Kisalföld logö

2019. 05. 23. csütörtök - Dezső Még több cikk.

Családi napközi és egyesület

Az oktatási intézmények kényszerű bezárása miatt több településen más formában próbálják megtartani a kisközösségeket.
Hövejen a kicsikre és az idősekre gondoltak, Szárföldön a fiatalok alakítottak egyesületet.

A Rábaköz több településén részben vagy egészben megszűnnek az iskolák. A helyi polgármesterek szerint még nem mérhető fel az intézmények lakatra verésének hatása, ám az már ma látható, hogy a kisközösségek életét felboríthatja a diákság távozása. Néhány rábaközi településen már előre gondolkodnak a közösségi élet másféle fenntartásán.

– Bár megszűnik mind az óvoda, mind az iskola, a kisebbek ellátásáról nem szeretnénk lemondani – mondta dr. Némethné István Erzsébet, Hövej polgármestere. Hövejen csak hét alsós és ugyanennyi óvodás gyermek maradt volna, őket átveszik a kapuvári intézmények. A diákok a Pátzay-iskolába követik a felsősöket, az óvodások átvételére azonban több helyről is kaptak ajánlatot. Hövej polgármestere a falu kisbuszával – egy óvónő kíséretében – szállítaná a kicsiket. Az önkormányzat több pénzt is áldozna a gyermekek helyben tartására vagy helyi felügyeletére.
Ennek egyik formája lehetne az úgynevezett családi napközi, amely az óvoda épületébe kerülne. Az egyház az épületet 2014-ig adta oda az önkormányzatnak. A napköziben húszhetestől tizennégy éves korig felügyelnék a gyermekeket, s erre akár állami támogatást is kapnának a hövejiek.

– A diákok egy pedagógus segítségével tanulhatnak délután, majd a szülők hazaérkezése után távoznának a napköziből, de a kisebbek felügyelete is megoldható lenne – jelentette ki a polgármester.
A közösségek programjaihoz járul hozzá a november óta többször megtartott játszóház, de szerveznek kézművestábort a tanév vége után is. Áprilistól a helyi könyvtár vezetésére művelődésszervezőt foglalkoztatnak, aki gyermekklub alapításával a kicsiket olvasásra és természetjárásra buzdítja. A fiataloknak filmklubot szerveznek Hövejen.

– Nem csak az ifjúságnak adunk helyi programokat, decemberben közel harminc taggal nyugdíjasklubot hoztunk létre, ahol orvosok, rendőrök előadásával segítjük az idősebbek életét – mondta a falu első embere. Mind az ifjúságot, mind az időseket bevonják településük csinosításába, jelenleg a Hövej környéki utak és területek hulladékának összegyűjtését szervezik, végzik. A polgármester hangsúlyozta: az előbb említett közösségépítő programok természetesen nincsenek ingyen, alapítványi és magáncégek hozzájárulása is kellett a végrehajtáshoz, de például a helyi képviselők is zsebbe nyúltak az iskolai és óvodai rendezvények költségeinek kifizetéséhez.

Szárföldön – bár az alsó tagozat és az óvoda megmarad – az ifjúság önszerveződéssel próbálja a helyi fiatalság érdeklődését fenntartani. – A Szárföldért Egyesületet épp a napokban jegyezték be, bár régóta dolgozunk a település érdekében – mondta a tizenhat helybéli által alapított egyesület elnöke, Böcskei Ádám. A tagok közt tizenhéttől a harminchárom éves korúig megtalálhatóak a tenni vágyó ifjak, ám várnak még jelentkezőket az egyesületbe. Az elnök elmondta: több falunapi rendezvény szervezésében közreműködtek, nemzeti ünnepeink lebonyolításában pedig nagyobb részt vállaltak. – Természetesen szükség van az önkormányzat segítségére is, ám már megmutattuk magunkat a falu lakosságának – mondta az elnök, aki megjegyezte, szükséges és jó is a kapcsolat a polgármesterrel és a képviselő-testülettel. Dolgoznak egy falumúzeum létrehozásán, szándékaik szerint ifjúsági klubot és helyi újságot is indítanának. Az egyesület a rendezések költségeit egyelőre a tagdíjakból és „zsebből" fedezi, a továbbiakban azonban több pályázatot is benyújtanak.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Négyszázmilliós beruházás Beleden

Közép-Európában az első ilyen jellegű – közel négyszázmillió forintos beruházással készült – üzemünket nyitjuk meg – mondta Fabien Goulabert, a Beleden letelepedett aromaüzem cégvezetője. A pénteki avatón a francia vezető hangsúlyozta: több magyarországi város – többek közt Debrecen és Győr – környékének megtekintése után végül a rábaközi település mellett döntöttek. Tovább olvasom