Kisalföld logö

2018. 12. 11. kedd - Árpád 1°C | 5°C Még több cikk.

Az egészséges bizalmatlanság hiányzik belőlünk

Sopronnémeti - Háromszázezer forinttal „rövidítettek meg" egy sopronnémeti asszonyt ismeretlen férfiak. A polgármesteri hivataltól hozott pénz ígéretével férkőztek áldozatuk bizalmába.
Besurranó tolvajok vitték el egy sopronnémeti idős asszony megtakarított pénzét. A károsult, ha nem is szó szerint, de gyakorlatilag önként adta át 300 ezer forintját a tolvajoknak. A rendőrség, úgy látszik, nem tud elégszer figyelmeztetni: ne engedjünk be még az udvarra se ismeretleneket.

A 81 esztendős asszonyt azzal kereste meg két férfi, hogy a polgármesteri hivatalból hoztak neki pénzt. Mint mondták, harmincezer forintot „utaltak ki" az önkormányzattól, de nekik két darab húszezresük van, vissza kellene adni egy tízezrest. „De a félretett pénzből hozza ám, mert a sorszámát fel kell írni" – figyelmeztették áldozatukat. A háziasszony így is tett, lakásából kihozta a tárcát, benne 300 ezer forinttal. Az ismeretlenek, látva a tömött erszényt, akcióba lendültek. „Az udvar végén azt a nagy fát a polgármester ki akarja vágatni, nézzük meg közelebbről" – próbálta terelni egyikük a figyelmet. Ekkor lettek gyanúsak a „hivatali" emberek, a bizalomvesztést azonban ők is észrevették. Hogy az időt tovább ne húzzák, az egyik férfi kikapta az idős asszony zsebéből a tárcát, benne a pénzzel és kiszaladva az utcára kereket oldottak.
A károsult az eset után egy órával értesítette a rendőrséget, de az ismeretlenek addigra árkon-bokron túl jártak. Elfogásukra esély sem maradt. Az ilyen esetek jellemzője, hogy nyom nem marad az elkövető után, a károsultak vagy az esetleges tanúk használható személyleírást sem tudnak adni. Az ismeretlenek járművének rendszámát pedig még véletlenül sem írja fel senki.

Völcsey András százados
Völcsey András százados

Völcsey András százados, a Csornai Rendőrkapitányság bűnügyi osztályának vezetője az esettel kapcsolatban ismét az éberségre hívja fel a figyelmet.

– Nem győzzük elégszer hangsúlyozni, hogy senki ne dőljön be a trükkös tolvajok meséinek – mondta az osztályvezető. – Tudom, hogy mindig új és új történetet találnak ki, hogy pénzt szerezzenek és elsősorban az időseket veszik célba. Egy egészséges éberség, bizalmatlanság azonban legyen bennünk, amikor ismeretleneknek ajtót nyitunk.

Völcsey százados hozzátette: gyakran „pénzátadás" ürügyével, ígéretével jutnak be az otthonokba, mint ahogy legutóbb Sopronnémetiben is. A háziak gyanúja ilyenkor – ha van egyáltalán – egyszerre elillan és önként mutatják meg pénzük rejtekhelyét. Ezután már csak a gazda figyelmét kell elterelni és „lenyúlni" a borítékot.

– Senkit nem szabad beengedni, csak az ismerős postásban bízzunk meg – folytatta Völcsey András. – Nagy baj és a munkánkat nehezíti, hogy a károsultak közvetlen környezete is közömbös.

Olvasóink írták

 • 3. Lacikó 2008. június 29. 19:57
  „Az a tag ,nem jóhiszemű,hanem hülye.Méghogy önkormányzattól pénzt.Ez már gyanus!Aki ennek bedől az olyan,mint aki ennek bedől.”
 • 2. sziszifusz 2008. június 28. 11:01
  „A hozzászólást és a kauzalitást olvasva - a jövő sem rózsásabb.
  Szomorúbb.”
 • 1. V. A. 2008. június 28. 10:40
  „Amíg rengeteg ilyen ember él az országban, nem csoda, hogy a szocik a hazugságdömpinggel újra és újra eredményt tudnak elérni. Szomorú.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Igazgatóválasztások a csornai testületi ülésen

Csorna - Az első félév utolsó rendes képviselő-testületi ülését tartják június 30-án, hétfőn délután… Tovább olvasom