Kisalföld logö

2019. 02. 18. hétfő - Bernadett -2°C | 10°C Még több cikk.

Az enesei honvéd-tanító

Enese - 1858-ban egy szabadságharcos honvéd érkezett Enesére. A földbirtokos Enessey Kálmán hívta a faluba, hogy a helyi gyerekek tanítója legyen.

Ma is őrzik emlékét, emléktáblával, díjjal. 1858-tól az egykori ’48-as honvéd, Hetvényi István tanította az enesei diákokat.

„Szilárd akarat és buzgóság" jellemezte a pedagógust, aki iskolát épített, kertészkedett és nyilván hazafias órákat adott tanítványainak.

1858-tól az egykori ’48-as honvéd, Hetvényi István tanította az enesei diákokat. „Szilárd akarat és buzgóság" jellemezte a pedagógust, aki iskolát épített, kertészkedett és nyilván hazafias órákat adott tanítványainak. Az eneseiek ma is őrzik emlékét: március 15-én megkoszorúzzák emléktábláját. Az iskolában Hetvényi-díjat is alapítottak, amit a legkiválóbb tanulók kaphatnak meg.

Az idei Hetvényi-díjasok: Kiss Flóra, Ominger Natália, Takács Gabriella a honvéd-tanító emléktáblájánál.

Hetvényi (Simstich) István 1827. február 6-án született Győrben, újvárosi gazdacsaládban. A családi legendák szerint ősei II. Rákóczi Ferenc idején költöztek „Erdélyországból" Moson megyébe. Tanulmányait az újvárosi evangélikus elemi iskolában kezdte, majd 1842-től az evangélikus gimnáziumban folytatta. 1845-ben már a Benedek-rendi főgimnáziumban tanult, 1847 novemberétől a pápai református kollégiumba iratkozott.

Az 1848. március 15-i események hatására beállt a pápai polgárőrségbe. Lelkesedését bizonyítandó, a „legnagyobb és legszélesebb" kardot választotta. Miután 1848 nyarán visszatért szülővárosába, a győri toborzás első napján anyai áldással felcsapott katonának az 5. honvédzászlóaljhoz. 1848 júliusában zászlóalja Komáromba menetelt. Augusztusban az 5. honvédzászlóaljat a Délvidékre rendelték. Bajáig hajóval, majd onnan szekereken tették meg az utat Verbászig.

Augusztus 22-én beosztott honvédként az osztrák tüzérekhez került. Itt döbbent rá, hogy a szerb felkelés visszaverésére vannak ugyan kirendelve, de azokat a bécsi kormány bujtotta föl és támogatja a magyar ügy ellen.

Részt vett az 1848. szeptember 21-i szenttamási ütközetben, 1849 januárjában Mészáros Lázár hadügyminiszter parancsára Verbászról Szegedre vonultak. Betegsége miatt ugyan a jelentősebb csaták jó részéből kimaradt, de résztvevője volt az osztrák–szerb erőkkel folytatott délvidéki összecsapásoknak. A szabadságharc utolsó ütközeteinek híre „Erdélyország határszéle" felé érte a zászlóalj megtépázott maradékát. A Vaskapu szoroson keresztül próbáltak volna szökni, de 1849. augusztus 19-én osztrák fogságba estek. Temesvárra vitték őket, ahol a 39. Don Miguel sorgyalogezredbe sorolták be és Prágába szállították. 1850 augusztusától 1852. május 2-i szabadságolásáig az ezredzenekarnál szolgált.

„Mivel közhivatalokban a magyar embernek becsülete nem volt", Győrbe hazatérve megfelelő állást nem kapott. Így 1852 őszétől ideiglenesen bátyja burcsellájával gabonát szállított Győr és Moson között. 1855-ben Kispécre került segédtanítónak. 1856 tavaszán Győrújfalura kapott meghívást, 1858-ban elfogadta egykori iskolatársa, Enesey Kálmán invitálását és Enesén tanított tovább. Tanítási módszere a Győr vármegyében addig ismeretlen, „hangoztatási és írva-olvasási" metodika volt. 1860-ban szerezte meg a tanítói oklevelet a soproni evangélikus tanítóképzőben. 37 évig volt Enesén tanító, ahogy emlékiratában írja: „számtalan keserűséget kellett elnyelnem és sok méltatlanságot eltűrnöm". 1874-ben a megyei tanfelügyelő nyomtatásban is megjelent értékelése szerint az enesei iskola „mind fölszerelés, mind tanítás tekintetében a megyében a legjobbak közé tartozik".

Hetvényi István a pedagógiai munka mellett kertészkedéssel is foglalkozott, melyre tanulóit is oktatta. Szemzés útján rózsákat nemesített és az iskolához tartozó szérűt gyümölcsöskertté alakította: elsőként telepített például Enesén szőlőt.

Nyugdíjazása után 1904-es haláláig Sopronban élt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szentírás és irodalom

Kapuvár - A Keresztény Értelmiségiek Szövetsége rendezvényen Korzenszky Richárd tihanyi perjel az… Tovább olvasom