Kisalföld logö

2018. 12. 19. szerda - Viola -5°C | 3°C Még több cikk.

Csak nagyvállalkozások tartanak több állatot

Egyre kevesebb állatot tartanak Magyarországon. A statisztika érvényes a Rábaközre is.
A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint tavaly december és idén április között tovább csökkent Magyarország szarvasmarha-állománya. A sertés- és juhállomány lényegében nem változott, a baromfifélék száma a kacsák kivételével emelkedett. Az országos adatok a Rábaközben is jellemzőek. A térség nagy állattartó településein is egyre kisebb az állatállomány.

A szarvasmarhák száma az országban április 1-jén 700 ezer volt, egy év alatt 21 ezerrel, az utolsó 4 hónap alatt 8 ezerrel lett kevesebb. A tehénállomány – 326 ezer – az egy évvel ezelőttihez viszonyítva 20 ezerrel, tavaly december 1-je óta 8 ezerrel csökkent. A sertések száma 3,85 millió volt április 1-jén, az egy évvel korábbinál 69 ezerrel kisebb. A 2005. december 1-jei összeírás óta az állomány 7 ezerrel fogyott. A lóállomány 66 ezer volt, az egy évvel korábbival megegyezik.
A Kisalföld a statisztikai hivataltól kapott 2000-es és a mostani állapotokat hasonlította össze a Rábaköz néhány községében.
Veszkényben például jelentősen csökkent a szarvasmarha-állomány. Amíg öt évvel ezelőtt közel ezret tartottak a faluban, most mindössze 263-at. Sertésből is kevesebb van, a 2000-es 754-gyel szemben 427 darab.

Rábcakapin viszont emelkedett a szarvasmarhák száma, 324-ről több mint duplájára: 697 kérődző van a rábcakapi istállókban. A sertésállomány azonban ott is kisebb, 50-et tartanak most, a legutóbbi adatok szerint még 271-et hizlaltak. Kónyban egy nagyvállalkozás beindulása miatt nőtt a sertések száma, több mint négyezer darabra. 2000-ben csupán 2248-ról számolt be a statisztikai hivatal. Jelentős szarvasmarha-állománnyal a működő téesz rendelkezik, ott közel 500 jószágot gondoznak, a faluban viszont elenyésző a számuk. Öt éve még 805 volt ez a szám Kónyban.

Szany szintén régi állattartó település volt, most 10 tehéntartó gazdáról
tudnak a polgármesteri hivatalban. Igaz, hízómarhával 18-an foglalkoznak és jelentős a helyi szövetkezet állatállománya is. Szilban régen azt mondták: amennyi jószág van a téeszben, annyi van a háztájiban is. A mondás ma már nem igaz, hiszen a szövetkezet működik, a házaknál viszont mindössze 100 szarvasmarhát tartanak, sertésből pedig alig 1200-at. Vitnyéden szintén csökkent az állatállomány, a községháza nyilvántartása szerint 30 szarvasmarha van a településen. A sertéstartókról információ sincs, mivel egyik sem éri el a bejelentési kötelezettséghez elegendő darabszámot.

A szili Majsa Imre három évvel ezelőtt hagyott fel a tehéntartással, több mint ötven esztendeig foglalkozott a jószággal. A gazdaságra már szinte semmi sem emlékeztet, hiszen egykori istállóját is lakórésszé alakította át azóta. Néhány nyúl maradt csupán az udvarban.

– Mindig volt néhány tehén és a növendékek az istállóban. Az 1980-as években érte meg igazán a gazdálkodás – emlékezett Majsa Imre. – Az évek alatt aztán egyre rosszabb lett, csökkent a tej ára, aztán a mennyiséget is kikötötték, a költségek meg egyre emelkedtek. Hamarosan abba is hagytuk, leépítettük az állományt. Megszűnt a csarnok is, ezért a kisebb termelők mind hasonló döntést hoztak. Valamikor szinte minden háznál volt tehén, ma már csak néhány van az egész faluban.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szükség lett a népszerűtlen döntésekre

„ ...én is tapasztalok elégedetlenséget, és nekem is van hiányérzetem, kritikai megjegyzéseim saját munkámat illetően. Nem gondolom, hogy tökéleteset alkottam, illetve alkottunk. Ám az eddigi eredményekkel bizonyítani lehet, hogy képes vagyok hatékonyan tevékenykedni ezen a poszton – mondta a Kisalföldnek Csorna – újra induló – polgármestere. Tovább olvasom