Kisalföld logö

2019. 05. 24. péntek - Eszter, Eliza Még több cikk.

A tartalék ernyő is kinyílt, de már későn

A hét végén egykori parancsnokai és bajtársai emlékeztek az 1991-ben Szentkirályszabadján lezuhant, tizenkilenc éves ejtőernyős katonára. Egykori kiképzője szerint az önkéntesekből álló felderítőszázadban ez az egy halálos baleset volt.

Egykori parancsnokai, bajtársai emlékeztek meg a barbacsi temetőben az 1991-ben, tizenkilenc évesen hősi halált halt Gősi Károly honvédról. A Magyar Ejtőernyősök Bajtársi Szövetsége évente koszorúzza meg a fiatalon elhunyt katona sírját.

– Bajtársak voltunk és ez a két szó számunkra mindennél fontosabb, így évente az ország minden részén megemlékezünk hősi halottainkról, legyenek azok bármelyik ejtőernyős alakulathoz, csapathoz kapcsolhatók – mondta el lapunknak Váraljai Gyula, a barbacsi fiú egykori, győri kiképzője. A fiatal katona, mint sorállományú szolgáló, önként jelentkezett az 1976-tól 1996-ig Győr-Likócson működő 74. Arrabona Felderítő Zászlóalj egyik századához. A mélységi felderítők kiképzéséhez tartozott – és tartozik ma is – az ejtőernyős ugrás (két év alatt 30 ugrás), melyet először MI 8-as helikopterekből, majd 16 ugrás után AN 26-os szállítógépekből hajtottak végre.

– Károly 1991. május 10-én Szentkirályszabadja felett éppen a 18. ugrását végezte, ezer méter magasságból – mesélte a tragikus nap történéseit Váraljai Gyula. A fiatal katona főernyője a lábára tekeredett az ugrás után, ám a kiképzésen begyakoroltak szerint ezt követően a tartalék ernyő nyitását hajtotta végre. – Sajnos a rátekeredett ernyő leszedése és a következő nyitás között annyi magasságot vesztett a bajtársunk, mely nyomán már nem volt elég a tartalék ernyő hatása, így Gősi Károly hősi halált halt – mondta az egykori kiképző. Hozzátette, ez az egyetlen eset volt a zászlóalj történetében, ami tragikusan végződött.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Állást keres? Ajánlatok Rábaközben

A munkaügyi központ kapuvári és csornai kirendeltségének állásajánlatai. Tovább olvasom