Kisalföld logö

2019. 01. 17. csütörtök - Antal, Antónia 0°C | 9°C Még több cikk.

Az apa után a fiú is díszpolgár lett

Tárnokréti - Az orvosi rendelő, a ravatalozó és a templom felújítását tervezik Tárnokrétiben. Az alig 200 lelkes községben azonban elégedettek a kisebb fejlesztésekkel is.

Az orvosi rendelő felújítására, a ravatalozó rekonstrukciójára készül a tárnokréti önkormányzat. Előbbire már nyertek támogatást, utóbbira benyújtották igényüket. A két nagy beruházás mellett több kisebb fejlesztésről is beszámolt Jankovits Ferencné polgármester.

– Az orvosi rendelőnk rendbetételét a regionális operatív program támogatja, 17,5 millió forinttal. Önerőként 2 milliót különítettünk el – tájékoztatott a községvezető. – Gyakorlatilag csak a főfalak maradnak meg. Teljes belső átalakítás, fűtéskorszerűsítés, nyílászáró- és tetőcsere szerepel a tervek között. A rendelő melletti üres területet szeretnénk pihenőközponttá alakítani: 6,5 millió forintra pályáztunk. Egy kisebb játszóteret építenénk, padokat helyeznénk ki és parkosítanánk.

Jankovits Ferencné polgármester
Jankovits Ferencné polgármester

A tárnokréti elképzelések között a temetői ravatalozó felújítását is megemlítette Jankovits Ferencné. 6,4 millió forintos beruházással halotthűtőt építenének be, megoldanák az akadálymentesítést és kialakítanák a mellékhelyiségeket. A milliós nagyságrendű fejlesztések mellett a helyiek örülnek a szerényebb, de a faluban fontos eredményeknek is. Így annak, hogy tavaly egy rendezvénysátort nyertek pályázaton, nemrégiben pedig egy színpad építéséhez kaptak támogatást a közösségi ház udvarára. Ugyan nem önkormányzati ˝hatáskör˝, de a rétiek készülnek templomuk rekonstrukciójára is. Az evangélikus gyülekezet nyújt be pályázatot a 35 millió forintos projektre, siker esetén a kivitelezést a Tárnokrétiekért Egyesület koordinálja. Az épület kívül-belül megújulna és a környezet szépítését is megoldanák.

A közösségi házat néhány éve tették rendbe. Környezetét az önkormányzat közhasznú munkatársai tartják rendben, képünkön Kormos Gézáné.
A közösségi házat néhány éve tették rendbe. Környezetét az önkormányzat közhasznú munkatársai tartják rendben, képünkön Kormos Gézáné.

Néhány hete, a község falunapján mutatták be a közönségnek a Tárnokréti történetét feldolgozó könyvet. A kiadvány Nagy Ferenc szorgalmát dicséri. A közösség a szerző sok évtizedes munkáját is elismerte.

– Büszkék vagyunk rá, hogy ilyen ember lakik a faluban, mint Nagy Ferenc. Még édesapja kezdte el a gyűjtő-kutató munkát, ő pedig befejezte, és kiadás alá rendezte a feltárt adatokat. Úgy gondoltuk, díszpolgári címet adományozunk Nagy Ferencnek mindazért, amit községünkért tett és tesz majd. Ugyanezt a kitüntetést korábban édesapja is megkapta – tette hozzá a polgármester.

Tárnokrétiben 214-en laknak, hatvanöten nyugdíjasak, a gyerekek száma húsz. Jankovits Ferencné arról beszélt, hogy a népesség fogyása ugyan nem állt meg, de kicsit csökkent. Úgy véli, ez biztató a jövő szempontjából.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pályázatból nevelnek a környezettudatosságra

Csorna - A II. Rákóczi Ferenc Katolikus Közoktatási Központ a Környezet és Energia Operatív… Tovább olvasom