Kisalföld logö

2019. 04. 21. vasárnap - Konrád Még több cikk.

Bővítenék az iskola-fenntartói társulást

Bágyogszováton a jövő egyik fontos feladatának tartják az intézmények megtartását.
Takács Csaba a második ciklusát kezdte meg Bágyogszovát polgármestereként, miután a helybeli választók négy jelölt közül ismét őt tüntették ki bizalmukkal. A testület viszont változott, hisz kilenc képviselő közül négy nem volt tagja a korábbi „csapatnak".

– Visszatekintve az elmúlt időszakra, azt tartom a legnagyobb eredménynek, hogy a szennyvízberuházás okozta nehézségeket sikerült leküzdenünk – mondta el a Kisalföldnek a településvezető. – Emellett néhány fejlesztést is meg tudtunk valósítani. Például közvetlenül a választás előtt fejeződött be a Gyóni Géza utca burkolatának felújítása. Ez a munka tizennyolcmillió forintba került, abból hétmilliót pályázaton nyertünk, a többi hosszú lejáratú hitel. Korábban mintegy tizenöt évvel ezelőtt volt útfelújítás a faluban, ebből pedig az következik, hogy azok igencsak rossz állapotban vannak. Befejeződött a kultúrház akadálymentesítése is. A pályázaton nyert hárommillióhoz hatszázezer forintot saját forrásból kellett hozzátenni.

Takács Csaba szerint a jövő legfontosabb feladata az intézmények megtartása. Az iskola – amit Bodonhellyel és Kisbabottal társulás keretében közösen tartanak fenn – jelenleg százharminc tanulóval, a körzeti óvoda ötven gyerekkel működik. Ám az intézményfenntartó társulást a kölcsönös érdekek messzemenő figyelembevételével szeretnék bővíteni.

A tizennyolc férőhelyes idősek otthona tizennyolc éve fogadja a koros embereket, kezdetben nappali, majd bentlakásos ellátást biztosítva. Az igényeket azonban nem tudják maradéktalanul kielégíteni, hiszen öten-hatan folyamatosan arra várnak, hogy bekerüljenek az otthonba. Az intézményt állami normatívából, a lakók által fizetett térítési díjból és önkormányzati hozzájárulásból tartják fenn.

Bodonhellyel közösen pályáztak „Az Egészséges Településekért Alapítvány" keretében játszótér kialakítására és a kultúrház padozatának rendbetételére. A feladatok között szerepel még az óvoda, községháza, valamint az utak, járdák felújítása, a csapadékvíz-elvezetés további javítása.

– Jó lenne, ha előre tudnánk lépni a szélerőműpark létesítése ügyében – tette hozzá a polgármester. – Sajnos tavaly a beruházó nem kapott kvótát, ezért egyelőre késik a megvalósítás. Számunkra kedvező lenne a beruházás, hisz az iparűzésiadó-bevételből realizálni tudnánk a fejlesztési elképzeléseinket. Azt ugyanis nem tudjuk, hogy a várható megszorítások mekkora terhet raknak az önkormányzatra.
Bágyogszovátnak több mint 1350 lakója van. Takács Csaba pozitívumként említette, hogy az utóbbi két évben nem csökkent a lélekszám.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Új igazgató Sopronból

A januártól munkába álló vezető szerint az intézménybe vissza kell vinni a helyi művészeti… Tovább olvasom