Kisalföld logö

2019. 07. 19. péntek - Emília 17°C | 27°C Még több cikk.

Csak tanulással lehet előbbre lépni

Csorna - Dolgozik és tanul, kevés szabadidejét igyekszik ésszerűen eltölteni. Bogdán Mónika roma származása miatt nem érzi magát hátrányban, a tanulásban hisz.
Bogdán Mónika terápiás munkatársként dolgozik Csornán a fogyatékosok napközi otthonában. Közben főiskolán gyarapítja tudását. Pályája példaértékű, éppen úgy, mint a Kisalföld szeptember 25-i számában bemutatott Kalányos Anitáé.

– Szilban jártam általános iskolába, utána Csornán az akkor még 408-as, jelenleg Kossuth Lajos-szakiskolában nőiruhakészítő-szakmát tanultam – kezdte a bemutatkozást Mónika. – Azt követően szintén Csornán, a Hunyadi-gimnáziumban érettségiztem, majd ügyintéző titkári, valamint gyermek- és ifjúsági felügyelői képzésen vettem részt ugyancsak a Hunyadiban. Ezután Szanyban kezdtem dolgozni. Közben Bertalanné Balázs Kata, Kati néni biztatására jelentkeztem a Nyugat-Magyarországi Egyetem Apáczai Csere János Karának szociálpedagógiai szakára, ahol most kezdtem a harmadik évfolyamot.

Kettőjük ismeretsége a Hunyadi-gimnáziumban kezdődött, ahol Mónika Bertalanné diákja volt, s aki szorgalmas, törekvő fiatalnak ismerte meg. S miután a többcélú kistérségi társulás szociális központjának vezetője lett, korábbi tanítványának Csornán a fogyatékosok napközi otthonában ajánlott munkát. Ennek már egy éve.

– Úgy érzem, a napközisek kedvelnek, a szülők és a munkatársak is elfogadtak, jó köztük lenni, szeretem a munkámat – mondta Mónika, aki Szilban él az édesanyjával, édesapja húsz éve meghalt. Hatan vannak testvérek, ő a legfiatalabb. A munka és a tanulás mellett kevés szabadideje van, ám azt igyekszik ésszerűen kihasználni. Szeret olvasni, filmet nézni, autót vezetni, a barátokkal szórakozni. Örül, hogy annak idején hallgatott Bertalannéra és jelentkezett a főiskolára. Roma származásúként nem érzi magát hátrányban, fő célja, hogy biztos egzisztenciát tudjon teremteni magának. Aztán ha sikerül megszereznie az első diplomát, nem kizárt, hogy ismét beül az iskolapadba.

– Sokan állítják, hogy csak tanulással lehet előbbre lépni, és én – egyetértve az állítással – szeretnék minél több tudás birtokába jutni. Még akkor is, ha a munka és a tanulás együtt eléggé megerőltető. De hát – mint szokták mondani – valamit valamiért – vélekedett Mónika.

Haszonits József
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egy év elmúlt: Polgármesteri mérleg októberben

Csorna – Egyáltalán nem vitatkozunk azon, hogy ki mentette meg, vagy ki nem a Margit Kórházat.… Tovább olvasom