Kisalföld logö

2019. 01. 22. kedd - Vince, Artúr -7°C | 2°C Még több cikk.

A vasútvonal lenne az elkerülő ára?

Csorna - Egy, a csornai városházán szerdán megtartott fórumon kiderült: az elkerülőút keresztezi és átvágja a Csorna–Pápa vasútvonalat. Azt ígérik, 2013 végére elkészül az út.

Tegnap a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF) hívott össze megbeszélést a csornai elkerülőútról és a Csorna–Pápa vasútvonal jövőjéről. Vizi Norbert, az NIF projektvezetője arról beszélt, hogy a vasút és az elkerülő „találkozására" több megoldást is kidolgoztak.

Áldozó Tamás
Áldozó Tamás

Lehetséges, hogy az utat a sínek fölött vigyék el. Ez kétmilliárd forintba kerülne. A legolcsóbb viszont az lenne, ha a vasútvonalat elvágva vezetnék az utat. Vizi Norbert szerint azonban az állam garanciát vállal arra, hogy ha a vonalon valamikor ismét megindul a közlekedés, finanszírozza a beruházást. A kereszteződést a város közelében, az úgynevezett „pápai bakterháznál" alakítanák ki.

Thoroczkay Zsolt
Thoroczkay Zsolt

„Egyszer kiürített istállót már nem telepítenek újra" – reagált az elhangzottakra Turi György. A csornai polgármester a hasonlattal arra utalt, hogy ha most megszüntetik a vasútvonalat, már soha többé nem állítják vissza. Mint kiderült, az érintett települések önkormányzatai a tervet meghiúsíthatják, ám ezzel az elkerülő építése ismét csúszna.

Zéman László
Zéman László

A csornai városvezetők – Turi György és Gyopáros Alpár alpolgármester – kihasználták, hogy a megbeszélésen jelen voltak a projekttel évek óta foglalkozó szakemberek. Nekik tették fel a kérdést, hogy ki vagy kik kérték a nyomvonal újratervezését, kik gátolták eddig a beruházást, és valós-e az állítás, mely szerint a helyiek. Az állítást sem Vizi Norbert, sem Thoroczkay Zsolt, a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium osztályvezetője, sem Zéman László, a Közlekedési Koordinációs Központ munkatársa nem erősítette meg. Papp József viszont igen. A szocialista országgyűlési képviselő úgy vélte: 2006-ban építési engedély volt, továbblépni azonban nem lehetett. „A minisztérium, illetve a NIF munkatársából próbálta a polgármester úr az általam mondott és nem titkoltan politikai véleményt kicsikarni. Értelemszerűen ők ezt így nem mondják. Én viszont mondhatom: úgy láttam, hogy a többcélú kistérségi társulás, a megyei területfejlesztési tanács és személyesen a polgármester úr ezt akadályozta" – mondta Papp József.

A csornai elkerülő a város közelében találkozik a vasútvonallal.
A csornai elkerülő a város közelében találkozik a vasútvonallal.

A fórumon Áldozó Tamás, Pápa alpolgármestere a Csorna–Pápa vasútvonal megtartása mellett érvelt. Az egyezetésen arról is szó volt, hogy a várost elkerülő úttal kapcsolatban a keleti nyomvonal szerepel az Országos Területrendezési Tervben. A tervekről a tervzsűri még dönt és ha minden a tervek szerint halad, akkor 2013 végére elkészül az út. Csorna és Pereszteg között az úgynevezett déli nyomvonal változatot nyújtják be az engedélyezésre.

Olvasóink írták

 • 19. Gabesz11 2008. november 02. 10:03
  „Esetleg egy érdekesség országunkról, hogy miért épül út vagy sem, - milyen kapcsolatban van Papp József és Puch László. Az MSZP alapítványainak ügyei gondolom rögös utakat járnak be ebben az országban. Lásd mi-minden kiderül a Zuschlag ügyben. Az állandó arcok pedig itt is megjelennek, azaz a volt KISZ csapat.

  http://www.tancsicsalapitvany.hu/index.php?gcPage=public/magunkrol/mutatTagsag”
 • 18. papacsorna 2008. november 01. 20:56
  „Vakkanto!
  Ha valaki valóban akar valamit, akkor nem legyinthet belenyugvóan egy ilyen megbeszélésen az ügyre.”
 • 17. gango 2008. november 01. 16:31
  „Kedves Sziszifusz!

