Kisalföld logö

2019. 03. 23. szombat - Emőke 2°C | 18°C Még több cikk.

Beled névjegye

Beled a Rábaköz délnyugati települése, a Csornát Szombathellyel összekötő 86-os főútvonal északi oldalán fekszik. Az öt települést összefogó körjegyzőség székhelyének jelenleg 2867 lakosa van.
A falu nevét az Osl nemzetségben gyakori Belud személynévről kapta. Okleveles források 1230-ban említik először. Jelenleg Beled településrésze Vica, mely 1162-től datált falu.

Képek a mai Beledről - Fotó: Turbók Attila

Beled mai főutcájának jellegzetes épülete a Barthodeiszky-kastély, 1890-ben épült Schöne német mérnök tervei alapján. Vasútállomás Beleden, megállóhely Vicán van, a Szombathely–Hegyeshalom vasútvonalon. A település legjelentősebb gazdasági, kulturális és társadalmi eseménye az idén ötödször megrendezett Beledi Pünkösdi Fesztivál és Vásár.

A település honlapja: www.beled.hu, a helyi és két szomszédos önkormányzat egy január óta megjelenő havi, ingyenes újságban, a Dél-Rábaközben tájékoztatja a helyieket.

Beled mai főutcájának jellegzetes épülete a Barthodeiszky-kastély.

Olvasóink írták

  • 2. másik beledi 2008. május 17. 15:08
    „Az tény, hogy a kastélyra ráférne némi malter. Hát gyerünk belediek, ennyi társadalmi munkába még nem halt bele senki.”
  • 1. szomorú beledi 2008. május 16. 21:56
    „Szégyen ahogy a Barthodeszky-kastély bejárata kinéz.Nem kerül pár vödör malterre, Nem baj, három napig mulatott a polgármester.A semmit mondó újságjába majd hirdeti mire pályázott. Kedves beledi emberek nem veszitek észre, hogy még egy pályázaton sem nyert ,csak nyilatkozik előre mondd nagyokat. Bocsánat állat átvevő ami lassan őssze roskad és használaton kivül van.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Civilek

Beledben hat bejegyzett és hét be nem jegyzett szervezet dolgozik. A Beledi Sportegyesület két… Tovább olvasom