Kisalföld logö

2019. 01. 16. szerda - Gusztáv 1°C | 7°C Még több cikk.

Baconüzem Kapuváron: több mint 400 milliós beruházással

Az oroszországi export tervezett őszi megindításával kétműszakosra bővítik a közelmúltban több mint 400 millió forintos beruházással elkészült baconüzem termelését a Kapuvári Hús Zrt.-nél.


Bedecs Pál ismertetése szerint egyelőre egy műszakban készül a kapuvári bacon, amelynek gyártási feltételeit több mint 400 millió forintos beruházással teremtették meg. A fejlesztéshez 172 millió forintos támogatást nyertek pályázat útján, s az összeget az utófinanszírozás keretében már meg is kapták. A saját erőt magyar fejlesztési banki hitellel egészítették ki. A beruházási összeget döntően gépbeszerzésekre fordították, csekély hányadát épület-felújításra költötték.

A vezérigazgató bízik benne, hogy a kapuvári bacon hamar népszerű lesz újra. Felméréseik szerint az emberek még emlékeznek az évtizedekkel ezelőtt gyártott termék ízeire. A füstölt, pácolt császárszalonnát hagyományos módon készítik és többféle kiszerelésben értékesítik. Más gyártók hasonló termékeivel a minőségben, és nem az olcsó árban akarnak versenyezni - mondta a vezérigazgató.

A kapuvári bacon évtizedekkel ezelőtt keresett termék volt itthon és külföldön. Az Egyesült Államokba is elvitte a magyar élelmiszeripar hírét. Az akkoriban a Ringa Húsipari Vállalathoz tartozó kapuvári gyárból jelentős mennyiségeket exportáltak az igényes amerikai piacra, de a magyar vásárlók is keresték a terméket. A gazdasági rendszerváltás után azonban gyártása megszakadt.
 
Bedecs Pál szólt arról, hogy a későbbiekben sonka előállítását tervezik, sőt felvetődött a kenőmájas gyártásának gondolata is. Az elgondolások akkor válnak konkrétummá, ha a fejlesztésre újabb pályázati lehetőségek nyílnak.

A társaság termékeinek 30 százalékát exportálja. Az unió több országába színhúst, Japánba, Dél-Koreába pedig csülköt és nyers császárszalonnát szállítanak. A termékek 70 százalékát a belpiacon értékesíti a kapuvári üzem. A kereskedelmi hálózatokon keresztül az ország minden részébe eljut a kapuvári hús és húskészítmény.

