Kisalföld logö

2019. 05. 26. vasárnap - Fülöp, Evelin Még több cikk.

Alig van humusz az elkerülőn

Enese és környéke - Az arra járó napi sok ezer autós számára szembetűnő, hogy nagy ütemben folynak a 85-ös főút leendő enesei elkerülő szakaszának munkálatai.

A beruházást megrendelő Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. portálunkat arról tájékoztatta, hogy az elmúlt hetekben csaknem teljesen befejezték a fakivágást és a cserjeirtást. Eltűnt a július elején még hullámzó parlagfűmező is. A főpályáról mintegy 90 százalékban eltávolították a humuszt.

További fejlemény, hogy a kivitelező Colas Építő Zrt. és Lavinamix Építő Kft. alkotta konzorcium a kiváltandó, átépítendő közművek kezelőivel, tulajdonosaival lefolytatta a szükséges tárgyalásokat és aláírta az együttműködési megállapodásokat. A nyomvonal mellett, az elkerülő szakasz terv szerinti megvalósításához vízszintes és magassági alapponthálózatot létesítettek, amelynek ellenőrzését a geodéták megkezdték.

A 7 kilométer hosszú, kétszer kétsávos autóút északról kerüli meg Enesét. Épül két csomópont, öt aluljáró, 15 kilométer vadvédő kerítés. Elültetnek több mint négyezer fát – ebből 155 fenyőt – és csaknem 120 ezer cserjét. A rábapatonai és a lébényi útnál két-két körforgalom is lesz. A munkálatok áfával együtt 7,2 milliárd forintos költségét az Európai Unió és a magyar állam közösen fizeti. Az átadási határidő 2010 vége.Feje tetején: A munkálatok helyszínén hatalmas táblák hirdetik, hogy a projekt az EU támogatásával valósul meg. Látható rajtuk egy áttekintő térkép is, csakhogy – ahogy egy olvasónk SMS-ben felhívta rá a figyelmünket – megfordult a világ: eszerint Enesétől délre halad az elkerülő szakasz, Kóny pedig a községtől keletre van... Csupán remélni lehet, hogy az út ennél pontosabban és jobb minőségben készül el. Fotó: H. B. E.

 

Olvasóink írták

 • 5. LiamDevlin 2009. szeptember 12. 17:48
  „hogy nektek semmi nem jó... hihetetlen...
  szar lehet így élni...”
 • 4. pancser 2009. szeptember 12. 09:10
  „Minden rendes térképen észak van felül. Valami "művész" aki a plakátot tervezet, gondolom nem szerette a földrajzot!”
 • 3. janika 2009. szeptember 12. 06:07
  „Térkép ide,vagy oda már rég el kellett volna kezdeni az építést! Igaz a lassú munkához idő kell!”
 • 2. hejho 2009. szeptember 11. 16:58
  „Végülis a térkép jó, csak a teteje nem északfele mutat, ezért becsapós.
  Ha jobban megnézzük jobboldalon van Kóny.
  Tehát olyan mintha északról tekintenénk le déli irányba Enesére...
  pl.: Enese északi "kapujába" szánhatták ezt a táblát”
 • 1. Goldman 2009. szeptember 11. 11:49
  „Én már a tábla kihelyezésekor láttam, hogy megint csak pancserok kezébe került ez az elkerülő projekt. De miért is kell ezen csodálkozni? Nem a tábla van fordítva hanem az emberek látják másképp a dolgokat”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Borostyánkő út mentén vezetnék a nyomvonalat

A Balti-tengertől az Adriáig húzódó közlekedési folyosó uniós támogatásáért lobbizó bizottság ülésezett csütörtökön Csornán. A folyosókat jövőre vizsgálja felül Brüsszel.
Tovább olvasom