Kisalföld logö

2019. 01. 22. kedd - Vince, Artúr -7°C | 2°C Még több cikk.

Bogyoszlón is az iskola sorsa a tét

Sebestyén Katalin a csornai Martincsevics Károly Városi Könyvtár igazgatójaként az elmúlt évben nyugdíjba vonult.
Sebestyén Katalin polgármester
Sebestyén Katalin a csornai Martincsevics Károly Városi Könyvtár igazgatójaként az elmúlt évben nyugdíjba vonult. Ám ahelyett, hogy kipihenné az elmúlt évtizedek fáradalmait, újabb nagy feladatot vállalt, miután tavaly októberben szülőfalujában, Bogyoszlón polgármesterré választották. Most komoly döntések előkészítésén dolgozik.

Apró örömök, súlyos gondok

– Rendkívül sokrétű a feladat, teljesen más, mint a könyvtári munka – vélekedett Sebestyén Katalin. – Sokat kell még tanulnom. Rengeteg a tennivaló, ugyanakkor kevés a rendelkezésünkre álló pénz. Az igazán nagy feladatokat – szennyvízcsatornázás, a járdák és a leépült intézmények állapotának javítása – nem tudjuk végrehajtani. De azért vannak terveim.

Sebestyén Katalin szerint először is lelket kell önteni a reménytelenségbe belefásult falubeliekbe. Úgy vélte, meg kell mutatni, hogy a helyiek együtt sok mindenre képesek.

– Már újra van egy hadra fogható ifjúsági klubunk, melynek tagjai nem azzal kezdték, hogy pénzt kértek, hanem saját erejükből kitakarították, berendezték maguknak a helyiséget – kezdte a felsorolást. – Az erdőbirtokosság emberei kitisztították a Tölös-erdőt, tatarozták az ottani kisházat, beállót készítettek. De beszélhetnék a tettre kész nyugdíjasklubról is.

Az apró örömök mellett azonban komoly gondokkal kell megküzdenie a négy hónapja megválasztott polgármesternek és az alig több mint egyhetes képviselő-testületnek. (Tavaly októberben visszalépés miatt nem választottak testületet Bogyoszlón – A szerk.)

Minden döntés érdeket sért

– Iskolaügyben kényszerdöntések születnek, hisz az értelem és az érzelem viaskodik egymással – mondta a falu vezetője. – Bárhogyan is döntünk, érdekeket sértünk. Fogy a gyereklétszám és idén ősszel harminchat, 2009 őszén huszonöt bogyoszlói gyerek iskoláztatásáról kell gondoskodni, ha a szülők másképpen nem döntenek. Az állami támogatás feltételei egyre szigorodnak. A működéshez egyre több pénzt kellene hozzátenni a helyiadó-bevételekből, miközben mind kevesebb az adózóképes dolgozó is.

Sebestyén Katalin szerint a szülőkkel együtt hosszú távú megoldást kell keresni, nem lehet évente ide-oda rángatni a gyerekeket.

– Téveszme az, hogy az iskola tartja itthon a felnövekvő nemzedéket – jegyezte meg. – Ez nem így van, sokkal inkább a munkahelyek léte a döntő. Legyen a közeli városban munkalehetőség és akkor itthon maradnak az emberek. Idén dönteni kell, nem lehet a jelenlegi társulásban bármi áron megtartani az iskola önállóságát, tudva azt, hogy az apadó gyereklétszám miatt egy év múlva működésképtelen lesz az intézmény.

Kényszer szülte társulás

Bogyoszló polgármestere a szomszédos települések összefogásában látja a megoldást. Szerinte ésszerű kompromisszum szükségeltetik a befogadó és csatlakozó önkormányzatok között.

– Amíg megvan a normatíváknak megfelelő alsó tagozatos létszám, a helyben maradás indokolt, de nem színvonalban visszafelé haladva az összevont osztályok irányába. Ha utazni kell a gyerekeknek, mert a létszám miatt nincs más mód, a legközelebbi, menetrend szerinti autóbusszal megközelíthető falu irányába kell elmozdulni tanári kísérettel. Egy kényszer szülte társulás – mint Bogyoszló és Szilsárkány között korábban létrejött – még nagyobb károkat okoz. Ezúttal félre kell tenni az érzelmeket, az önző érdekeket.

– Nincs miben reménykedni! Egyre kevesebb az iskolás gyerek, csökken az állami támogatás. Negyven éve dolgozom a falu érdekében, számomra most is a település és a gyerekek az elsők. Nem áldozhatjuk fel a község jövőjét – hangsúlyozta Sebestyén Katalin.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csornán négyezer kéményre ügyelnek

A legnagyobb kihívás Csorna „kéménytörténetében” a gázprogram beindítása volt – mondta a szakember. – A helyiek közül sokan döntöttek emellett. Most azonban a megszorítások miatt számos család tér vissza az eredeti fűtésmódhoz, egyre többen kiegészítő fűtésként kandallót, cserépkályhát rakatnak. A csornaiak felelős gondolkodását jelzi, hogy szinte valamennyi esetben kikérik a véleményemet. Tovább olvasom