Kisalföld logö

2019. 04. 26. péntek - Ervin Még több cikk.

Az álma egy saját húsüzem

Vadosfa - Feldolgoztatja és kolbászként, szalonnaként, sonkaként értékesíti mangalicáit a vadosfai Molnár István. Azt mondja, kényszerből lépett előre, a „veszteségből építkezve". Álma egy saját húsüzem létrehozása.

A piac „beállt", a mangalicát mélyen áron alul veszik meg, ezért új utat keresett a vadosfai gazda a boldogulás felé. Molnár István feldolgoztatja a jószágot és „Lisztes-majori Mangalica" márkanéven hozza forgalomba. Egyelőre egy pékség üzleteiben lehet megvásárolni a vadosfai mangalicakolbászt, -sonkát, -szalonnát.

– A mangalica átvételi ára nagyon alacsony, a tenyésztés továbbra is mélyrepülésben van – indokolta, miért is vágott bele a feldolgozásba. – A fajtának elkötelezettje vagyok, tehát nem adom fel a gazdaságot, de a termelést csökkentenem kell. Piacra nincs értelme termelni, csak annyit állítok elő, amennyit fel is tudok dolgoztatni. A vágyam az, hogy az igazi régi, házias ízeket érjem el. Ehhez azonban egy saját feldolgozóra lenne szükség. Az előírások viszont szigorúak, és az anyagi lehetőségek is behatároltak. Erre most nem futja.

Molnár István feldolgoztatja a jószágot és így értékesíti. A vadosfai tanyáról piacra már nem szállítanak mangalicát.
Molnár István feldolgoztatja a jószágot és így értékesíti. A vadosfai tanyáról piacra már nem szállítanak mangalicát.

Molnár István a nagyszüleitől, szüleitől örökölt recepteket őrzi féltve. Elégedett lesz, ha egyszer ezek alapján készítheti el saját üzemében, a saját gazdaságában megtermelt húst. A vadosfai gazda az mondja: kényszerpályán van.

– A fejlesztéseket mindig több lépésben kell végrehajtani, de nálunk néhány lépés kimaradt. Kényszerből vágtam bele a feldolgozásba, mivel más kiutat nem láttam a jelenlegi rossz helyzetből. A természetes azt lett volna, ha egy jól működő gazdaságból a nyereséget veszi ki az ember és abból építkezik tovább. Mi a veszteségből vagyunk kénytelenek előrelépni. Most kizárólag füstölt árut értékesítünk: kötözött sonkát, szalonnát, füstölt csülköt, oldalast, szalámit, vastagkolbászt. Tudtuk és már látjuk is, hogy eléggé göröngyös útra tévedtünk. Én mint vállalkozó például nem is jelenhetek meg önállóan a piacon. Őstermelőként tehetném ezt meg, de így viszonteladókat kell keresni. Marketingre egyelőre nem kerül, szó szerint a „szájhagyományban" bízunk.
A Lisztes-majori árakat Molnárék a piaci igényekhez, lehetőségekhez igazították.

– Mindenképpen az a jövő, amit most mi csinálunk, csak nem ezen az úton. A magyar mangalicatenyésztést tönkretették, megint egy hungaricum került nehéz helyzetbe. Mi küzdünk, amíg lehet, és ha ez a küzdelem a feldolgozást kívánja meg, vállaljuk. Tudomásul kell venni, ha bennünket tönkretesznek, azok is tönkremennek, akik belőlünk élnek – jegyezte meg Molnár István.

Olvasóink írták

 • 3. c1 2008. szeptember 10. 15:24
  „Köszi a FINOM árut

  Monika & Zoltan”
 • 2. MAGYAROK NYILAI 2008. június 07. 23:10
  „EROT ES SOK-SOK-KITARTAST KIVANUNK!!! ELJENEK A MAGYAR ARUK! ELJENEK A MAGYAR GAZDAG!!!! NEHEZ LESZ !!!! NE ADJAK FEL SOHA!!! MAGYAR ARUT A POLCOKRA !!!! NEM SZABAD LEADNI A FELVASARLOKNAK SZARERT-HUGYERT A KIVALO MAGYAR ZODSEG-GYUMOLCS-HUSTERMEKEKET-GABONANKAT,BUZANKAT!!!!!!!!!! DOLGOZZUK FEL MAGUNK!!!!!!!!!!!!!!!!!! DOGOLJENNEK MEG A MULTINACIONALIS LANCOLATOK!!!!!!!!!!!! OLIK MAGYARJAINKAT!! KIHASZNALJAK A MAGYAR TERMELOINKET !!!!!!!!!!!!!!!!! TUDJUK HOGY KINEK VAN A KEZEBEN A FELVASARLAS!!!!!!!!!!! NE ADJATOK LE A KESERVESSEN MEGTERMELT ARUTOKAT ODA,HOGY OK BUSAS HASZONNAL GAZDAGODJANAK A TI KAROTOKRA !!!!!!!!!!!!! TERMELJETEK ,ES NYISSATOK SAJAT UZEMEKET !!!!!!!!!! KULONULJETEK EL EZEKTOL A PARAZITAKTOL,CSAK SZIVJAK VERUNKET!!!!!!!!!!!!!! ISTEN ALDJA A MAGYART,ISTEN ALDJA A HAZAT !!!!!!!!! BORT,BUZAT,BEKESSEGET MINDEN IGAZHITU MAGYARTESTVEREMNEK!!!!!! ELJEN A MAGYAR SZABADSAG !!!! ELJEN A HAZA!!!!!!!!!! (PARAZITAK NELKUL!!!!!!!!!!!). OSSZEFOGAS MAGYAR ARPAD VEREI !! SZECHENYI ISTVAN SZERETETT MAGYAR NEMZETE !!!!!!!!!!!!!!! O ISMERTE A MAGYAROK LELKET,MERT SZERETTE OKET TISZTA SZIVEBOL A NEMZETET!!!!!!!!! LEGYEN PELDAKEPUNK!!!!!!!!!! NEVELJETEK GYERMEKEITEK EBBEN A SZELLEMBEN!!!!!!!!! HET HADVEZER NEMZETE,MATYAS KIRAGY SZULOTTEI,NAGY IMRE TESTVEREI, HORTHY MIKLOS SZERETETT MAGYRJAI !!!!!!!!!! BORULJUNK LE OSEINK SIRJARA,ES IMADKOZZUNK !!!!!!!!! SEGITSUK EGYMAST,SZOVAL-TETEKKEL.SZERETETTEL!!!!!!!!!!! ANNYI ALDAS SZALJON A DOLGOS-MAGYAR NEMZETUNKRE AHANY FUSZALL VAN EME VILAGON !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!”
 • 1. Homlok Istvánné 2008. május 22. 20:57
  „Sok sikert és kitartást a húsüzem létrehozásához!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Visszavonulót fúj a Voki

Győr-Moson-Sopron - A Vocational Academy június 30-ával finanszírozási okokra hivatkozva törölteti… Tovább olvasom