Kisalföld logö

2018. 12. 12. szerda - Gabriella -2°C | 4°C Még több cikk.

Családtalálkozó a fazekas Völcseyéknél

Csorna - Völcsey rokonok találkoztak a minap Csornán, hatvanan. A família Dörből került a városba, ősi fazekascsalád. Ma viszont már senki nem gyakorolja a mesterséget.
A híres döri Völcsey fazekasdinasztia csornai ágának leszármazottai tartottak családtalálkozót a közelmúltban. A mesterséget ugyan már senki nem gyakorolja a famíliában, de még a fiatalabb családtagok emlékeiben is élénken él a fazekasműhely hangulata. Felidézték a nagyszülők, Völcsey Sándor és Dombi Emília emlékét is, akik hét gyereket neveltek fel.

A találkozón ünnepelték dr. Völcsey Gyula 70. születésnapját, az ünnepség házigazdája is ő volt. A csornai ág a II. világháború után került Csornára, a Völcsey-műhelyből kikerülő termékek messze földön híressé tették a család nevét. Most hatvanan gyűltek össze, hogy jó hangulatú estén beszélgessenek a múltról és persze a jelenről is. A legtöbben ma is helyben élnek, a legtávolabbi „atyafi" Szentendréről érkezett, de jöttek Győrből és Dörből is a nagy napra.

A nagyszülők gyerekei közül már csak ketten élnek, a házigazda és nővére, Völcsey Emília. A Kisalföldnek dr. Völcsey Gyula mesélt a régi időkről.

– A háborúig Dörben laktunk, a falu közepén. Egy tank azonban rálőtt a házunkra, az épület leégett – kezdte dr. Völcsey Gyula. – Édesapám akkor döntött úgy, hogy Csornára költözünk, a Winkler-házat vásárolta meg. A pincében alakította ki a műhelyt, a melléképület, az egykori hentesműhely helyén pedig a kemencét. Amikor bátyám a hadifogságból hazatért, ő is beállt édesapánk mellé. Eleinte használati tárgyakat készítettek, tejesfazekakat, korsókat, de még csibeitatót is. Később tértek át a dísztárgyakra. Rendszeresen jártak vásárokra, lovas kocsival, elsősorban Kapuvárra, Mosonmagyaróvárra, Győrbe. Emlékeim szerint a műhelyben jó hangulatban teltek a napok, mindig voltak, akik betértek egy kis beszélgetésre. Édesapám korán, 1954-ben halt meg, a mesterséget bátyám vitte tovább.

A család fiatalabb tagjai közül senki nem akadt, aki a fazekasságot választotta volna. De mindannyian büszkék Ángyán Csillára, aki az utolsó Völcsey fazekas műhelyében tanulta a szakmát.

– Bátyám neki adta tovább tudását, Csilla már a népművészet mestere. Kezében az ősi Völcsey-fogások is nyilván benne vannak, így nem vesztek el – jegyezte meg dr. Völcsey Gyula. A csornai családtalálkozón a rokonok abban egyeztek meg, hogy a jövőben rendszeresen összejönnek és tartják a kapcsolatot.


Cs. Kovács Attila

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Huszonöt órás vetélkedő

Rábakecölben immár ötödik alkalommal rendezték meg a közelmúltban a huszonöt órás nonstop… Tovább olvasom