Olvasóink írták

 • 18. janika 2009. augusztus 30. 22:24
  „Már lassan felébrednek a dolgozók és rájönnek, hogy a felülről vezérelt szakszervezet sem a múlt rendszerben sem a maiban nem ér többet egy "bakfitty "nél!”
 • 17. 13.István 2009. augusztus 30. 09:38
  „egyapuka !
  A múltra termékekre gondoltam ,nem a jóbarát haverokra én 80-ig dolgoztam ott bizony fiatalon,és megvolt az oka miért hagytam el a céget ! Az új helyen akkor 600 Ft tal nőtt a fizetésem az 3 Ft órabért jelentett
  akkoriban! Megjegyzem nem hentes vagyok,ha a szakmai névvel nem sértelek meg ?! Nem is tudjátok mit
  jelentett akkor a munkásvédelem még ilyen sem volt 1980 ig,sőt!
  Az átkosnak nevezet időben mindenki dolgozhatott éhbérért,aki nem dolgozott az kikiáltották munkakerülőnek a rendőr ,ha igazoltatott a személyi rublikájábanban azonnal a munkahelyet kereste !
  Ma tudod mi van örülsz, ha fölvesznek az utcán tizen, százan várnak a helyedre!! Ami most itt van az nem kapitalizmus az teljesen más itt a pénz MAMMON -jai uralják az országot gyakorolják a hatalmat!
  Írd meg ,ha nem jól látom további szép napot.”
 • 16. egyapuka 2009. augusztus 30. 08:01
  „A múlt ebben a gyárban senkit nem érdekel azt hiszem.A jelennek kell élni és a jelenben a szakszervezet nem tesz semmit.Bizalmi emberek megkeresik azt kérdezi "már megint mi a bajotok"természetesen undor sugárzik róla.István ha idejönnél szembesülnél ezzel a problémával,hogy a Pászli ÚR ül a babérjain és várja a nyugdíjat.”
 • 15. 13.István 2009. augusztus 29. 16:47
  „Megszólítattam ! Nem Kapuváron lakom !
  1980 -ban Miletics László volt a szakszervezeti Titkár !
  Jelenleg,ha jól tudom Pászli Tibor, akinek sok köszönhető,hogy a gyár egyátalán működik fennmaradt
  a sok munkahely ,de egyet ne felets 1989 -ben a kapitalizmusra szavaztunk, megnyugtatlak nem erre
  vad sem istent sem embert nem kímélőre gondoltm akkoriban. Most mindenkinek mondhatják, ha nem
  tetszik nem muszály itt ,vagy ott dolgozni. láthatod hova emelkedett a munkanélküliség . Lehet szebb
  jobb napokat fogtok megérni vége lesz ennek a hülye válságnak! És a tényleg többet tud tenni a szak-
  szervezet a dolgozók jogaiért. Jelenleg úgy van szinte mindenhol örüljön a dolgozó, hogy lukas a f..-
  ..e!
  Legyetek türelemmel az idő a józan, becsületes embereknek dolgozik !!!”
 • 14. egyapuka 2009. augusztus 29. 13:45
  „István a szakszervezeti vezető talán a nyolcvanas években állt ki a dolgozók mellet!Most neeeeem!”
 • 13. otromba 2009. augusztus 28. 11:35
  „PISTI,!
  Kpuváron lakksz.Azért tudod,hogya kel leirnyi?”
 • 12. 13.István 2009. augusztus 28. 10:48
  „Helyesen : KAPUVÁR”
 • 11. 13.István 2009. augusztus 28. 10:47
  „Kapvár az az 1980 as évekik visszamenenően újrakezdte.Sonka ,Bacon, Hansági kenőmájas, Orosz Löncs,stb. az előzők leíták miért! A termékeket már gyártották ! az amerikai piacot volt legnehezebb megtartani a szigorú ÉHSz. ellenőrzések miatt! A higéniának máskor is azon a szinten kellett lenni mint mikor az USA. állatorvos ellenőzőtt. Sok sikert ,szorgalmat és kemény a dolgozókért kiálló szakszervezeti vezetőt
  akkor lesz további fellendülés! Nem csak múltja , jelene ,JŐVŐJE is lesz a Kapuvári húsiparnak!”
 • 10. Reális 2009. augusztus 27. 17:44
  „7.pontosan egy leisztinger nevezetű zsidó tette tönkre a gyárat!”
 • 9. cornelius 2009. augusztus 26. 22:59
  „Sajnos Janika amiről a Kotász ír, az Magyarországon nem számít bűnözésnek. Persze csak bizonyos szint felett, ahol drazsé és kis csapata elsimítja a dolgokat. Az feltünt valakinek, hogy a Czuslágról teljesen elhalgattak? Kb két hónapja egy betűt nem ejtettek ki róla. Vajon miért? És a főbróker? Azt már lassan egy éve agyonhalgatják. Valószínűleg mindenkinek jutott egy kis apró. Te barátom meg szenvedj és fizesd vissza azt a pár ezer milliárdot, amit Ali Baba és a 40 rabló hátrahagyott!! A húsgyárnak sok sikert kívánok!!!”
 • 8. janika 2009. augusztus 26. 20:40
  „"Dr. Kotász"! A bűnüldözés meg tátja a mafla pofáját?”
 • 7. Dr.Kotász 2009. augusztus 26. 13:20
  „A milliárdos üzletember, aki az előző miniszterelnöknek nevezett szélhámos puszi pajtása volt, szétverette a Ringa rt-t, a győri és a soproni ingatlanokat eladta, a kapuvári gyárat pedig majdnem a bezárásig lehetetlenítette azzal, hogy a 70 éve Kapuvárhoz tartozó tradicionálisan jó minőségű termékeket átlízingelte a Pick rt nek. A komplett gépsorokat az éjj leple alatt elszállították Ceglédre, ahol egy pajtában kötöttek ki. Persze munkahelyteremtés címen felvettek pár száz milliót, aztán fél év múlva bezárták a kamuüzemet, és a tízmilliós gépsorokat összevagdosták aztán hulladéknak eladták nehogy visszakerüljenek eredeti helyükre. Most 400 millióból talán újra indulhat valami értelmes dolog amihez szívből gratulálok, de sajnos megint először a bankok gazdagonak aztán majd talán a dolgozók is profitálhatnak belőle, ha már jóllaktak a bankok mögött álló érdekcsoportok. Gratulálok a gyár vezetésének, remélem lesz elég erejük és idejük, hogy visszaállítsák a kapuvári hús jóhírét.”
 • 6. Treszka 2009. augusztus 26. 01:57
  „Ez az újságcikk közröhej: a baconüzem a közelmúltban több, mint 400 millió Ft-os beruházással elkészült, pályázati pénzzel. Hogy ebben az országban milyen könnyen felejtenek, illetve az MTI azt írja, amit a vezírek közölnek? Volt Kapuváron érdemleges baconüzem, csak azt a privatizáló tulajdonosok szétdöntötték, és az éj leple alatt elszállíttatták a gépeket, jó nagy kerülővel, nehogy a környékbeliek meglássák. Mi az, hogy még emlékezhetünk az évtizedekkel ezelőtti bacon-ízekre? Az egy-két évből évtizedeket fogalmaznak? Így ferdül el minden. S azért van kinn az ország feneke, mert megengedték, hogy a tűzhöz közelálló haverok tönkretegyék a gyárakat, majd az újraépítéshez ajándékozzák a siralmas pénzünket.”
 • 5. omm 2009. augusztus 26. 01:23
  „Baconüzem, mivan??? Ha az olaszok a "pancetta" névvel eltudják adni saját nevével a "szeletelt szalonnát" akkor nekünk miért kell az angol megfelelőjét használni - még belföldön is... jó hogy nem "pancettafactory" épül Kapuváron...”
 • 4. janika 2009. augusztus 25. 21:20
  „A fotón látható "szalonnás tásk" csak nem az állatorvosoknak készült? Mert azok a színhúst és a szűz pecsenyét szeretik!”
 • 3. SzÁ 2009. augusztus 25. 20:20
  „Ez a rabszolgaságnál sokkal rosszabb!”
 • 2. Nózi 2009. augusztus 25. 19:30
  „Én minden jót kívánok a gyárnak! Csak arra szeretném kérni a "tisztelt" vezetőséget, ne feledkezzen meg azokról, akik megtermelik a hasznot! Ne csak a főnökség fizetését emeljék egyfolytában! Elvégre nem a középkorban élünk, ahol még rabszolgaság volt!!!!!!!!!!!!”
 • 1. otromba 2009. augusztus 25. 17:23
  „Mi van? Már nem vízes a hússs? Majd itt is kitalálnak valamit!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ázsiában ˝gépírt˝ a világbajnokságon a csornai fiatalember

Az Intersteno Nemzetközi Gyorsíró- és Gépíró Szövetség augusztus közepén Kínában, Pekingben rendezte… Tovább olvasom