Kisalföld logö

2019. 01. 16. szerda - Gusztáv 1°C | 8°C Még több cikk.

Balesetveszély a sportpályákon

A kapuvári lakótelep két iskolájának sportpályáját hétvégeken rendszeresen használják a környékbeliek.

Az intézmények igazgatói szerint a sportolás mellett rongálások is előfordulnak, de nem elhanyagolható a balesetveszély sem. Felügyeletre nincs pénz, a fiatalokat kitiltani nem tudják.

Aggodalmának adott hangot Fábián Imre, a kapuvári Berg Gusztáv-szakiskola igazgatója. Többéves tapasztalata alapján mondja: az intézmény sportpályáját rendszeresen használják a
lakótelepi fiatalok, többségében hétvégente. Mivel az intézmény ilyenkor zárva van, a focizni vágyó gyerekek bemásznak a pálya kerítésén.

Amikor már másznak is, abból lehet baj

– Ezzel nem is lenne akkora problémánk. Ám a fiatalok többször felrúgják a labdát a sportcsarnok tetejére és általában utána is mennek. Többnyire a villámhárítón és a labdafogó rácson másznak fel, ami állandó balesetveszély forrása – mondta Fábián Imre. Azt már szinte „csak" mellékesen jegyezte meg, hogy tönkreteszik a sportcsarnok falát és többször törik be az udvarra néző ablakokat. Ez alkalmanként közel tízezer forintos költség, amely az intézmény büdzséjét terheli.

„ Nincs pénz ügyeletre"

– De nem ez a fontos, hanem a balesetek megelőzése – tette hozzá az intézmény vezetője. – Előfordult, hogy a labdafogón felmászó fiatal nem tudott továbbjutni és a második emelet magasságában megállt. Az iskola egyik délutános takarítónője nyitott ablakot, hogy megmeneküljön a fent rekedt gyermek. A tornaterem tetejét többször a villámhárítókon közelítették meg a sportolók. A vezetéktartók napjainkra annyira kilazultak, hogy bármelyik percben kiszakadhatnak a falból, súlyos balesetet okozva. Ez ellen úgy próbálunk védekezni, hogy szögesdróttal tekertük be a villámhárítók kábeleit. Ám a hétvégeken nem tudjuk a fiatalokat ellenőrizni, nincs pénzünk ügyeletre.
Az iskola igazgatója ezért a szülők figyelmét hívja fel arra, hogy a tanítási szünetekben fokozottabban figyeljenek csemetéikre. Megjegyezte: kitiltani sem tudják a gyerekeket, hisz többször a nevelőket is „melegebb éghajlatra küldték" az udvaron focizók.
Hasonló gondokkal küzd a szomszédos Széchenyi-iskola is, legalább annyian keresik fel hétvégén, mint a Berget. Hámori György igazgató elmondta: többször felhívták a gyermekek figyelmét arra, hogy az intézmény szabályait a hétvégén is be kellene tartani. Emellett az udvari sporteszközöket hetente, rendszeresen karbantartják. A sportoló fiúkat többször próbálják szúrópróbaszerűen ellenőrizni, de a környezet rongálása így sem előzhető meg.

Saját felelősségre

Hámori György, mint az önkormányzat oktatási bizottságának elnöke kifejtette: az intézmények önkormányzati tulajdonban vannak, tehát az illetéktelenül bejutó fiatalok birtokháborítást követnek el. Amennyiben bármilyen baleset éri ezeket a gyermekeket, azért csak saját maguk felelnek. Ettől függetlenül az intézmények mindent elkövetnek annak érdekében, hogy az ilyen baleseteket elkerüljék.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Önkéntes tűzoltók versenyeztek Dénesfán

A falu első embere szerint a verseny rendezésével környékbeli szerepüket is erősítenék. Tovább olvasom