesztőként, tervezőként és szereplőként a városi ünnepségeknek, rendezvényeknek is aktív részese. Táborokat vezet, hazai és külföldi kirándulásokra, tapasztalatszerzésre viszi tanítványait. „Ezek a programok egyénnek és közösségeknek egyaránt jó utat mutatnak" – jegyezte meg.

Szabó Rita nem bánta meg, hogy annak idején, édesapja példáját követve és rá példaképként tekintve, a tanári pályát választotta.

– Nekem a múltam, a jelenem és remélem, hogy a jövőm is az iskoláról, az ének-zene tanításról és a tanítványaimról szól. Azért dolgozom, hogy a gyerekek higgyenek az értékekben, az örök érvényű dalokban, a lelkekben évszázadokkal ezelőtt énekekbe foglalt gondolatokban. Legyenek népdalaink őrzői, életre keltői, hiteles előadói – foglalta össze gondolatait munkájáról Szabó Rita.

 

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csak a gazda változik az ügyeleten Kapuváron

Kapuvár önkormányzata legutóbbi testületi ülésén módosította az idei költségvetés keretszámait,… Tovább olvasom