Kisalföld logö

2019. 07. 16. kedd - Valter 14°C | 25°C Még több cikk.

Az önkormányzat is fut a pénze után

Rábasebes - Az elmúlt hónapokban nem történt előrelépés
a rábasebesi kastély ügyében. Az épület üres, és jele sincs bármilyen változásnak. A helyiek arra számítanak, hogy értékesítik és jó gazdája lesz a kastélynak.
Továbbra is üresen, kihasználatlanul áll Rábasebesen az egykori Széchenyi-kastély. A helybeliek pedig továbbra is bíznak benne, hogy valamikor falujuk „felemelkedését" jelentheti az ingatlan.

A kúriában annak idején üdülési jogot vásárló kisbefektetők viszont már egyáltalán nem bíznak. Úgy vélik, befizetett pénzük elúszott a Rába mentén.

A rábasebesi kastélyról tavaly nyáron írtunk utoljára. A Győri Ítélőtábla hozott döntést egy, az ingatlan tulajdonjogát érintő ügyben. Röviden a történet: az épületet a korábbi tulajdonos, a Széchenyi Vadászkastély Rt. 2003-ban értékesítette a Kastély 2003 Kft.-nek. Azóta mindkét cég ellen felszámolási eljárás indult. Az adásvételi szerződést az rt. felszámolója megtámadta. A Győri Ítélőtábla azonban nem adott helyt a keresetnek és az adásvételt érvényesnek találta.

Az ítélet óta sincs változás a kastély környékén. Mozgás sincs, esetleg néha-néha jelenik meg a településen egy-egy kisrészvényes. Mizser Edit, Rábasebes polgármestere a Kisalföld megkeresésére arról beszélt, hogy információi szerint árulják a Széchenyiek egykori vadászkastélyát. A helyi önkormányzat is pénze után fut, amikor az épület sorsáról érdeklődik. A tulajdonosok ugyanis helyi adóval tartoznak a községnek. Kamatokkal együtt közel másfél millió forinttal.

Mizser Edit polgármester: A tulajdonosok a helyi adóval tartoznak
Mizser Edit polgármester: A tulajdonosok a helyi adóval tartoznak

– Szeretnénk, ha már rendeződne végre a kastély helyzete – jegyezte meg Mizser Edit. – Évek óta kihasználatlan, ahelyett, hogy a turizmust, az idegenforgalmat szolgálná. Rábasebes öregedő, egyre kisebb lélekszámú falu. A fejlődést, azaz a jövőt hozhatná el hozzánk egy komoly beruházó. Egy megfelelő menedzserszemlélettel bíró üzletemberre lenne szükség. A mostani állapoton azért is csodálkozom, mivel a turizmusfejlesztésre számos pályázati lehetőség van. Szerintem a sebesi kastély is beleférne egy ilyen projektbe. Sajnos azonban az önkormányzat nem tehet semmit, csak külső szemlélői vagyunk az eseményeknek. Természetesen jól jönne a mai helyzetben a másfél millió forintos tartozás rendezése is, de sokkal fontosabb, hogy végleges megoldás szülessen az ügyben. Úgy hallottam, értékesíteni szeretnék az ingatlant. Remélem, végre olyan kézbe kerül, amely megbecsüli.

A kastély évek óta áll üresen. A helyiek a falu fejlődését várnák a tulajdonostól.
A kastély évek óta áll üresen. A helyiek a falu fejlődését várnák a tulajdonostól.

A kastélyban annak idején közel ezer kisrészvényes vásárolt üdülési jogot. Az évek során különböző címeken fizettek be kisebb-nagyobb összegeket. Csiszka Antal szerint attól féltek, hogy ha nem fizetnek, addigi jogaikat is elvesztik.

– Jogtalanul szedték be a pénzt évekig, fenyegetéssel. Azt hangoztatták, hogy a befektetők elvesztik az üdülési jogot, és ezáltal az addig befizetett pénzt is, ha nem utalják az újabb összegeket. Ma már tudjuk, hogy így is, úgy is vesztesei vagyunk ennek az ügynek – mondta el lapunknak Csiszka Antal, aki közel egymillió forintot bukott az üzleten. Hozzátette: már konzultált ügyvéddel és készül a rendőrségi feljelentésre. A Széchenyi Vadászkastély Rt. akkori igazgatóságától szeretné legalább a befizetett tőkét visszaszerezni.

Olvasóink írták

  • 1. matriné 2009. február 05. 08:56
    „No, még nincs rá valamely újgazdag vevő? Lehet hogy báró, vagy grófi titulus osztás is hiányzik hozzá?
    De lehet,hogy még nincs eléggé felújítva a nyomorgók adóforintjain ezért nincs gazdája?
    Ha rajtam múlna beköltöztetném e megye hajléktalanjait!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Minden fellépésükre büszkék a Romungro-fiúk

Csorna - A „Romungro" 2007-ben alakult meg két taggal. Kedden négyen zenélnek az együttesben.… Tovább olvasom