Kisalföld logö

2019. 07. 17. szerda - Endre, Elek 14°C | 27°C Még több cikk.

Az oktatást is szervezik már az egyesületek

Rábaköz - Kedvelt hobbivá vált napjainkban a lovaglás. A Rábaközben több olyan egyesület is megtalálható, melyeknek köszönhetően a lóbarátok különböző rendezvényeken, bemutatókon vehetnek részt.
A közelmúltban Kapuváron, a Tökös Búcsú keretein belül a Kapuvári SE Lóbarátok Köre lovasnapot rendezett. Volt díjugratás, ügyességi verseny, bemutatók, fogathajtás és sok más látványos műsor is.

– Az egyesületünk 2006-ban alakult 29 taggal, napjainkban már 65-en vagyunk, s több mint 90 ló található meg nálunk. A csapat kilencven százaléka kapuvári, a többiek rábaköziek, akiket 12 fős elnökség „irányít". Törzshelyünk, ahol a műsorokat is megrendezzük, a Bem utcai Medosz-pálya. A lovassport nem olcsó, a tagok tagdíjjal járulnak hozzá a működéshez, de kapunk támogatást az önkormányzattól és a lovashagyományokat szerető szponzoroktól is. Célunk a rábaközi lovashagyományok felelevenítése és a lovassport fellendítése Kapuváron és környékén – mondta el Axnix Imre, a lóbarátok körének titkára.

Náluk jelenleg még nincs mód a lovasoktatásra, egyelőre lovasbemutatókon, -versenyeken, -fesztiválokon vesznek részt amatőr szinten. Távolabbi céljuk azonban a lovasoktatás és a hansági lovasturizmus beindítása, ezzel is szeretnék fellendíteni a város idegenforgalmát. Évente több műsort rendeznek, melyeknél a színes, látványos elemekre helyezik a hangsúlyt, s e rendezvények ingyenesek. Ilyen volt a Sás Utcai Fesztivál és Vásár, valamint ezt a célt is szolgálja nyár végén a Rábaközi Gazdanapok. Axnix Imre még hozzátette: nagyon jó a kapcsolatuk a közeli lovasokkal, mint például a jobaháziakkal és farádiakkal, illetve az osztrák lóbarátokkal is.

Kapuvári lóbarátok: Évente egyre több a sikeres rendezvény.
Kapuvári lóbarátok: Évente egyre több a sikeres rendezvény.

Farádon két egyesület is működik. Karsay Sándor, a Farádi Lovas Egyesület elnöke elmondta: 1992-ben alakultak meg 18 taggal, idősebb gazdákkal kezdték, később pedig már egyre fiatalabbak csatlakoztak, így immár 30 tagjuk van. Évente két nagy versenyt rendeznek, májusban és szeptemberben. Megtalálhatóak fogathajtók, lovasok és pónisok is.

– Külön lovaspályánk is van, amit az önkormányzattól bérlünk. Minden évben kapunk támogatást a községtől, a versenyeket pedig helyi és környékbeli vállalkozók szponzorálják. Jövőre tervezünk már lovasoktatást is, amit lányom, Anna szeretne elindítani – tette hozzá Karsay Sándor.

Farád másik „lovascsapata" később alakult, három évvel ezelőtt. 18 taggal indultak, napjainkban 15-en vannak, a lovak száma pedig eléri a hatvanat.

– Állataink között vannak fogatosok, galopposok és hátasok is. Regionális versenyeken veszünk részt, illetve különböző falunapok akadály- és vadászversenyein. A gyakorlópályánk Farád határában található, itt rendezzük versenyeinket is. Lehetőségekhez mérten próbáljuk segíteni egymást mind a falubeli lovasegyesülettel, mind a környékbeli lovasokkal, ahogy a Rábaparti Lovas Egyesülettel is – mondta ifj. Szalay Ferenc, a Rábaközi Lovas Club elnöke.

Jobaházán is működik lóbarát társaság. Alapításkor hat taggal indultak, jelenleg négyen vannak, de sokan járnak lovagolni hozzájuk a kicsi gyerekektől egészen az idősebbekig.

– Szeretünk lovagolni, azért is hoztuk létre a Lóbarátok nevű kis csapatot, amellyel minden évben megrendezzük a jobaházi lovasnapokat, idén szeptember 20-án. Tagjai vagyunk annak a csapatnak, amely a különböző rendezvényeken előadja a Honfoglalás című bemutatót. Átjárunk a farádi és kapuvári lóbarátokhoz is versenyekre – mondta Csizmazia Ferenc.

Olvasóink írták

 • 5. kicsigé 2008. szeptember 07. 19:55
  „MNA
  De csak a lószarért háborogsz!”
 • 4. MNA 2008. szeptember 07. 12:50
  „Sajnos már a lószar is hozzátartozik a városhoz!”
 • 3. kicsigé 2008. szeptember 06. 05:21
  „MNA
  A kutyaszar nem zavar téged?Vagy az már hozzátartozik a városhoz?”
 • 2. MNA 2008. szeptember 03. 13:13
  „Szép, csak a lószart kéne összetakarítani maguk után,mert bűzlik a város a mocsoktól ilyen rendezvények után!Köszönjük!”
 • 1. Moo 2008. szeptember 02. 16:53
  „Az idén a szeptember 20-i jobaházi Lovasnapon a lovasügyességi és fogathajtó verseny mellett amatőr tradicionális ijászverseny is lesz!!! Találkozzunk ott!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Búcsúztatta a nyarat Juhász Ferenc

Csorna - Juhász Ferenc szerint Gyurcsány Ferenc alkalmas az ország vezetésére, személycserére nincs… Tovább olvasom