Kisalföld logö

2019. 01. 19. szombat - Sára, Márió -6°C | 2°C Még több cikk.

A tűzoltók mennek a ˝Gagarinba˝

Több mint egymillió forintos pályázati pénzből újítják fel a farádi evangélikus egyházközség egykori épületét. A valamikori „Gagarin" Filmszínházba most a tűzoltók költöznek.

– A „Gagarinba" költöznek a farádi önkéntes tűzoltók – Szalai Zoltán polgármester szájából nem a hatvanas évek köszönnek vissza, a helyi önkéntesek az egykori „Gagarin" Filmszínház régen szebb napokat is látott épületét veszik – pályázati forrásokból – birtokba. A költözés előtt azonban komplett felújításon esik át az épület.

A napjainkban közel 130 éves önkéntes farádi tűzoltók – a polgármesterük szerint is – megérdemelten kapják új „laktanyájukat", hiszen a farádi önkéntesek nem egy esetben bizonyították, érdemesek arra, hogy a csornai laktanya szerződött partnereként a tűz- esetek mellett az árvizeknél járuljanak hozzá a hivatásosok munkájához.

A községet átszelő 85-ös főút mentén áll az evangélikus egyház egykori épülete, melyet az egyházközség már akkoriban is közösségi épületnek szánt. Az államosítás mindenre kiterjedő figyelme azonban évtizedekkel ezelőtt ezt a házat sem kímélte, az állami gyámkodás évei alatt a neves szovjet űrhajós nevét felvett filmszínházban szórakoztak a farádi ifjak. A rendszerváltás után újra az evangélikusokhoz, majd a helyi önkormányzathoz került az épület, ám mostanra rendesen megváltozott külsővel.

Szalai Zoltán: Az egykori evangélikus épület visszakapja régi stílusát a felújítás során.
Szalai Zoltán: Az egykori evangélikus épület visszakapja régi stílusát a felújítás során.


– Régi tervünk, hogy a már felújított régi iskolaépület vonalán felújított épületsor várja az átutazókat, ebbe a vonalba tartozik a régi mozi is – mondta a polgármester.

Sallai Péter ezredes és Rácz Imre kapuvári vezető hathatós segítségével 1,3 milliós pályázati forrást kaptak a farádiak, melyből első lépcsőben az új tűzoltószékház tetejét teszik rendbe.

– Az épület utcai homlokzatán feltárjuk a régi nyílászárókat, azokat beépítve teljes külső-belső felújítást tervezünk, melyhez a tűzoltók a helyiek segítségét is szeretnék igénybe venni – tette hozzá Szalai Zoltán. Az épülethez tárolók is tartoznak, így a tűzoltók modern technikája békésen megfér a bevált, kevésbé új technika mellett.

– A költözés a felújítás mellett folyamatos lesz, a tetővel még ebben az évben szeretnénk végezni, a többi 2016-ra marad – mondta Szalai Zoltán.

A farádi tűzoltók jelenlegi székhelyén a farádi távoli és közelmúlt tárgyait, eszközeit, „történeteit" szeretnék egy galériában kiállítani, az utókornak megőrizni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Törökországba megy a Kapuvár Néptáncegyüttes

A Kapuvár Néptánc- együttes augusztus 11–19. között Törökországba utazik, ahol a CIOFF… Tovább olvasom