Kisalföld logö

2018. 12. 11. kedd - Árpád 1°C | 5°C Még több cikk.

A zöldségfélék vetésterülete nem változott

Rábaköz - A zöldségpiacon nem váltak be a tavaly nyári előrejelzések, nem lettek kiugróan magasak a felvásárlási árak. A magyar gazdák idén végre „normális" évre számítanak.

A Hanság–Fertő Termelői és Értékesítő Szövetkezet tagjai (TÉSZ) idén ötven hektáron termelnek vöröshagymát. A vetéssel már végeztek, a gyökérzöldségek folyamatosan kerülnek a földbe. A szövetkezet elnöke, Családi János abban bízik, hogy idén végre „normális" évük lesz a termelőknek. A szakemberrel a zöldségpiac alakulását tekintettük át.

A Hanság–Fertő menti TÉSZ raktárából közepes áron értékesítették a zöldséget.

– Tavaly ősszel, a betakarításkor bizakodtak a zöldségtermelők. Az összes termékre elmondhattuk, hogy viszonylag jó áron lehetett értékesíteni – tekintett vissza néhány hónappal ezelőttre Családi János. – Azt azonban már akkor is éreztük, hogy az aszályos időjárás a nyugat-európai gazdákat annyira nem érintette, mint a magyarokat. Odakint ugyan a minőséggel voltak gondok, de a mennyiséggel nem. Azaz, nem a mennyiségcsökkenés jellemezte a piacot, mint ahogy azt itthon sokan várták. Az ősz elejihez képest az árak csökkentek, egészen november végéig, december elejéig. Azóta mondhatjuk, hogy közepes, de még elfogadható szinten maradtak a piaci árak. Ha azonban azt nézzük, hogy tavaly éppen az aszály miatt magasabbak voltak a termelési költségek, a felvásárlási ár nem olyan kedvező. A termelők tehát rosszabbul jártak, mint a 2006-os szezonban. Jó esetben nullára hozták ki az évet, de jó pár olyan is akadt, akinek bizony ráfizetéses volt az esztendő.
Családi János fontosnak tartotta megemlíteni, hogy nem csak a mennyiségben maradtak le a magyar gazdák külföldi versenytársaikhoz képest.

Az állami támogatás ugyanis közel sem akkora hazánkban, mint az Európai Unió más országaiban. Ahogy fogalmazott, másfélszer-kétszer akkora állami segítséget kapnak, mint a magyar termelők.
Az idei kilátásokról szólva a TÉSZ-elnök elmondta: a zöldség termelési területe nem változik jelentősen. A gazdák hosszú távon gondolkodnak. Akik „gyengék" voltak, évekkel ezelőtt kiestek a termelésből, újak viszont nem jelentkeznek.

– Az időjárás a tavaszi munkákat egyelőre nem befolyásolta, csapadékhiány ugyan van. A tapasztalat szerint egyre inkább jellemző, hogy egy ideig nincs eső, aztán hirtelen nagy mennyiséget kapunk. Emiatt öntözés nélkül ma már nem lehet termelni. Nekünk, magyaroknak is az uniós piacot kell figyelnünk, hiszen az árak egységesek egész Európában. Ha az időjárás szempontjából normális évünk lesz – ami tízből csak kettő szokott lenni –, akkor közepes szintű árakkal számolhatunk – jegyezte meg Családi János.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csorna elveszíti a hegyeshalmi vasútvonalat is?

Csorna–Bősárkány - Az önkormányzati vezetők szerint a települések a Csorna–Hegyeshalom… Tovább olvasom