  Úgy látom, hogy az írás -helyesírás- számodra is tartogat még némi kihívást...
  Az utánna nálad 2 db n betű ez igen.
  No comment!”
 • 16. Lacikó 2008. november 01. 11:50
  „Sziszifusz,TE rendőr,vagy tanár lehetsz.Azok ekkora barmok.mint TE!!!Én nem ott megyek,ahol fizetni kell,hanem kerülök.Érti az értő olvasó???Tehát,betartom a törvényt,kerülök 4 falun át,zavarva az ott lakó embereket és hát ez nem tettszik.Amúgy OK minden,mert szép a vidék erre is meg arra is.”
 • 15. sziszifusz 2008. november 01. 09:04
  „Olvasom - baj van manapság az értő olvasással - a fórumot olvasva megerősödik bennem az érzés,sőt mintha - a hozzászólók életkorát becsülöm - már korábban is baj lett volna!
  Ugyanabból homloklegyenest az ellenkezőjét kiolvasni - nem kis teljesítmény!
  Így - Kisalföld dicsőségére - nemcsak írni, olvasni sem tudunk!
  De ezen a nyelven - politizálunk.!És nagyon gepárd!
  Sem nem öröm sem nem bánat - kiszállok!
  Cs Kovács légyszi ne nézz utánna!
  A nem fizetést meg próbálja meg amerikában - piszkos komenisták -vagy,ha közelebb tanulékonyabb - ausztriában -Lacikó!”
 • 14. vakkanto 2008. november 01. 07:38
  „Papacsorna, szerinted Turi György azt akarja, hogy megszűnjön a vasút? Éppen azért példálózott az üres istállóval, mert tudja: ha egyszer megszüntetik a vasutat, többé nem állítják vissza.”
 • 13. papacsorna 2008. október 31. 21:40
  „Turi György hozzáállása valóban minősíthetetlen. Korábban az összes vonal menti település elküldte a mininsztériumba a vasút térségi üzemeltetésével kapcsolatos szándéknyilatkozatot tudomásom szerint. Akkor most mit támadja hátba az egész kezdeményezést?
  Én értem, hogy a csornaiaknak számára nincs óriási jelentősége ennek a vasútnak. Viszont Szanynak, Rábapordánynak, Sobornak, Rábaszentandrásnak, Várkeszőnek, stb. igenis van. Ott is emberek élnek, őrájuk és gondolni kell(ene). Jelen pillanatban ezeknek a falvaknak a közlekedése brutálisan rossz. Tessék csak egy picit nézegetni a menetrendeket!”
 • 12. gango 2008. október 31. 20:55
  „Tudom, hogy ez a legkisebb probléma most, de azért megemlíteném, hogy ezzel a "vörösszem effektussal" kezdhetne valamit az illetékes, mert a cikkben szereplő urak ezekkel a piros szemekkel elég furán néznek ki.”
 • 11. Lacikó 2008. október 31. 20:53
  „Ha már elkerülő,akkor én szeretném megtudni,hogy a hegyeshalmi határ és Mosonmagyaróvár közé mi a fenéért ellett 5 km fizetős szakaszt tenni.?!Gondolom azért,hogy aki,miután valaki jól megprivatizállta a munkahelyét,kikényszerült nyugatra,most 1 kicsit megint érezze szarul magát.Ennek megint a falvak isszák meg a levét,mert ahogy ma láttam többen nem vagyunk hajlandók fizetni .Cs Kovács légyszi nézz utána.”
 • 10. obi 2008. október 31. 20:20
  „Ma már oda jutottam (gondolom, hogy nem csak én), hogy Papp József tevékenységét nem tudom minősíteni a jóízlés határain belül...”
 • 9. gepárd 2008. október 31. 17:31
  „Most kitudódott: az, hogy a helyiek miatt csúszik a beruházás, csupán politikai vélemény. Azaz hazugság. Papp József most kimondta. Azok, akik ténylegesen az elkerülővel foglalkoznak, építszek, tervezők ilyet nem mondanak, mert nem igaz. Csak a képviselő és államtitkárnak szabad hazudni és meg is teszik. Nevetségesek, de bejön nekik, mert hetek óta azon megy a vita, ki akadályozza az útépítést.”
 • 8. sziszifusz 2008. október 31. 11:05
  „Mi az ,hogy fórum?
  Mi az,hogy egyeztetés?
  Ugyanaz?
  Vagy ez - a politika?”
 • 7. gabe 2008. október 31. 09:00
  „Egyre kevesebb a hozzászólás a témában. Tele a púpja mindenkinek!

  Tetszett az "újsághír" ! De remélem nem így lesz !
  Ezzel szerintem én is befejeztem a témához való hozzászólást!

  Csak még ennyit: már megint ki uszít? PJ !”
 • 6. újsághír 2008. október 31. 08:06
  „Újsághír 2013 December 28:
  Csorna - Egy, a csornai városházán szerdán megtartott fórumon kiderült: az elkerülőút keresztezi és átvágja a Liliput MGTSZ legelőjét. Azt ígérik, 2018 végére elkészül az út.”
 • 5. Kabóca 2008. október 31. 07:52
  „Javaslom a völgyhidat vagy az alagutat.
  Abban profik vagyunk.
  Egyébként viccen kívül, amúgy is a GYSEV vonal fölé kell vinni az elkerülőt, onnan már nem távolság a pápai vasút, vigyék tovább az utat a felemelt szinten, ne legyen hullámvasút.”
 • 4. farádi 2008. október 30. 20:51
  „dzsonibravo! Sajnos nem lehet. Vagy felszedjük a sineket vagy felüljáró lesz. Lásd pápai elkerülő. Előbbibe nem mennek bele de én se, utóbbival semmi gond mert van rá pénz. Csak az a pénz nekem is jó lenne. :-) Annyiból újraindítanám a 14esen a személyszállítást is normális menetrenddel.”
 • 3. dzsonibravo 2008. október 30. 20:44
  „Vasúti átjáró fényjelző készülékkel félkaros sorompóval .
  Ez a megoldás, nem autópályát terveztek hanem elkerülőt.
  Turi Györgynek annyit üzennék, hogy az ő hozzállásával abban az istállóban lenne a helye amit emlegetett.A lóvak között a hátsó részüknél...”
 • 2. zuip 2008. október 30. 20:10
  „papp jocó, kimás...”
 • 1. vakkanto 2008. október 30. 19:27
  „Akkor most ki is hazudott? Ki mondta, hogy a helyiek akadályozzák az elkerülő építését? A SZAKEMBEREK szerint nem a helyiek miatt késlekedik a beruházás.
  Ki hazudott?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Térfigyelő kamerákat helyeznek ki

Kapuvár - Pro Urbe Kapuvár díjat kapott a hajómodellező-szakosztály és térfigyelő kamerák… Tovább olvasom