Kisalföld logö

2019. 04. 24. szerda - György Még több cikk.

Bogyoszlóval társul a farádi iskola

Kedd esti rendkívüli ülésén leszavazta a népszavazási kezdeményezést Farád képviselő-testülete. A plénum hosszas vita után végül a falu iskolájának helyben tartása és a Bogyoszlóval való összefogás mellett döntött.
Kedd este rendkívüli ülést tartott a farádi képviselő-testület, melynek legfontosabb napirendi pontja az iskola további működésének megtárgyalása volt. Az éjszakába nyúló tanácskozás után a testület végül a tanintézmény helyben tartása mellett döntött úgy, hogy befogadják a bogyoszlói és vélhetően a potyondi gyermekeket, de érkezett megkeresés Magyarkeresztúrról és Jobaházáról is. A képviselők elvetették a helyi népszavazás megtartását.

A néhol személyeskedésbe torkolló ülés témája nagy érdeklődésre tartott számot Farádon, hiszen a községháza tanácskozótermét zsúfolásig megtöltötték az érdeklődők. Először Tompos Béla polgármester ismertette az iskola jövőjének alternatíváit, többek közt a végül megszavazott bogyoszlói csatlakozást. Ám a falu vezetője szólt egy esetleges csornai lehetőségről is. Tompos Béla hangsúlyozta: a plénumnak nem kellene elsietnie döntését, várják meg az esetleg beérkező további ajánlatokat is. A polgármester hosszan taglalta a lehetséges variánsok előnyeit, letette voksát a csornai csatlakozás mellett. Majd kijelentette: véleménye szerint a falu lakosságának népszavazáson kellene dönteni az iskola jövőjéről.


A testületből először Balogh Gyula képviselő kapott szót, aki hangsúlyozta: a népszavazást és a döntés elodázását a csatlakozni vágyó bogyoszlóiak (az ottani szülők már szándéknyilatkozatot tettek a farádi iskolához való csatlakozásról) félrevezetésnek, késlekedésnek tartanák, ezért azonnal döntenie kell a farádi testületnek. Hasonlóan nyilatkozott Szalai Ferenc képviselő és Szűcs Mihály bizottsági tag is. Kovács Tamásné, a helyi iskola igazgatója is a mielőbbi döntés mellett érvelt, mint mondta: ha késlekednek, akkor más településre vihetik a bogyoszlói gyermekeket, pedig a farádi intézmény felkészült a nebulók fogadására. A testületi ülésen megjelentek a helyi szülők is, akik több mint háromszáz aláírást adtak át a polgármesternek, melyben a bogyoszlói csatlakozást támogatták. Az ülés folyamán több szülő és az alpolgármester is támogatta az iskola helyben tartásának gondolatát.


A plénum végül két kérdést bocsátott szavazásra: először a népszavazás megtartásáról döntöttek a képviselők. Egy ellenszavazattal végül az elutasítást hagyták helyben. Másodikként a bogyoszlói csatlakozást szavaztatta meg a polgármester, az arány itt is elsöprő volt az egyesülés mellett. A plénum egy bizottság felállításáról is döntött, melynek feladata a csatlakozási szerződés részleteinek kidolgozása lesz április 30-ig. A bizottság tagjainak Balogh Gyula, Márczisné Varga Lívia és Schubert Zoltán képviselőket, Tompos Béla polgármestert és Szijártóné Élő Gyöngyit, a szülői munkaközösség elnökét választották.

T. A.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Művelik a földet, odafigyelnek a vadállományra

Lejártak 2007. február 28-tól az 1997-ben tíz évre megkötött vadászati haszonbérleti szerződések, üzemtervek. Átrendeződtek a vadászterületek határai, sok esetben a vadászati jog gyakorlója is változott. (Kisalföld, 2007. március 1.) A megyében az addigi 54 vadászterület helyett 66-ot alakítottak ki. A területek újraosztását a vadgazdálkodási törvény tízévenként engedi meg.
Tovább olvasom