Kisalföld logö

2019. 04. 23. kedd - Béla Még több cikk.

Az ember cselekedjen jót, ha teheti

Csorna - Jólelkű, szerény suszter javítja a cipőket a Dózsa utcai műhelyben. Boros János nem fogad el pénzt gyerekcipőkért, ingyen dolgozik az időseknek, tűzoltóknak, mentőknek.
Nem fogad el pénzt gyerekcipők javításáért, ingyen „foltozza" a tűzoltók, a mentők és a futballisták lábbelijét. Évente 100 ezer forintos nagyságrendben jótékonykodik így a csornai cipész, Boros János. Számára a gyerekek őszinte, boldog pillantása a fizetség.

A csornai, Dózsa György utcai udvari műhelyben egyre többen fordulnak meg manapság. „Nem telik már rögtön új cipőre, amíg lehet, javíttatják a régit" – mondja Boros János.

A mester 44 éve van a szakmában, 1991 óta önálló iparos. Neki természetes, hogy kisgyerekes szülők, idősek nem fizetnek.

– Tanulóim voltak eleinte. Ha egy-egy kiscipőt megjavítottak, nem kértünk pénzt érte, tőlük ez volt az ajándék. Aztán a tanulók eltűntek, de a szokás megmaradt a műhelyben – indokolta, miért is segít Boros János.

Amúgy nagyon szerény ember ő, a Kisalföldnek sem szívesen beszélt a jótékonyságáról. De hátha „ragadós" lesz a példája. – A szülők először meglepődnek vagy zavarba jönnek, amikor megtudják, hogy ingyen dolgoztam gyermekük lábbelijén. Azt szoktam mondani, inkább vegyenek egy gyümölcsöt a csemetének. Nekem is vannak unokáim, öt fiú. Tudom, hogy bármit kapnak, milyen hálásak érte. Egy őszinte pillantás, amikor a régi kisszandálból új lesz, nekem többet jelent, mint a pénz, amit elkérhetnék érte. Nem múlik el nyomtalanul persze a segítség, gyakran kapok ezt-azt a gyerekektől, kisebb meglepetést, egy tányér süteményt. Ilyenkor én is meghatódom.

Boros János kezébe egyre gyakrabban kerül gyerekcipő is. Ingyen javítja meg.
Boros János kezébe egyre gyakrabban kerül gyerekcipő is. Ingyen javítja meg.

Nem csak a gyerekek „férnek bele" Boros János nagy szívébe. A tűzoltók, mentősök és még a focisták is. Ha szolgálati csizmát, cipőt vagy futballcsukát javít, szintén ingyen dolgozik. „A tűzoltók, mentők értünk szolgálnak, bármikor szükségünk lehet rájuk, miért ne segítenék, ha tehetem. A focit pedig szeretem, régóta támogatom így a csornai egyesületet" – jegyzi meg. A Boros-műhelyben az idősek sem fizetnek, tőlük sincs szíve pénzt kérni a mesternek. „Látom, hogy számolgatják a kis pénzüket. Alig jönnek ki a nyugdíjból, de cipőre, csizmára szükség van" – teszi hozzá.

Boros János arra is emlékszik, amikor neki segítettek. Felesége volt nagyon beteg harminc évvel ezelőtt. Egy ismeretlen jóakarója 100 dollárt utalt neki akkoriban. Kicsit később, amikor Budapesten gyógykezelték a nejét, egy hónapra való vonatjegyet kapott, szintén névtelenül.

– Szegény feleségem meghalt, de ezeket az eseteket soha nem felejtem el. Máig megkönnyezem, ha rágondolok és ez is bennem van, amikor gyerekcipő akad a kezembe. Az ember tegyen jót, ha teheti, az embertársaival. Én máshogyan nem tudok, hát így segítek – vallja a jótékony csornai suszter.

Olvasóink írták

 • 8. gulyas 2009. április 24. 21:07
  „Isten áldja Boros urat! Mindig varázslatot csinál egy használt cipővel, amelyek a reparálás után még sokáig húzzák. Köszönjük.”
 • 7. fortuna54 2009. április 24. 13:15
  „Pampus.Te minden hozzászollásoddal hányod magadbol a mérget.Nem volna jó ujbol nevet változtatnod,pl.
  krampusz.Az jobban illene hozzád.Mig ilyen keserü lelki emberek élnek a földön,nem lehet bóldogság.”
 • 6. Magyarka1 2009. április 24. 10:16
  „Arra kell gondolnunk, hogy a boldogság nem a nagy vagyonon alapul, hanem a lélek jó állapotán.
  (Arisztotelész)

  Isten áldja!”
 • 5. taryt 2009. április 22. 20:18
  „Mindazok nevében köszönöm Boros Úrnak a munkáját, akik találkoztak már jó lelkével műhelyében. Kevés ilyen emberrel találkozni manapság, talán évtizedekkel ezelőtt, a régi világban voltak ilyen szíves iparosok. Adjon neki a Jóisten jó egészséget, hogy még nagyon sokáig tudjon dolgozni és segíteni. Boros Úr! Köszönjük, hogy "nagy szívébe" ilyen sokan belefének. Még egyszer jó egészséget és örömet Önnek is és családjának is.”
 • 4. pampus 2009. április 22. 19:41
  „Hogy mi a párhuzam köztük? Az, hogy mind a kettő suszter a posztján! Fortuna meg jobban tenné, ha Bajnainak vinné a "koporsószögeket" ne egy derék suszternak! Az nem beszéljen a méregről, aki még ajándékba is azt visz!”
 • 3. fortuna54 2009. április 22. 17:11
  „Végre egy megható példa,hogy vannak még becsületes,igaz emberek.Ha a nyáron csornára megyünk,viszek
  neki egy doboz finom havanai szivart,mert megérdemli.Pampus meg szánalmas szeméj,semmit nem ért meg,
  mindent gyülöl.Azelöt más néven öntötte mérgét.”
 • 2. Csajsziland 2009. április 22. 16:24
  „Könyörgöm, hagyjad már a politikát! Inkább tiszteld az embert, vegyél róla példát! Sajnos olyan ritka az ilyen, mint amilyen gyakori a hozzád hasonló megnyilvánulás, pampus. :-( (Nem is értem mi a párhuzam egy becsületes, jólelkű suszter meg a miniszterelnök között. Ekkora szakadékot csak egy igazán éles elme képes átugrani...)”
 • 1. pampus 2009. április 22. 13:29
  „Csak nem rokona a Bajnainak, aki egy forintért dolgozik a posztján? Jó egészséget és hosszú életet neki!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Eredményeket csak közösen érhetünk el

Rábapordány - Tisztújítás volt nemrégiben az önkéntes tűzoltó-egyesületben. Márkus János lett az… Tovább olvasom