Kisalföld logö

2019. 04. 26. péntek - Ervin Még több cikk.

Bírság bírság gátán

A rendőrség eddig több mint kilencmillió forint büntetést rótt ki a Rábaközben a szabálytalankodókra.
A Csornai Rendőrkapitányság illetékességi területén emelkedett a szabálysértések száma. Míg az idén mostanáig 916 feljelentés érkezett a kapitányság igazgatásrendészeti osztályára, addig az elmúlt év azonos időszakában 805. Faludi Béla százados, osztályvezető elmondta: ez több mint 13 százalékos növekedést jelent a tavalyihoz képest.
A szabálysértések jelentős része – mintegy 98 százaléka – a közlekedéssel kapcsolatos. A közrend ellen 15 szabálysértést követtek el.
Idén eddig 258 kiemelt közlekedési szabálysértés történt. Ezek közé tartozik az ittas vezetés, a sebesség jelentős túllépése, az elsőbbség és előzés, valamint a vasúti átjárón való áthaladás szabályainak megsértése és az engedély nélküli vezetés. Ezek az összes közlekedési szabálysértés harminc százalékát teszik ki. A leggyakoribb a gyorshajtás. Ezen esetek száma 122-ről 142-re emelkedett. Ugyancsak több az ittas vezető is, számuk eddig 22-ről 29-re nőtt.

A kerékpárral, illetve állati erővel vontatott járművek esetében kevesebb a szabálysértés, 16-ról 12-re csökkent. Kiemelt szabálysértéseknél – például ittas vezetésnél 100 ezer, sebesség jelentős túllépésénél 60 ezer forint a maximálisan kiszabható büntetés. Emellett a jogosítványt is bevonhatják egytől tizenkét hónapig terjedő időszakra.
A közrend elleni szabálysértéseknél a közbiztonságra különösen veszélyes eszközök birtoklása a leggyakoribb, a legmagasabb büntetési tétel 50 ezer forint.

Faludi százados közölte: ebben az évben 9 millió 924 ezer forint büntetést róttak ki a 916 szabálysértőre. Az igazgatásrendészeti osztály feladatai közé tartozik a fegyvertartási engedélyek kiadása is. A kapitányság illetékességi területén jelenleg 432 magánszemély 1056 fegyverrel rendelkezik. Ebből 930 vadász-, 40 szolgálati, 35 önvédelmi fegyver. Faludi Bélától megtudtuk, hogy a vadászok száma minden esztendőben növekszik évente átlagosan 10–15 fővel, s egyre több a női vadász. A 11 jogi személynek – ezek a lövészklubok – 149 lőeszköze van.

Az osztályvezető hozzátette, a fegyvereket csak lemezszekrényben lehet tárolni. Szabálytalan tárolás miatt az utóbbi évben nem kellett eljárást indítani. Viszont idén két esetben intézkedtek vadászpuska szabálytalan szállítása miatt. A társas vadászatot írásban kell bejelenteni a rendőrségre és azt szúrópróbaszerűen ellenőrzik is. Például alkoholt még a hajtók sem fogyaszthatnak a vadászaton.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szabadidőpark Dénesfán

Szabad az út a dénesfai önkormányzati szabadidőközpontkialakítási terve előtt. A Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA) ugyanis egy három éve húzódó ügy végére pontot téve eladja az egykori illegális szemétlerakót a községnek. A képviselő-testület már döntött is a vásárlásról: a közel kétmillió forintos vételár első részét még idén kifizetnék a dénesfaiak. Tovább olvasom